dinsdag 26 juli 2011

St.-Bavokerk Haarlem

Maandag 25 juli 2011 gaan we even een paar uurtjes naar Haarlem. In ons blog verhaal 'Wandeling door het verleden II' hebben we het over Simon Paap uit Zandvoort gehad.
Simon had de bijnaam 'Klein Sijmpje' omdat hij in die tijd de kleinste man ter wereld was.
Simon was een bekende persoon in landen als Engeland, Duitsland en België, hij verdiende de kost op kermissen in binnen en buitenland.
Tijdens het opzoeken van deze gegevens lazen we dat Simon heel even in een graf in de Hervormde Kerk van Zandvoort heeft gelegen, en dat er in de kerk nog een pentekening van hem te vinden is. Voor ons een reden om daar even te kijken en het interieur van deze kerk vast te leggen in HDR. Dingen welke aan de muur hangen zoals borden en de pentekeningen zijn niet in HDR fotografeert.

Waarom HDR? Omdat HDR foto's een hoog dynamisch bereik hebben waardoor zaken als diepte, contrast en lichtbereik beter gebruikt kunnen worden. Een HDR foto bestaat uit drie of meer foto's waarvan het verschil in belichting stops zelf ingesteld kan worden d.m.v. bracketing. Doordat de drie foto's een verschillende belichting hebben, is het mogelijk om gebruikt te maken van het licht van alle drie de foto's. Hierdoor is het mogelijk om meer diepte en structuur te creëren in een foto.

Overigens zijn alle HDR's uit het handje geschoten en zonder gebruik te maken van een flitser.

Buiten is het een beetje somber weer en we hebben ook de pech dat het marktdag is, dus staan de lelijke marktkramen voor al die mooie gebouwen op de Groote Markt. Ik hou er niet van om mensen te fotograferen, dus moet je soms een tijdje wachten totdat je net als hieronder een mensvrij plaatje kunt schieten. :-) We kijken hier naar het Archeologisch museum vlak naast de St.-Bavokerk. Het museum is op maandag gesloten, dus gaan we daar nog wel een andere keer rondkijken.


St. Bavo is geboren in het jaar 622 in de buurt van Liége in België en is de beschermheilige van deze kerk. Zijn echte naam is Allowin van Apsengouw en hij was de zoon van Pipijn I van Landen. In zijn jeugd was hij wild, egoïstisch en verkocht ooit zijn personeel als slaven. Na de dood van zijn echtgenote kwam hij onder de invloed van een raadsman tot bezinning. Hij trad in in het klooster en nam de naam Bavo aan. Bavo werd kluizenaar in een boom en nadien in het bos bij de abdij.

Na zijn dood kwam zijn vereerring op gang en zijn lichaam werd overgebracht naar een kerk in Gent.
Helaas weet ik alleen dat hij op 1 Oktober is overleden, verschillende bronnen geven verschillende jaartallen aan. De één geeft 653, de ander 654 en nog een bron geeft 659 als jaartal aan, laten we er maar vanuit gaan dat hij ergens voor 2011 is gestorven. :-) Hieronder zie je de 250.000 kg wegende toren met daarin de grote klok Roelant welke 5.000 kg weegt.


De totale lengte van de kerk is 108 meter. Het breedte van het schip + zijbeuken is 31 meter. De hoogte van het schip 29 meter en de hoogte van de kerk en toren is 76 meter. In 1370 werd met de bouw van kerk begonnen en deze duurde tot rond 1538. De kerk is opgetrokken in Gotische stijl.  In 1503 werd de grote klok Roelant geplaatst in de oude toren.
De bouw van de huidige toren begon in 1518 en duurde tot 1520. Rond 1559 werd de kerk als kathedraal in gebruik genomen.


We kijken hier op de preekstoel, het oudste deel van deze preekstoel dateert uit ca. 1434. De leuningen worden gevormd door twee kopen slangen. Dit symboliseert het kwaad wat wegvlucht van het woord Gods.


Het Christian MüllerOrgel werd gebouwd tussen 1735 en 1738. In de jaren 1740 - 1750 speelde Georg Friedrich Händel op het Christian MüllerOrgel en in 1766 speelde Wolfgang Amadeus Mozart op het orgel. Helaas kan je dit soort foto's altijd alleen maar vanaf de zijkant maken omdat de kroonluchters anders in de weg hangen. Hierdoor veranderd het perspectief wat en moet je dat later weer aanpassen om de boel er nog een beetje recht op te krijgen.


De onderkant van het Christian MüllerOrgel.


