Mijn Pagina's

zondag 11 november 2012

Ingezonden email


Vandaag kregen we een leuke Email van Gerrie de Jong-Bredenhoff uit Vogelenzang, met foto's gemaakt op het Panneland. Gerrie schrijft het volgende,

"Beste mensen.
Wat geniet ik van jullie blog over de AWD. Mijn compliment, hoor. Ik zou zeggen : ga vooral zo door !
Mijn schoonzuster in Zuid-Afrika waardeert het ook bijzonder, ik stuurde jullie site aan haar door. Ze is nu 84, en woont al jaren aldaar.
Ze heeft tot haar trouwen in de tuinmanswoning in het bos bij landgoed ' Huis te Vogelenzang 'gewoond.
Het bos en het duin was de speelplaats van de kinderen de Jong en waren daar altijd te vinden.
Ze konden vanuit huis door het bos en het duin zo naar zee lopen. Er stond toen nog geen hek tussen die gebieden.




Dus het is voor haar allemaal bekend terrein en ze geniet daarom zo van jullie site.
Jullie schreven ook over boerderij Pannenland.
Naar aanleiding daarvan kreeg ik onderstaande foto's doorgestuurd.
Ik wil ze jullie niet onthouden . De ring zit in een boom die bij die boerderij stond.




















Prettige zondag nog.
En een vriendelijke groet vanuit Vogelenzang.
Gerrie de Jong-Bredenhoff."




















Het is toch geweldig als mensen zo van je blog kunnen genieten, mooier dan dit kun je het toch niet hebben dachten wij zo. :-)
Gerrie, bedankt voor je leuke reactie!!
De ring in de boom op het Panneland kennen wij natuurlijk en op deze link kun je meer lezen over de boerderij op het Panneland.  

Groet,
Peter en Janny






maandag 5 november 2012

De Zilk: 32 huizen een eeuw en ouder....

De Zilk, 4 november 2012.

Op zaterdag 3 en zondag 4 november werd in de De Zilk een expositie gehouden met de naam 'De Zilk: 32 huizen een eeuw en ouder....' Deze expositie werd georganiseerd door de stichting genoodschap Oud de Zilck.  Omdat wij donateur zijn kregen wij een uitnodiging voor deze expositie die wij natuurlijk met plezier bezochten.

Buiten de interessante expositie was het natuurlijk ook leuk om even persoonlijk kennis te maken met de mensen achter de stichting, zoals de voorzitter Theo van Gijlswijk met wie we al via email communiceerde. Ook was het bijzonder leuk om Gert Baeyens te ontmoeten. Zij is o.a. een drijvende kracht achter boeken als 'Lezen in het Duin' en 'Het ABC van de AWD' en is o.a. een expert als het gaat om de veldnamen in het duingebied. Ook heeft zij b.v. meegewerkt aan het door Waternet uitgegeven boek 'Hieroglyfen van het zand'

Wat is het doel van de  stichting genoodschap Oud de Zilck?
"Het doel is het verzamelen en eventueel tentoonstellen van o.a. prenten, tekeningen, foto's, boeken, gebruiksvoorwerpen enz, die betrekking hebben op de historie van De Zilk en haar bewoners. Het behoud van natuur, landschap en woonomgeving van De Zilk in de meest ruime zin. Het bevorderen van de studie van de plaatselijke geschiedenis en het vastleggen van de gevonden gegevens.
De stichting " Oud De Zilck" wil door middel van publicaties, lezingen, tentoonstellingen en andere evenementen bekendheid geven aan de historie van De Zilk."    

In 1999 werd de tentoonstelling '100 jaar De Zilk" gehouden. De expositie in 2012 geeft een overzicht van de woningen welke inmiddels 100 jaar en ouder zijn. Bij binnenkomst valt het onderstaande bord ons meteen op. Het geeft een overzicht van 29 van de 32 woningen, op de plattegrond in het midden kun je zien waar deze woningen precies staan in De Zilk.













