Mijn Pagina's

woensdag 3 augustus 2011

De blauwe kamer

Vandaag nemen we een kijkje in het natuurgebied met de naam De blauwe kamer. We moeten even een uurtje rijden om daar te komen en aangezien het er nogal klein uitziet op GoogleEarth besluiten we om daarna nog een ander gebied in de buurt te bezoeken. De blauwe kamer is een prachtig stukje natuur langs de Rijn en zeker een bezoekje waard, maar als je een flink stuk wil gaan wandelen, dan is dit niet de juiste plek om dat te doen.

De gelopen route.

Het ontwikkelingsproject Noordoever Nederrijn ofwel De blauwe kamer, kwam in 1992 tot stand mede dankzij de financiƫle ondersteuning van o.a. het ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij en het wereld natuurfonds. De Blauwe Kamer heet naar een verdwenen hofstede van die naam die al op een kaart van 1636 voorkomt. Het ziet er dan uit als een aanzienlijk huis.

Later stond hier een boerderij Blauwe Kamer, en nog later een steenfabriek met die naam die hier tot 1975 bakstenen produceerde. Door veranderende productiewijzen, kwam een einde aan deze en vele andere kleine steenfabrieken. Het land kreeg een nieuwe bestemming; middels natuurontwikkeling wordt nu getracht om weer een natuurlijke rivieroever te krijgen.


In 1992 werd de zomerdijk doorgestoken om zo de natuurlijke dynamiek van het rivieroeverlandschap te herstellen. Hierdoor loopt het achter deze dijk gelegen land regelmatig onder water. Hierdoor en door de inzet van grote grazers, is er een divers landschap ontstaan. In 2002 is de Grebbeberg die de zuidkant van de Utrechtse Heuvelrug vormt, verbonden met de Blauwe Kamer.
Ooibossen ontstaan zo, met name het zachte ooibos, door de nabijheid van de Grebbeberg, wordt de ontwikkeling van het harde ooibos gestimuleerd. Je kunt in de Blauwe Kamer zaailingen van es en eik tegenkomen. Door de relatief lage graasdruk, ontwikkelen die boompjes zich voorspoedig.


Hierdoor is er een royale hoogwaterplaats ontstaan voor de koniks en galloways. Ook is dit een opmaat voor de gewenste verbinding in het kader van de Ecologische hoofdstructuur waarbij de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en de rivieroevers van de Maas en Waal verbonden raken. Daartoe dienen nog een groot aantal bottlenecks zoals de N225 te worden opgelost.
De lucht is mooi blauw omdat de zon vrij laag staat, dus besluit ik het grijsverloopfilter te vervangen door het Polarisatiefilter.


Bij de herinrichting van de Blauwe Kamer, zijn de oude strangen en geulen uitgegraven en is de zomerdijk doorgestoken. Hierdoor levert de Blauwe Kamer weer bij aan de biomassa in de Nederrijn. De vis kan paaien in het ondiepe water en de opgroeiende vis vindt zijn weg terug naar de rivier. Door de kracht van het water wordt er soms grond weggeslagen en soms vindt er afzetting plaats.


Na een periode van hoge waterstand, is er zo een laag zand van veertig centimeter afgezet. Door die dynamiek ontstaat het geschikte milieu voor planten en dieren die langs de rivieren te vinden zijn. De natuurontwikkeling is echter gedeeltelijk ten koste gegaan van de cultuurhistorie in het gebied en het eeuwenoude cultuurrijke uiterwaardenlandschap met zijn door heggen afgescheiden percelen.

























In de Blauwe Kamer komt een grote diversiteit aan dierenleven voor. Sinds de Blauwe Kamer met de Grebbeberg is verbonden begrazen Konikspaarden en Gallowayrunderen het gebied. Verder zijn er hazen, konijnen, muskusratten, beverratten (beide soorten worden bestreden in het gebied), bevers en vossen en ongetwijfeld nog meer kleine roofdieren en knaagdieren. Verschillende vogels kunnen zich hier goed handhaven. Dit exemplaar ligt rustig in de schaduw en we gaan er maar met een boog omheen :-)


Het aantal soorten broedvogels schommelt tussen de 60 en 75. De vogeldichtheid neemt toe; het aantal vastgestelde territoria was in 1993 iets meer dan 500 en verdubbelde in de periode 2006-2008. De aalscholver broedt er sinds 1998 en de lepelaar broedt er sinds 2004. Het aantal broedparen lepelaars steeg tussen 2004 en 2008 tot 17. De klapekster is een vaak voorkomende wintergast.
De visarend is hier ook regelmatig op doortrek te vinden, vooral in de maanden april en september. En zoals hier te zien is, is dit ook een mooie plek voor het Winterkoninkje.


Het uitzicht vanuit de observatiehut. Helaas lopen de paarden achterin het rustgebied en zijn dus niet goed te fotograferen.


