zaterdag 9 april 2011

De Zilk 2

Afgelopen week voor de tweede keer naar ingang De Zilk, maar deze keer een hele andere route.
Of het aan het betaald parkeren ligt weet ik niet, maar er staan maar een stuk of vier auto's op de parkeerplaats en dat zijn er meestal toch wel meer op werkdagen.

Vorige keer vroeg Odette waarom het oud jachtgebied het Paardenkerkhof deze naam heeft gekregen, daar zijn verschillende verklaringen voor.

De eerste slaat op de oudste boerderij van "Het Paardenkerkhof'. Van deze boerderij wordt reeds gewag gemaakt in het rapport van de Commissie van Superintendentie uit 1798. De oude boerderij is omstreeks 1880 gesloopt en vervangen door het jachthuis "Paardenkerkhof'.

De tweede, Vermoedelijk is de naam ontstaan doordat beenderen van paarden werden gebruikt om de eigendomsgrenzen af te bakenen. Een kadastrale kaart uit de twee helft van de 19e eeuw vermeldt voor het in cultuur gebrachte deel van het Paardenkerkhof niet minder dan 23 perceelnummers. Als al deze percelen met paardenbotten afgebakend zijn geweest, zal dit terrein al snel de naam Paardenkerkhof hebben gekregen. In mei 1992 is, niet ver van de plaats waar vroeger de boerderij heeft gestaan, een skelet van een paard opgegraven. Het lag op ± 1 meter diepte. Ouderdom en herkomst zijn niet bekend.

Het was ook de naam van het oude jachthuis dat hier van ca. 1880 tot 1927 stond.
Na de afbraak van dit huis is het nieuwe jachthuis Paardenkerkhof gebouwd, dat nu ten oosten van de provinciale weg ligt. De naam komt ook voor in de duinen van Berkheide.

De gelopen route.

We worden begroet door deze Kauw als we de AWD binnenlopen.


De schapen hebben het blijkbaar al warm en liggen lekker in de schaduw.


Dit damhert gaat er in een drafje vandoor naar zijn collega's die een stukje verderop staan.


Eenmaal bij de andere damherten blijft hij rustig en kan ik op mijn gemak wat foto's maken.


We gaan verder richting het Oosterkanaal bij het Palmveld.


En dit is de brug over het Oosterkanaal. We gaan hier rechtdoor.


Oh nee, ik schiet hier eerst nog even een plaatje.


We wandelen verder en het begint wat warmer te worden als de wind een beetje gaat liggen.


Een Pimpelmees zingt zijn lied en wij luisteren even mee.


Het Palmveld. Volgens sommigen is de naam Palmveld ontstaan door het grote aantal mollen in dit gebied. Palm of palmdier is een oude naam voor de mol, omdat hij brede, ver uitstaande handpalmen heeft.


Koeienpoep. Blijkbaar geen probleem voor deze vliegen die er vrolijk een nummertje op maken.


De Berk. Het Berkenwater in de boom staat nu onder hoge druk en is erg gezond om te drinken.


Nog wat stukjes Palmveld.


Straks als alles weer groen wordt is het hier nog mooier.


De Natuur in de AWD komt weer tot leven.


Ik gebruik de GPS om naar een stukje AWD te navigeren waar we nog niet eerder geweest zijn.


Dat blijk een goed idee te zijn want we lopen hier tegen een stuk land op met veel grote waterpoelen.


Het is hier prachtig en een mooie plek om lekker te picknicken aan het water.


Op het route kaartje bovenaan de pagina zie je een blauw vlaggetje 002, daar is dit gebied Marelvlak te vinden. Een stukje boven het vlaggetje ligt de Marelberg.
Genoemd naar de Marel = grutto. Het bosje is enkele decennia geleden ontstaan in een vochtige duinvallei. Voor die tijd was de bodem van de vallei bedekt met vochtminnende kruiden en grassen. Rond 1900 stond er veel Parnassia. De vallei bood een uitstekende broed gelegenheid voor grutto's.


Deze koe staat op het punt te gaan kalveren. We zijn hier een half uurtje blijven zitten in de hoop de bevalling te kunnen fotograferen, maar de natuur laat zich niet dwingen en het kan nog uren duren voor het kalf ter wereld komt dus trekken we verdere om ergens uit de wind te lunchen.


Dit blijkt dan een lekker rustige plek te zijn en de damherten denken er ook zo over.


Deze vlinder zien we als we vlakbij het Vogelenveld zijn. Een grote vallei die pas in 1821 in de annalen genoemd wordt. In dat jaar werd daar in opdracht van jonkheer Barnaart een boerderij gebouwd. Ten behoeve van de ontginning werden in de vallei sloten en greppels aangelegd. Deze waterden af op de beek die vanuit het Zegveld kwam en verder liep als Kromme Beek. De grote vallei werd als weiland gebruikt; aan de oostzijde werden akkertjes aangelegd. De eerste boer was Jan Meiland, in 1835 opgevolgd door Arie Meiland. Daarna kwamen in 1900 Arie Hulsebosch en in 1902 zijn boer Gerrit. Na het graven van het Oosterkanaal in 1925, verdroogden de landerijen. In 1928 werd de boerderij gesloopt. De contouren van de akkertjes zijn nog zichtbaar, ten noorden en ten zuiden van de weg, als men van de Vogelenvelderbrug naar het westen loopt. Tussen en achter de akkers zijn de houtsingels nog zichtbaar en ook de geriefhoutbosjes staan er nog als doorgeschoten hakhout bij.