Op individuele borden is een per woning veel meer informatie te vinden. Het gaat dan om informatie over de families die deze woningen bewoonde, of nog steeds bewonen, Kadasterkaarten, bouwvergunningen, eigendomsakten, foto's van de bewoners, rekeningen, de woningen zelf en andere leuke achtergrondinformatie. 






















Hieronder zie je de stand waar het boek over de 32 huizen te koop is. Het valt op dat er veel belangstelling is voor de expositie en na een tijdje begint het aardig druk te worden in Trefcentrum De Duinpan. Omdat we elk jaar op koninginnendag meehelpen op de rommelmarkt in De Zilk voor het jeugdwerk, herkennen we toch nog aardig wat van de aanwezige bezoekers.  

















Wat vooral opvalt is dat ouders en hun kinderen, hun opa's, oma's, tantes en ooms herkennen op de expositieborden en zo komen de onderlinge verhalen uit het verleden op gang. Dat heb je nog in kleine plaatsen als De Zilk, iets wat je in de grote steden niet meer zo snel ziet. Hieronder (midden) zie je een foto van Eduard Cornelis Hulsebosch sr. die in 1896 samen met zijn broer Petrus, boerderij Regenvliet koopt voor 47.600 gulden. AWD liefhebbers die zich verdiept hebben in het verleden van de AWD, zullen de naam Hulsbosch ook wel kennen als zijnde de bewoners van de boerderijen Panneland en Vogelenveld.



































Zoals je kunt zien heeft de stichting een schat van informatie uit het verleden in het bezit. Veel van deze informatie komt van de bewoners uit De Zilk zelf en zo helpen ze zelf mee om het verleden levendig te houden. Wil je de stichting helpen? Dan kun je net als wij donateur worden. Klik op de site op de Terra Salica button voor meer informatie. 

Iedereen bedankt voor de reacties op ons vorige blogbericht!!
Groet,
Peter en Janny.



zondag 28 oktober 2012

De nacht van de nacht

Gisteren was het de nacht van de nacht. Één keer per jaar organiseert Waternet de nacht van de nacht in de AWD en dan krijg je de unieke kans om onder begeleiding van de natuurgids Paul van der Stap (facebook) het normaal gesproken pikdonkere AWD te verkennen. Rond 19:30 verzamelen de deelnemers zich op de parkeerplaats bij De Zilk. Zoals altijd zijn er weer mensen bij die komen opdagen zonder zich van tevoren te hebben aangemeld voor de wandeling. Tip: Doe dat niet want je kunt onverrichter zaken weer naar huis, er is niet voor niets een inschrijving. In het blad "Struinen" kun je de data vinden van de verschillende wandelingen welke Waternet organiseert en het blad kun je hier aanvragen.

De gelopen route. We starten de wandeling op de Joppeweg en verlaten het pad na een honderdtal meters. De wandeling gaat dan dwars door de duinen, langs de het Voorste bosjes over de Drift van de Stenenberg naar het Noordoosterkanaal. We volgen het Noordoosterkanaal richting de Kromme Del en enige tijd later passeren we het voormalig Melkpad wat naar de boerderij op het Vogelenveld liep. Dit pad is ter plaatsen niet meer te zien in het landschap, maar via GoogleEarth is het pad nog wel vaag te zien in het landschap. Het Noordoosterkanaal is in 1935 dwars door het pad gegraven.



















Even later passeren we de Amerika bosjes en komen we aan bij de brug over het Oosterkanaal. We volgen de Oostweg, komen langs de Rietdel, het Convallaria bos, Balfers Krocht en via de Balfers Bosjes komen we aan op de Lindenberghweg. Hier horen we de Damherten burlen, verlaten we het pad weer en wandelen we door Het bos van Verrassing waar we de burlende damherten vinden. Vandaag staat er een heldere volle maan aan de hemel en is het landschap van de AWD gehuld in een spookachtig licht.
We kunnen de damherten redelijk dicht benaderen en blijven op gepaste afstand om de dieren niet te veel storen. Na een tijdje wandelen we verder langs de Haverbaan, de Dikke Dot en dan naar het Zegvelderbos. Hier zien we hier en daar wat nog wat damherten in het veld lopen.