Het landschap in de De blauwe kamer is wel heel erg mooi en fotogeniek.


In het water naast de brug is het beste druk, slakken, visjes en deze kikker.


We zijn hier in het stuk achter de voormalige steenfabriek. Voorbij de bocht ligt het stuk water met de brug welke we net hebben gezien.


Waterlelies zijn hier ook te vinden. Het zijn prachtige bloemen om te fotograferen.




Mijn oog valt op deze zeer mooie grote distels. Helaas zijn ze niet paars meer.


De schoorsteen van de oude steenfabriek.


Het pad voert ons onder de weg buiten het terrein door en we komen dan uit bij de Rijn.


Dat was dan het eerste deel van de wandeling. Hierna gaan we richting het natuurgebied Kwintelooijen, daar meer over in het volgende blog.

Iedereen bedankt voor de leuke reacties op het vorige blog 'Wandeling door het verleden deel IV'

Groet,
Peter en Janny


13 opmerkingen:

  1. Peter en Janny
    een mooi gebied aan de foto's te zien.
    mooi in beeld gebracht.
    groetjes Herman,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Peter en Janny,
    Jullie hebben weer een mooie serie foto's gemaakt in de blauwe kamer, waar ik ook nogal eens kom.
    Maar je kan daar wel verder wandelen, als je door het tunneltje kom, kan je ook links af, loop je tussen de rijn en het meertje.
    Heb ik een paar weken geleden gelopen met Henk en Ghita.
    Ben benieuwd naar de foto's van kwintelooijen, ben daar jaren geleden eens geweest.

    Gr Cees

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtig natuurgebied lijkt me dit en ook interessant omdat het een natuurgebied in ontwikkeling is.
    Boeiende informatie en prachtige beelden hebben jullie weer gemaakt.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen
  4. een mooi gebied is het wel, een kleine looproute is ook wel leuk om te doen. Er is genoeg te zien, en een duidelijke uitleg over dit gebied is heel interesant.

    Groetjes Von

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi en afwisselend blog. Lijkt me een prachtig en interessant gebied om te wandelen.
    Alle foto's vind ik mooi maar de uitgebloeide distel is het mooist. Ik had ze een paar jaar in de tuin en noemde het een kaardebol.
    Groet, Elly

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Peter en Janny

    Wat een mooi gebied.
    Ik had er nog nooit van gehoord.
    Ik heb het vast gemist begin dit jaar was ik ook nog op de Grebbeberg.
    Misschien voor een volgende keer.
    Jullie hebben het gebied prachtig weergegeven.
    Gr. Louisa

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Peter en Janny
    Mooie serie gemaakt van het gebied ben er ook een paar keer geweest en er zitten herkenbare plaatjes bij.
    De informatie over de blauwe kamer die je er bij hebt gezet is weer interessant om te lezen.
    Groet Arjen

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Peter en Janny,
    Wat leuk dat jullie in dit gebied zijn geweest ... ik had er al wel van gehoord, maar ben er zelf ook nog nooit geweest ... ondanks dat het niet groot is, is het wel de moeite waard zo te zien, ik hou het op mijn verlanglijste :-)
    Jullie hebben weer een mooie serie foto's gemaakt, mijn complimenten.
    Groetjes, Miranda
    en bedankt voor het stemmen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo Peter en Janny,
    Ik ben hier nog nooit geweest, maar heb wel het plan om er eens naar toe te gaan, dus al jullie info is welkom.
    Mooi gebied, idd heel fotogeniek, de combinatie van het lage rivierenland en de beboste Grebbeberg spreekt me wel aan.
    De distel, uitgebloeid vind ikhem mooier dan in bloei, prachtplaat, ook de landschappen zijn weer fraai vastgelegd.
    Groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Een mooi gebied en prima opnames, fijne kennismaking , ik ben er nog niet eerder geweest.

    groet, Joop

    BeantwoordenVerwijderen
  11. prachtig stukje natuurgebied hebben jullie weer bezocht. Daar wil ik zeker ook een keer heen. Zo aan je mooie landschap foto te zien, heeft de Pola filter goed zijn werk gedaan.

    ben benieuwd naar het volgende deel.

    Gr,

    Remco

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mooi gebied is het he.
    Ik ben er een tijdje terug geweest en vond het prachtig. Wegens tijdgebrek heb ik wat van jullie logs gemist.
    Deze fotoserie is weer erg mooi, en brengt mij weer even terug in het gebied want ik zie veel bekende plekkjes.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hallo Peter en Janny,
    Ik heb vorig jaar een fotografie cursus gevolgd in dit mooie natuurgebied. Vond het een prachtige, fotogenieke omgeving. Leuk verslag hebben jullie ervan gemaakt, en grappig om het nu weer terug te zien. Hebben jullie de oude ruines van de steenfabriek ook bezocht?
    Groetjes Odette

    BeantwoordenVerwijderen