In de kerk vind je een aantal schitterende glas en lood ramen.





Hieronder de familiewapens van verschillende edelen welke daarmee willen laten zien dat ze wat voor de armen doen. :-) Het eerste stukje tekst luid: Die rycklyck en blymoedich geeft nadat hem godt gesegent heeft. En uyt sijn schat en overvloet weldaedichheit aen alle doet. Mij spellingchecker had hier wat moeite mee :-)


Omdat de glas en lood ramen wat aan de grote kant zijn, hier wat kleinere stukken zodat de afbeeldingen wat beter te zien zijn.


De onderkant van het raam hierboven.


Op een pilaar bij de kapel van het voormalige brouwersgilde, hangt de pentekening van Simon Jane Paap. De plaat is gemaakt door de lithograaf Johannes Reekers (1790-1858).


Hier hangt ook de plaat van de in Lapland geboren reus Daniel Cajanus (1702-1742). Daniel Cajanus was 2,64 m lang en daarmee de langste man ter wereld. Ook hij was in die tijd een beroemdheid, de Engelse graaf Montague uit Kettering heeft hem zelfs laten portretteren. Het schilderij hangt nu in Finland in het nationale museum te Helsinki. De onderste regel op deze plaat: Op Finlands grond ontving - die lang heeft rondgedwaald. Maar rust in Haarlem vond - dat hem den geest zag gaan.


Op de pilaar naast de lantaarn zie je twee zwarte strepen. De onderste streep geeft de lengte (84 cm) aan van Simon Jane Paap, en de bovenste streep die van Daniel Cajanus (2,64 m).


Hier worden de notabelen nog even opgesomd.


Een stukje van een prachtige pilaar in deze kerk.


Hier kijken we naar de Hondenslagerskapel. Een honden-slager had in de middeleeuwen de taak om de honden buiten de kerk te houden en de orde in de kerk te bewaren. De naam honden-slager geeft volgens mij wel aan dat het weren van de honden niet zachtzinnig gebeurde. 


De Mariakapel. Hier vind je een rode stenen sarcofagen welke dateren uit de 12de of 13de eeuw. Tegen de wand staat de oudste kluis van Haarlem uit de 15de eeuw. Hierin werden onder andere de stadrechten van Haarlem bewaard.  


Het Hoogkoor. Dit hoogkoor is aan de voorkant afgesloten door een meesterwerk van Middeleeuwse vakmanschap, in de vorm van een kopen koorhek uit 1517. Hier ligt ook het graf van Frans Hals. De vloer van deze kerk bestaat volledig uit grafzerken. In totaal liggen er 1500 grafzerken waarvan de oudste al uit de 15de eeuw stammen.


Het plafond van het deel van de kerk wat ze de 'Viering' noemen. Hier komen alle zijden van de kerk bij elkaar. De toren van de kerk rust op de vier grote kolommen welke hier staan. Dit plafond is een prachtig stukje kunst. Achteraf had ik eigenlijk in het midden op de grond moeten gaan liggen, want dan had ik de kroonluchter kabel niet in beeld gehad.


Een deel van een glas en lood raam. Prachtige bewerkt.


Hier nog even het schip van de kerk met het orgel. Helaas weer vanaf de zijkant vanwege de kroonluchters. Het plafond is een een mooi stukje middeleeuws vakmanschap.









































Tot zover de St. -Bavokerk in Haarlem waar we met plezier hebben rondgekeken.
De volgende keer vervolgen we de 'Wandeling door het verleden' weer in het gebied bij De Zilk.

Iedereen bedankt voor de reacties op het vorige blogbericht.
Groet,
Peter en Janny
 

19 opmerkingen:

Joop Zand zei

Iets totaal anders....maar zo PRACHTIG mooi in beeld gebracht, dit bekijk ik met zeer veel plezier....en al die info is ook zo leerzaam.
dank hiervoor Peter en Janny.

Groetjes een fan

Anoniem zei

Dit keer even geen AWD maar wel super hoor! Ik kan me er uren vermaken en kom vaak nog tijd te kort. Al die details, zo mooi in beeld gebracht. Dikke complimenten, groetjes Cristien

Incanto Images Fotografie zei

wat heb je de details goed gezien, en je vindt overal weer een stukje geschiedenis terug. Heel mooi gedaan, en geen persoon op de foto, wanneer ik een keer die hoek ik ga, moet ik daar ook maar eens even langs gaan, dit is genieten, hier kan je je wel even uitleven.

