vrijdag 23 oktober 2009

Wandelactie tegen fietsen in het AWD

Onderstaande bericht is overgenomen van Henk Bos http://awd-bossie.blogspot.com


Persbericht
Amsterdam-Haarlem, 21 oktober 2009
Zondag 8 November 2009:
ACTIE WANDELING Amsterdamse Waterleidingduinen

Ingang Oase 13.00 uur

Zeg NEE tegen een fietspad door de AWD

Op zondag 8 november organiseren wandel- en natuurorganisaties in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) een grote wandeltocht tegen de aanleg van een fietspad door het fraaie duinlandschap.

Wandelorganisatie Nemo en Te Voet, samen met Stichting Natuurbelang AWD, namen het initiatief tot deze 'ActieWandeling'. Ook de Stichting Duinbehoud en Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland hebben zich aangesloten.

De ActieWandeling begint om 13.00 uur bij ingang Oase van de Amsterdamse Waterleidingduinen in Vogelenzang en gaat over 3,5 km naar de ingang Zandvoortselaan te Zandvoort. We hopen dat zoveel mogelijk mensen meewandelen! Onderweg zullen het wandel- en het natuurbeleid van de gemeente Amsterdam onderwerp van gesprek zijn. Maar gewoon lekker meewandelen om de AWD fietspadvrij te houden is ook prima. Na afloop is er voor de liefhebbers een 6 km lange natuurwandeling onder leiding van ervaren natuurgidsen. 'Oase' is vanaf NS-station Haarlem alsmede station Heemstede bereikbaar met bus 90 richting Den Haag: halte 'Waterleiding'.

De wandelaars leggen zich niet neer bij de plannen van de provincie Noord-Holland en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland om hier een drie kilometer lang voetpad om te vormen naar fietspad. De wandelaars voeren aan dat er in de laatste decennia al tienduizenden kilometers fietspad zijn aangelegd, terwijl de wandelmogelijkheden in ons land juist drastisch zijn ingekrompen. Nu de fietslobby ook een greep doet naar het laatste grote ongestoorde wandelbolwerk van ons land, is voor de wandelaars de maat vol.

Het beoogde fietspad leidt vanaf ingang Oase naar het noorden van de AWD en komt uit op de 28 meter hoge Stokmansberg. Die moet worden afgevlakt om het fietsen naar een nog te bouwen 'recroduct' over de Zandvoortselaan mogelijk te maken. De natuurbeschermers strijden onder het motto ''AWD 99 jaar fietsvrij''. Zij erkennen maar één alternatief: de verbreding van het bestaande fietspad, gelegen ten oosten van de AWD. Hierdoor zal Nederlands grootste wandelgebied van 'fietspadisering' gevrijwaard blijven.

Juist de afwezigheid van de snelle fietser is een waarborg voor de rust in het afgelegen, stille duin; het neemt meer tijd in beslag om daar wandelend of dolend te komen. Het is het doodstille karakter van de schaars overgebleven stukjes Nederland die de natuurliefhebber zo aanspreekt. Overal in Nederland maken wandelgebieden en onverharde paden plaats voor asfalt en massarecreatie.

Een raadscommissie adviseerde de Amsterdamse wethouder Maarten Van Poelgeest het omstreden fietsplan af te wijzen. Hij wacht echter de resultaten af van een provinciale klankbordgroep. Uiteindelijk zal de gemeenteraad van Amsterdam moeten besluiten of er al dan geen fietspad in de Amsterdamse Waterleidingduinen komt.

Op internet staat uitgebreide informatie over de ActieWandeling en de routebeschrijving:
http://www.natuurbelangawd.nl/aktiewandeling.html _________________________________________________________________________
Noot aan de redactie: Voor interviews, foto’s e.d. gelieve u contact op te nemen met de organisatoren Harry Hobo (0251-205162/06-38151772), Kees Piël (020-691 3243 /06-17282857)

Handtekeningen tegen fietspad door Amsterdamse Waterleidingduinen
Vogelenzang – Sedert maart 2009 halen wandelaars en natuurliefhebbers bij de ingangen van de Amsterdamse Waterleidingduinen handtekeningen op tegen het fietspad dat in de duinen tussen Hoofddorp en Zandvoort moet komen. Het fietspad is een plan van de provincie en enkele gemeenten zoals Zandvoort en Bloemendaal. Het fietspad sluit aan op het ecoduct Natuurbrug Zandpoort dat over de Zandvoortselaan bij Zandvoort moet komen. Voor dat project is 11 miljoen Euro overheidsgeld beschikbaar.
Harry Hobo is secretaris van de Stichting Natuurbelang AWD. Samen met anderen haalt hij bij ingang Oase handtekeningen op tegen het fietspad door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Hij legt uit waarom er geen fietspad door de duinen moet komen: “Het is een fout plan. De Amsterdamse Waterleidingduinen is al honderd jaar een uniek recreatiegebied waar je alleen mag wandelen. Dat wordt gewaardeerd door een miljoen bezoekers per jaar. Dat kan je niet mixen met fietsen. Het fietspad zou beter buiten de duinen kunnen lopen. Daar zijn serieuze mogelijkheden voor. Wanneer je daar extra aandacht aan besteedt kunnen er mooie routes komen.” Gedurende de uren van onze aanwezigheid worden er deze zondag ruim driehonderd handtekeningen tegen het fietspad opgehaald. Er zijn er sinds maart al bijna zevenduizend handtekeningen opgehaald, verteld Harry Hobo. Hij verwacht dat dat er gemakkelijk tienduizend kunnen worden.
Wanneer we mensen aanschieten en vragen waarom zij hun handtekening tegen het fietspad zetten blijken zij zeer gemotiveerd. Zij vrezen gevolgen voor de natuur en zijn bang voor botsingen met fietsers. Een mevrouw die zojuist haar handtekening heeft gezet verteld: “Ik vind het hier nu heerlijk rustig. Het irriteert mij wanneer ik tijdens het wandelen wordt ingehaald door hysterische mannen die heel hard ‘pas op, pas op’ roepen. Alsof zij de enigen zijn die recht hebben om door de duinen heen te gaan. Dat fietsen maakt het heel druk, terwijl je hier wilt genieten van de rust. Daarom zet ik mijn handtekening tegen het fietspad.”
Mensen vrezen dat wanneer er een fietspad komt er straks meer komen. Het schept een precedent. Deze en andere argumenten tegen het fietspad door de Amsterdamse Waterleidingduinen staan ook op de website http://www.natuurbelangawd.nl/ van de Stichting Natuurbelang AWD. Hier kun je ook een voorbeeld van een email vinden die je uit protest tegen het fietspad door de Amsterdamse Waterleidingduinen naar wethouder Maarten van Poelgeest van de gemeente Amsterdam kunt zenden. De gemeente Amsterdam beslist uiteindelijk of het fietspad er wel of niet komt.

Bij deze roep ik iedereen op ....zijn site/hyves/blogs wat dan ook aandacht hier aan te geven!!

Want als U daar graag wandelt...dan weet U wel dat het uit ten boze is.... als hier gefietst gaat worden!

HELP DE NATUUR...MET EEN WANDELING!!
Met dank aan Henk Bos

1 opmerking:

Unknown zei

Hoi Peter
Ik ga zeker mee met deze wandeling..En hoop vele met ons.

...Van Nico Buiten schreef o.a.:
(Ik kan geen emailadres van 'AWD-daytona' vinden. Maar wanneer jij de mensen daarvan weet te bereiken, graag. Geldt ook voor andere contacten.)

Gr Henk bos