Vlakbij het Barnaart bos slaat Paul af naar het westen en zo komen we na een tijdje aan op de Duinpanweg. Hier stoppen we heel even om te checken of alle deelnemers nog mee kunnen komen en lopen daarna naar het Nieuwkanaal waar Paul nog het een en ander verteld over de waterwinning in dit gebied. Helaas kan ik hier niet even een halfuur blijven hangen om nachtfoto's van het kanaal te maken en aangezien ik dat weet heb ik de camera's maar thuis gelaten. :-)  Misschien is het een idee voor Waternet om eens een nachtfotowandeling op te zetten in de toekomst. Pas dan zie ik dat de AWD herderin Daphne Van Zomeren ook in de groep meeloopt, had ik even niet gezien op de donkere parkeerplaats. We vervolgende weg richting het zuiden, langs de Kippendellen en de Kalversbocht.















Na verloop van tijd komen we weer bij de Lindberghweg en volgende deze een tijdje langs de Ome Janneberg tot aan het Vlak van het 't Ouwe huis. We lopen van daaruit over het Palmveld, het Vogelenveld, Del van Schrama en het Franse Vlak, naar de nieuwe Haasvelderweg. Na en korte pauze wandelen we naar de Paardenkerkhofbrug om vervolgens via de Joppeweg weer op de parkeerplaats bij ingang De Zilk aan te komen.

We hebben deze wandeling nu een aantal jaren achterelkaar gedaan en het is elke keer weer anders. Vorig jaar was de maan niet te zien en was het echt stikdonker zodat je heel goed moest kijken waar je liep :-) Het jaar daarvoor was het helder weer zonder maan en de mensen van de Zilker sterrenwacht hadden toen een een aantal van hun telescopen op de Haasverlderweg gezet zodat de deelnemers verschillende planeten aan de kraakheldere sterrenhemel konden bekijken. Helaas is de boswachter die dit organiseerde met pensioen en wordt dit niet meer gedaan. Een gemiste kans wat mij betreft om de Nacht van de nacht een nog mooiere en leerzame afsluiting te geven.

Dat was dan weer de Nacht van de nacht 2012, iets wat je zeker eens moet doen als je AWD eens in een heel ander licht wilt zien. :-)

En dan nog even iets heel anders.

Op zaterdag 3 november en zondag 4 november organiseert Stichting Genootschap "Oud De Zilck" een expositie over 32 huizen in De Zilk welke de respectabele leeftijd van 100 jaar hebben bereikt.
De expositie bestaat uit, fotowerk, schilderijen, tekeningen en wat nog meer is aangedragen.
De expositie wordt gehouden in  Trefcentrum De Duinpan, Sportlaan 34 2191XH De Zilk en is misschien leuk te combineren met uw wandeling in de AWD.
 
Zaterdag 3 november van 13:00 tot 1700.
Zondag 4 november van 13:00 tot 17:00. 

Stichting Genootschap "Oud De Zilck" bewaakt o.a. ook alle oude dossiers over het verleden van de AWD en dankzij deze stichting kunnen wij genieten van boeken over de AWD zoals, Het ABC van de AWD en Lezen in het Duin.