Dit damhert scharrelt rond op het Fransevlak.De herkomst van deze naam is onbekend. Mogelijk bestaat er verband met de Franse soldaten, die na de bezetting van ons land in 1795 in de duinen gelegerd werden.
Tijdens hun verblijf in de duinen wisten zij het aantal konijnen vrijwel tot nul te reduceren.


Het duinviooltje.


Spreekt voor zich.


En als je dan vlakbij de uitgang komt, kom je twee mensen tegen die lak aan de regels hebben en hun hondje vrolijk laten poepen op het pad. En dat terwijl het hier verboden voor honden is.
Dat was dan weer de tweede wandeling in AWD bij de Zilk.
Iedereen weer bedankt voor de reacties op de vorige wandeling!
Met dank aan Jaap Duyve, Gert Baeyens Frans van den Berg, Astrid, Barnaart en Cycloop voor de informatie over de gebieden binnen de AWD.

Groet,
Peter en Janny

12 opmerkingen:

Nieske's fotosite zei

Zo'n mooi stukje AWD...
en dan ga je gewoon een andere ingang in...
Heerlijk al die verschillende dieren maar al die landschappen....
prachtig, jullie hadden de lucht ook echt mee..mooi vind ik die witte bewolking tegen de mooie blauwe lucht afsteken
en dan de bloemetjes en uitlopende takken..Ja het is gewoon herfst!!
Heel mooie wandeling!!

gr. Nieske

Miranda Bos zei

Mooie foto's van een prachtige wandeling!

En die hond ... dat mensen het doen en durven, ik begrijp er niets van!

Groetjes en fijn weekend
Miranda

de schoonheid van de natuur zei

hoi Peter en jenny
Moie wandeling.
het is een mooie serie geworden.
groetjes Herman.

Arjen zei

Je hebt weer een mooie wandeling vanaf de zilk gemaakt.
Altijd leuk om onbekende plekjes op te zoeken en daarbij kan de gps best handig zijn.
Prachtige plaatjes met mooie luchten.
Groet Arjen

Ghita Carpediem zei

Als ik zo jullie log bekijk, moet ik toegeven dat De Zilk toch ook wel een mooi stukje AWD is. Meestal loop ik tussen Zandvoort en Panneland. Je laat ook weer de prachtige landschappen zien, ik vergeet dat wel eens te fotograferen, als ik zo bezig ben met de beestjes. Heerlijk lentelogje. Ik was vrijdag in de AWD, heb toch een aantal dezelfde plaatjes (fris groene knoppen, duinviooltje, hertjes, vlinder) maar toch weer anders, want de AWD is gewoon een en al variatie.
groetjes Ghita

Sarie zei

Ingang De Zilk heeft best mooie plekjes hè?
De laatste tijd ga ik daar ook vaak lopen en ik vind het er mooi.
Mooi verslag weer van jullie wandeling en boeiende informatie heb je erbij.
Groetjes Greet

RVDaalen zei

Hallo Peter & Janny,

Jullie laten hier weer hele mooie opnames zien van het prachtige landschap van de AWD. Gaaf ook de je de eerste paar vlinders gezien hebt.

Moet echt snel eens de Zilk ingang nemen.

ps. ben zaterdagochtend trouwens naar de AWD gegaan, en ben even lekker bij de Aalscholverskolonie wezen kijken, heb me daar zeker vermaakt.

Groeten,

Remco

Loes Belovics zei

Wat een mooie gebied, met al die poelen, vooral de eerste foto daarvan met het duinzand er achter, vind ik een erg fijn plaatje.
Moet weer een heerlijke wandeling geweest zijn!
Groetjes
Loes

ceesvg zei

Mooie foto's weer gemaakt tijdens de wandeling.
Op de landschap foto's kan je zien hoe mooi het daar is
En het damhert dat zo lekker in de zon ligt kan je zien dat er ook rustige plekjes zijn.

Gr Cees

Unknown zei

Hoi Peter en Janny
De Zilk..
Ja het is altijd goed om de wandelingen te verdelen qua ingang/uitgang..veel gezien/gefotografeerd weer..En dat er mensen een hond meenemen naar binnen..Ja..dat zie je wel meer..helaas.
Mooie wandeling/blog..
Gr Henk

Odette zei

Hallo Peter en Janny, bedankt voor jullie heldere uitleg over het gebied paardenkerkhof. Jullie hebben je weer uitstekend vermaakt in dit mooie stukje natuur. Leuk dat jullie iedere keer weer een andere route nemen, zo zie je het meest van het gebied. Ik hou me nog even vast aan het voor mij bekende gedeelte. Mooie foto serie hebben jullie weer gemaakt.
Groetjes Odette

Gonnie van de Schans zei

Hallo Peter en Janny,

Dat was weer een mooie tocht in het AWD. Elke keer is het anders afhankelijk van de route, het weer en het seizoen. De lente is natuurlijk geweldig. Mooi de landschapsfoto's met het water.
Groeten, Gonnie