Groetjes Von

Anoniem zei

Hallo peter en Janny

Hele mooie serie, je hebt oog voor elk detail.
Geweldige geschiedenis, erg lang zeg die man.
Dat glas en lood, ook erg mooi.
Prachtige Kerk.
Gr. Louisa

fotografie Astrid zei

hoi Peter en Janny, voor het eerst bekijk ik jullie blog en ik heb echt genoten.
Wat een prachtige foto's van deze kerk uit mijn geboortestad.
Ik ben er zelf ook wel eens ingeweest en heb ook foto's gemaakt met mijn destijds compactcamera, maar die foto's halen het niet bij deze; echt super.
groetjes Astrid

Loes Belovics zei

Hallo Peter en Janny,
Dit is echt heel mooi gedaan, en wat knap, alles uit de hand.
Dit is volgens mij waar HDR voor bedoeld is, niet van die zwaar aangezette beelden zoals je wel eens ziet, maar prachtplaten met uitstekende belichting.
Haarlem is een mooie stad, daar moet ik me ook maar eens gaan uitleven.
groet
Loes

natuurkieker Coby Koops zei

Wat is het toch heerlijk om even samen met jullie op stap te gaan. Prachtige blog over dit schitterende gebouw. Mooie combinatie van overzichtsfoto's en details en allemaal even fraai belicht.
Echt super. En dan al die informatie, heel leuk om dat te lezen.
Bedankt dat jullie dit allemaal met ons willen delen!
Natuurkieker Coby

Sarie zei

Geweldig Janny en Peter wat een mooie plaatjes van deze prachtige kerk.
Heel mooi gedaan de HDR foto`s en dat uit het handje...chapeau!
Ik heb met plezier gekeken,
groetjes Greet

ceesvg zei

Door al die regen zijn jullie maar binnen gaan foto's maken.
Je heb de kerk wel heel mooi in beeld gebracht, wat een prachtige foto's allemaal.

Gr Cees

Anoniem zei

Janny en Peter, een prachtige serie opname's in de kerk. Hier komt HDR er mooi uit. We hebben ervan genoten

Gr Henk_Pa

Bets zei

Hallo Peter en Janny
Wat een super serie van het interieuer b=van de St. Bavo kerk. Ja HDR foto,s zijn hier heel mooi voor.In de Allgau in Duitsland staan ook kerken met een bijzonder interieur.
Groetjes Bets

Arjen zei

Een mooi stukje geschiedenis heb je weer gegeven.
De kerk heb je mooi in beeld gebracht met veel detail opnames.

Groet Arjen

Ben van Straaten zei

Hallo Peter & Janny,

Erg mooi gedaan en leuk om de geschiedenis van de kerk te lezen.
Zelf ben ik nog maar een keer in de kerk geweest en te kort om deze details te zien.
De HDR bewerkingen hebben jullie ook erg mooi gedaan!
Het is een mooie techniek maar wordt meestal erg overdreven en dus niet meer realistisch.
Zou graag willen weten wat je instellingen zijn want dat blijft lastig...

Grs Ben

Elly zei

Wat hebben jullie de kerk en het interieur mooi gefotografeerd. Ik ben in Haarlem geboren en getogen en kwam wel regelmatig in de kerk. Daarom is het extra leuk dit op deze manier te zien. Ook fijn dat je al die informatie erbij zet.
Heel erg mooie en interessante serie.
groet, Elly

Robert Wagter zei

Prachtige foto's. Mooi subtiel gebruik van HDR. Mijn vrouw werd lyrisch bij de foto van met name het orgel; zij is namelijk organiste.

Erg mooie belichting.

Groeten,
Robert

RVDaalen zei

Hallo Peter & Janny,

Dit zijn typisch van die plekjes waar je heel goed met een groothoeklens uit de voeten kan. Met HDR komen hier dan prachtige resultaten uitrollen. Wat ik hier bijzonder goed kan zien. Erg gaaf om dit ook eens en keertje te doen. Mooi dat glas en loodwerk op die ramen.

Ze zijn heel goed gelukt.

Gr,

Remco

Jeanne zei

Prachtige serie van deze mooie kerk .De kleuren super en jullie verhaal over de geschiedenis erbij maakt het af Grt Jeanne

De Reptons zei

fraai weergegeven serie met oog voor detail! Als oud Haarlemmers nog iets kunnen leren van je blog over de geschiedenis van deze stad.

Unknown zei

mooi verslag erbij zo leren we ook gelijk een beetje geschiedenis
mooie foto's erbij
toppie
hoewel dit soort dingen niet mijn ding zijn heb ik het toch met plezier gelezen en bekeken
gr,bart