Iedereen bedankt voor  de reacties op ons vorige blogbericht!!
Groet,
Peter en Janny







zondag 21 oktober 2012

Een eigen pad in de AWD

Vandaag was de lancering van de nieuwe Waternet AWD site. Bij de ingangen van de AWD stonden dames In Waternet outfits klaar om de nieuwe website onder de aandacht te brengen. Vandaag had ik wat moeite om scherpe foto's te maken met de Canon 450D, ik snapte er geen bal van wat de oorzaak nou precies was. We hebben wel eens vaker foto's gemaakt op iets wat donkere dagen, maar dat lukt meestal toch prima. Enfin, toen we thuiskwamen zag ik dat ik een donker polarisatiefilter op mijn lens had zitten en dan vraag je om moeilijkheden. :-)  Op de nieuwe site kun je video, foto's en geluid uploaden, je moet daarvoor wel inloggen met je facebook account. Dat kan via de pc, maar er is ook een mobiel site voor je smartphone en je kunt dus foto's die je met je smartphone maakt meteen uploaden naar de AWD site.  

De gelopen route.
















Bij de ingang staan dit soort borden die je uitnodigen om je foto, video of geluid te plaatsen op de site. Wij wisten dat er nog iets anders georganiseerd zou worden, maar niet precies wat. Bij de ingang hoorde we van de dames dat er een fotowedstrijd gehouden zou worden. Je kon vandaag je foto's naar de site uploaden en daaruit zou de beste GEO-tag foto gekozen worden. Ik heb net een nieuwe smartphone met een prima camera, dus heb ik hier en daar wat foto's gemaakt met de smartphone en meteen geupload naar de Waternet AWD site.

















Onderweg naar het bezoekerscentrum zien we weer veel zwammen, zoals deze gewei-zwammen.


















We hebben deze schep jaren over het hoofd gezien als we in het bezoekerscentrum waren, In 1851 stak de toen elfjarige prins Willem van Oranje deze schep in de grond, om een begin te maken aan het graven van de zes meter diepe Oranjekom. Vanuit dit punt werden later de eerste kanalen aangelegd. Wil je hier meer over weten? kijk dan hier.







We staan hier op de brug van het in 1935 voltooide Noordoosterkanaal .

















De damherten zijn al lekker aan het burlen en terwijl we hier naar staan te kijken zien we een dunne boom vol met trilzwammen. Omdat ik nog niet in de gaten had dat de polarisatiefiler op mijn lens zat, moest ik de flitser gebruiken. Wat wel meteen de achtergrond mooi donker maakt. :-)


















Dit jonge damhert probeert vrouwtjes te versieren waar het donkere mannetje  al een claim op heeft gelegd. Hij is slim genoeg om net buiten bereik van het volwassen damhert te blijven. Met zo'n mini gewei maakt hij niet veel klaar.
















We vinden een dode boom die vol zit met deze kleine Mycena's.


























We zijn weer onderweg naar het bezoekerscentrum om te zien wie de Geo-tag wedstrijd gaat winnen en komen in de buurt van het vinkenhuisje, dit mooie jonge exemplaar tegen. Wil je meer weten over het vinkenhuisje, druk dan op de button "Wandeling door het verleden deel 2" aan de rechterzijde van deze pagina.



























Hieronder zie je de medewerkers van Waternet die website officieel geopend verklaren en de winnaar bekend gaan maken.


























De winnaars blijken Janny en ik te zijn. Grappig dat we voor honderden euro's aan Canon camera's meeslepen en winnen met een smartphone foto van Judasoren. :-)  We hebben eigenlijk geen idee wat de hoofdprijs in deze competitie is en tot onze grote en aangename verrassing blijkt de hoofdprijs een eigen pad in de AWD te zijn. Het houten vlonder pad tussen de ingang bij de Oase en het bezoekers centrum heet nu officieel het Janny & Peter pad.  


























Het houten vlonder pad tussen de ingang bij de Oase en het bezoekers centrum heet nu officieel het Janny & Peter pad.


























Uiteraard zijn wij hier als jaren lange fanatieke AWD bezoekers heel blij mee en willen wij Waternet langs deze weg nogmaals bedanken voor deze zeer originele prijs. En natuurlijk ook voor de bloemen en champagne!!










































Geweldig hoe je zo nog meer met de AWD verbonden kan zijn dan we al waren. We hopen dat de AWD nog vele jaren lang het unieke fietsers-vrije wandelgebied gebied kan blijven dat het nu is.
Wij gingen vandaag in ieder geval met een grote smile op het gezicht naar huis en die zal daar voorlopig nog wel blijven zitten. :-)

Iedereen bedankt voor de reactie op ons vorige blog bericht!!

