Gisteravond zijn we rond 23:00 gaan wandelen in de duinen van Meijendel. Rond 22:30 moesten we op de verzamelplaats bij het bezoekerscentrum van Dunea aanwezig zijn. Het wachten was op de overige 15 natuurliefhebbers die zich hadden ingeschreven voor deze nachtwandeling.
Iedereen was op tijd en rond 23:00 gingen we samen met Duinwacher Martin, die 30 jaar in dienst is als duinwachter en Bioloog Lex de duinen in. De camera hebben we eens een keer thuisgelaten omdat er in het donker niet zo heel veel te fotograferen valt.
De gelopen route.
Bij de parkeerplaats zien we een kleine ree, het diertje vlucht meteen weer de struiken in.
We wandelen eerst naar het grote veld vlak naast het bezoekerscentrum waar we op zoek gaan naar de Rosse vleermuis. Bioloog Lex heeft een vleermuisdetector bij zich en als hij deze inschakelt zijn de ultrasone klikken van de eerste rosse vleermuizen luid en duidelijk te horen.
Aan de Ultrasone frequentie en het ritme van de klikken is te horen om welke soort vleermuis het gaat. Hieronder het een kleine uitleg.
Vleermuis soort hoorbaar op Ultrasone frequentie Geluids patroon
Grootoor enkele meters 35-50kHz soms regelmatig, ook wel variabel in ritme en volume.
Meer 25-50 meter 20-60kHz scherpe, droge, regelmatige tikken, af en toe natte spetter, variabel in roep, afwisselend tempo.
Laatvlieger 25-35 meter 20-50kHz onregelmatig, traag.
Ruige dwerg 30 meter 30-40kHz onregelmatig., langzamer dan gewone dwerg, roeplengte als laatvlieger. of: regelmatig ritme met verschillende roepafstanden.
Gewone dwerg 20-25 meter 35-50kHz regelmatig, vrij snel, langzamere klappen als laatvlieger.
Watervleermuis 25-50 meter 20-70kHz korte, snelle tikken kort na elkaar.
Rossevleermuis 20-25 meter 15-45kHz tweetakt met veel toonkwaliteit en veel verschil in frequentie.
De vleermuizen zij razendsnel maar zijn vandaag wel goed te zien tegen het vrij lichte wolkendek.
Na een uitgebreide uitleg van Bioloog Lex en Duinwachter Martin gaan we verder en onderweg krijgen we weer uitleg over van alles en nog wat.
Wat vooral opvalt is dat beide gidsen geen haast hebben en alle vragen op hun gemak beantwoorden.
We krijgen nog wat uitleg over het ontstaan van de 'nieuwe duinen' die hier liggen. Deze zijn ongeveer 900 jaar gelden ontstaan door verstuivingen. Er zijn geen 'oude duinen' in dit deel van het Nederlandse kustgebied zoals in de Amsterdamse waterleidingduinen, meer over oude en nieuwe duinen in ons volgende blog.
We komen aan bij een hoge uitkijkpost welke op het routekaartje is aangegeven als vlag002.
Hier horen we geen vleermuizen, maar wel een mooi uitzicht over de duinen en in de verte de verlichte gebouwen van Den Haag e.a. woonplaatsen. We luisteren hier een tijdje naar de mooie verhalen van onze gidsen en vervolgen onze weg om bij een meertje op zoek te gaan naar de Watervleermuis. Duinwachter Martin heeft een fikse zaklamp en schijnt over het water om de Watervleermuis in te lichtstraal te kunnen vangen.
Helaas lukt dit niet omdat er teveel wind staat. De Watervleermuis scheert normaal vlak over het gladde wateroppervlak om zo zijn prooi te kunnen vangen, maar door de wind vliegt de vleermuis nu een stuk hoger. We zien ze wel over onze hoofden vliegen en via de vleermuisdetector zijn ze heel goed te horen. We krijgen uitleg over deze nachtdieren terwijl we naar de capriolen kijken die ze tijdens het vliegen uithalen. Na een kwartiertje gaan we weer verder omdat Martin ons de Rugstreeppad wil laten zien.
Onderweg komen we een Rugstreeppad tegen en bioloog Lex neemt weer rustig de tijd om ons alle details van deze pad met ons te delen. We lopen weer verder in de richting van het bezoekerscentrum waar Lex en Martin eerder op de avond lekker geurtjes op enkele boomstammen hebben gesmeerd om nachtdieren te lokken en waar ze enkele vallen hebben gezet om muizen en dergelijke te vangen.
De vallen zijn natuurlijk van het diervriendelijke soort en de gevangen dieren worden weer vrijgelaten zodra iedereen ze even heeft kunnen bekijken.
Helaas vonden we alleen een bruine kikker op één van de boomstammen en in één val zat een Bosmuis , zo zie je maar dat je de natuur niet kunt dwingen.
We gaan naar een plek waar een speciale lamp staat opgesteld bij een witte buitenmuur van het bezoekerscentrum welke allerlei soorten nachtvlinder aantrekt. Bioloog Lex en Duinwachter Martin vangen een aantal nachtvlinders en stoppen ze tijdelijk in doorzichtige doosjes zodat iedereen ze op het gemak kan bekijken. Lex raakt niet uitgepraat en zou zomaar uren kunnen doorpraten over de dieren in de duinen. Maar aan alles komt een eind en rond 01:30 nemen we afscheid van deze twee geweldige deskundige gidsen, welke hun werk met heel veel plezier doen.
Wat ons betreft is deze nachtexcursie door de duinen van Meijendel een aanrader.
Voor 5 euro krijg je een super leerzame rondleiding en Martin verzekerde ons dat ze ze binnenkort nog enkele van deze nachtexcursies gaan organiseren, dus hou de excursie pagina van Dunea in de gaten als je dit ook eens mee wilt maken, binnenkort staan daar weer nieuwe excursies. Wij willen dit zeker nog eens doen.
Ook hebben we meteen ook een vleermuisdetector besteld welke we binnenkort gaan inzetten als we weer een paar dagen naar de Veluwe gaan. Rond onze woning leven ook vleermuizen dus kunnen we de detector inzetten om te weten te komen om welke soorten het gaat en wat ze in het donker allemaal doen. Ook kikkers, sprinkhanen, ratten en muizen kunnen ultrasone geluiden voortbrengen en deze zijn ook te detecteren met de vleermuisdetector.
Groet en iedereen bedankt voor de reacties op onze vorige wandelingen!
Peter en Janny
12 opmerkingen:
Hoi Peter en Jenny
het zal best een mooie wandeling zijn geweest.
jammer dat we daar geen foto's van te zien krijgen want het hadden vast mooie foto's zijn geweest.
groetjes Herman,
Interessant om dit eens te doen, leuk dat er toch nog zoveel belangstelling voor is.
groet, Joop
Is weer eens wat anders dan van alles te fotograferen, lijkt me wel leuk om van alles over de nacht dieren te horen.
Zou wel graag foto's van de vleermuizen zien.
Gr Cees
Het lijkt me een interessante wandeling te zijn geweest.
Leuk al die informatie over de vleermuizen heb gelijk op de link naar de Excursies geklikt maar het is/was alleen deze maand?
Groet Arjen
Klinkt heel interessant, en complimenten voor de uitvoerige en informatieve beschrijving.
Groetjes
Loes
Ja leuk was bij ons in de buurt ook een keer, maar ik was te laat...
maar de volgende keer ben ik er ook bij
Idd kun je natuur niet dwingen, je kunt van alles verwachten maar of je het ziet is een tweede, maar goed jullie hebben een mooie leerzame nachtwandeling gehad en weer iets wijzer geworden...
gr. Nieske
Hoi Peter en Janny,
Een heel andere wandeling dan normaal. Toevallig lieten ze vandaag bij Vroege Vogels ook zo'n detectorkastje voor vleermuizen zien. Bij ons vliegen er ook regelmatig een paar rond, geen flauw idee om wat voor een soort vleermuizen het gaat.
Groeten, Gonnie
Hallo Peter en Janny
Leuk zeg die info.
Ik ben een stuk wijzer geworden, dank je.
Leuke dag gr. Louisa
leuk om deze weetjes eens te lezen en mee te maken. Jullie hebben een leerzaam nachtje gehad.
Groetjes Von
Wat leuk ... een nachtwandeling! LIjkt me heel bijzonder om mee te maken en leuk ook om zo nieuwe dingen te horen en leren ... dank voor het vertellen ervan!
Fijne avond
Groetjes,Miranda
Hoi Janny & Peter,
Leuk om jullie verhaal te lezen. En dat is zeker fijn dat de gidsen de tijd nemen. Zo vind ik de natuurwandelingen met de vrijwilligers ook erg leuk in de AWD. Die nemen ook de tijd ;) Zo merk je toch hoe ze met hun hobby bezig zijn. Zo neem je toch je eigen informatie en ervaring mee naar huis. Ben benieuwd wat voor vleermuizen er om je woning leven. Laat me weten.
Groetjes Hillie
...van de Reptons
Hall Peter en Janny
IK zou bijna jaloers worden op zo'n interessante wandeling met zoveel mooie momenten die jullie vastgelegd hebben., prachtig
Groeten Bets
Een reactie posten