Groet,
Peter en Janny






  

vrijdag 19 oktober 2012

Mededeling

Vandaag is het zover, de nieuwe AWD website van Waternet is online. Het was leuk om hieraan mee te werken op uitnodiging van Waternet en dat hebben we met plezier gedaan. We hopen in de toekomst aan meer AWD projecten mee te kunnen werken.

 Zaterdag 20 Okt is er iets nieuws te zien in de Amsterdamse Waterleiding duinen, dus kom vanaf 10:00 naar de ingang bij de Oase en neem je fototoestel mee!!

Neem een kijkje op de nieuwe Waternet AWD site door op het Waternet logo hieronder te klikken.


Waternet op facebook.




zaterdag 13 oktober 2012

Wandel mee door de AWD

Afgelopen week zijn we weer aan de wandel gegaan in de AWD. Dat doen we nog regelmatig ook al is daar een tijdje niets van te zien geweest op ons blog. :-)  Op dit ogenblik werken we op uitnodiging van Waternet mee aan een nieuw project dat betrekking heeft op de AWD en waarover we verder nog even niets mogen zeggen. We werken daar natuurlijk graag aan mee en binnenkort meer hierover op ons blog.

De gelopen route.



















Dat het hier op het Paardenkerkhof rond 1840 regelmatig voor een deel onder water stond, is haast niet voor te stellen als je hier rondloopt. Zelfs in de winter wordt dit gebied niet meer nat genoeg om onder water te lopen. Toen nestelde hier veel vogels die een hoge luchtvochtigheid rond hun nesten geen probleem vonden zoals de Tureluur, de Kievit en de Gruto. Voor deze vogel soorten was dat natuurlijk heel erg prettig, maar voor de bewoners van De Zilk was dat een stuk minder prettig want de lager gelegen landerijen liepen in de winter ook regelmatig onder water en dat zorgde voor veel overlast.















Het Oosterkanaal onttrekt veel water aan het omliggende gebied waardoor het gebied nu een stuk droger is geworden. Dat was slecht nieuws voor de Kievit, Grutto en Tureluur maar de bewoners van de omliggende landerijen hielden nu wel hun voeten droog. Het stelsel van greppels die het overtollige water voor 1850 afvoerde zijn nog steeds zichtbaar in het landschap als je hier oog voor hebt.















Toen het gebied na 1850 een stuk droger werd kregen andere flora en fauna de kans om zich hier te vestigen, dus de natuur zorgt zelf voor vervanging door nieuwe soorten. zoals o.a. De grote parasolzwam (Macrolepiota procera, synoniem: Lepiota procera). Dit is een schimmel met een lange steel en grote hoed en heeft gelijkenis met een parasol vandaar ook de naam. Het is een veelvoorkomende soort die groeit op natte grasgebieden. Deze zwam wordt vaak gevonden in groepen of alleen en staat ook vaak in heksenkringen. De parasolzwam is wijdverspreid in landen met een gematigd klimaat.


















De varens kleuren langzaam bruin en zo'n dode boom in het landschap is ook wel fotogeniek. We kijken hier in de richting waar de voormalige boerderij Het Paardenkerkhof stond.
















Vlakbij het zweefvliegveld vinden we de een kudde schapen die lekker in het zonnetje liggen. De schaapskudden worden beheerd door Daphne en Daphne. Op het ogenblik loopt er maar één kudde rond. de andere "lease kudde" is tijdelijk terug naar huis elders in het land. Beide Daphne's doen ook mee aan het bovengenoemde Waternet/AWD project even als een aantal AWD vrijwilligers en personeelsleden van Waternet.














De bronst is ook weer volop aan de gang, hier zien we nog net en spitser en een volwassen damhert wegrennen.
















Een leuk kleurcontrast tussen beide schapen.

















Hier zijn we aangeland op de Narcissenkrocht, liggende in de Kop van het grote vlak. Hier vind je veel Berken bosjes. Dit alles ligt in het gebied Starrenbroek (oude naam is Sterren Brouck). Dit gebied was vroeger samen met het Haasveld eigendom van de de graaf van Limburg Stirum. In 1906 liet de graaf hier een jachtopzichterswoning bouwen op een hoog duintje. Hier zouden nog wat overblijfselen van een waterput/pomp te vinden moeten zijn, maar tot op heden hebben wij alleen wat stenen en cement kunnen vinden. Paul van der Stap (facebook) heeft aangegeven ons de precieze plek eens te willen tonen.  













Het van Limburg Stirum kanaal is gegraven in 1883. Het graven van dit kanaal had nogal wat gevolgen voor het omliggende gebied. Het kanaal onttrok veel water aan de omgeving waardoor het begon uit te drogen. Op het Biezenvlak bijvoorbeeld, was die uitdroging funest voor de vochtminnende knopbiezen. Na het dempen van het kanaal in 1994/1995 kreeg de knopbies weer een kans.


















Veel wandelaars lopen vanuit De Zilk richting zee en lopen dit kanaal soms straal voorbij zonder in de gaten te hebben wat een mooi gebied dit voormalige kanaal is. In de winter staat er ondiep water in het kanaal en is het een mooie drinkplaats voor de dieren. In het laagste delen van het kanaal is het ook in de zomer vrij vochtig en in die ondiepe delen vind je dan volop paddenstoelen. Het is hier vooral prachtig als de zon op het zand en de lichtgroene grashalmen schijnt.

















Aan het einde van het kanaal vlakbij de oude Haasvelderweg, zien we deze vos struinen.

















Blijkbaar geen tam exemplaar want de vos gaat er snel vandoor. Zo zien we dat graag!!


















Op de oude Haasvelderweg zien we deze mooie zwammen langs de weg staan.

















Bij de Dorens van het Rietgat op De Wouwen zien we een wat ouder kalf in het gras liggen. Een bruine kiekendief werd in de volksmond een riet wouw genoemd. We vervolgen onze weg over de Haasvelderweg terug naar de parkeerplaats aan De Zilk.

















Het was een wat winderige dag, maar we hebben weer genoten van de wandeling door het van Limburg Stirum kanaal. Het is een prachtig stukje natuur in de AWD.

Iedereen bedankt voor de reactie op ons vorige blog!

Groet,
Peter en Janny





vrijdag 10 augustus 2012

Veluwe deel 1

Het is vakantie en we zijn dan ook weer even lekker naar de Veluwe geweest om te wandelen. De ene week een paar dagen in ons vertrouwde Golden Tulip hotel in Epe en dan andere week een paar dagen naar de Golden Tulip in Hoenderloo. Beide Hotels liggen in een bosrijke omgeving en ze zijn wat ons betreft een aanrader. Vandaag de wandeling in de bossen van Epe.


De gelopen route.

















Op een fietspad zien we een kleine hagedis lopen. Even snel de pas afsnijden om een plaatje te kunnen schieten.












Bij en kever.











































































































































We hebben een nieuwe gadget in de vorm van een datalogger die tijdens het wandelen om de vijf minuten de luchtdruk, luchtvochtigheid en de temperatuur meet. Je kunt de meettijden zelf instellen, om de 5 minuten zou voldoende moeten zijn om een goed beeld te krijgen. De meetwaarden kunnen flink variëren tijdens het wandelen, want de ene keer lopen we in de volle zon en dan weer beschut in het bos. Als we op pad gaan is het al 26 graden en in de volle zon is het nog veel warmer.












































De volgende keer gaan we naar het Kroondomein vlakbij Apeldoorn.
Iedereen bedankt voor de reacties op ons vorige blogbericht.

Groet,
Peter en Janny