zaterdag 31 juli 2010

Veluwe Dag 1

De vakantie is begonnen met een 4 daagse trip naar de Veluwe!
Op Maandag 26 Juli rond 11:00 komen we aan in Epe bij Golden Tulip hotel midden in de bossen van Epe.
Het is niet bepaald droog en zo af en toe gaan de hemel sluizen open en komt er een bak water naar beneden.
Niet dat we daar wakker van liggen want we hebben een goede uitrusting bij ons die ons kurkdroog moet houden. We beginnen met een trip over de heide vlak bij het hotel.
Dit verslag heeft 4 delen, maar helaas staan deel 3 en 4 in de verkeerde volgorde en dat is niet te corrigeren.

De gelopen route.

Op weg naar de heide komen we een Roodborst tegen met volle mond.


Janny spot een slak op een boomstam.


Na een wandeling van 10 minuten komt de heide in zicht. Het is nog een beetje mistig, maar het is net droog geworden dus de poncho's kunnen uit. Als het warm en nat is dan wordt het wat broeierig onder de poncho's, maar dat is altijd beter dan drijfnat worden natuurlijk.


De heide is en blijft een prachtig stukje natuur wat in deze staat wordt gehouden door de schaapskudde. Zonder de schaapskudde zou het gras en de dennenbomen snel de overhand krijgen en zal de heide uiteindelijk verdwijnen.


In de verte zien we de schaapskooi al liggen onder het dreigende wolkendek.


Niemand te zien en zo te zien moet de kudde ergens over de heide zwerven want het veld naast de schaapskooi is leeg. Een mooie plek om even uit te rusten en het ontbijt te nuttigen.


Onderweg komen we deze kever tegen, gelukkig zijn ze klein en is dit gelukkig niet op ware grote :-). Ze zien er close-up angstaanjagend uit.


Als we ons omdraaien zien we het contrast met de lucht boven de schaapskooi en zien we een stukje blauwe lucht. Even later barst de regen weer los en komen we een stelletje met een hond tegen die geen regenkleding bij zich hebben. Die komen vandaag niet droog thuis van hun wandeling.


Als we klaar zijn met eten krijgen we de schaapskudde in het vizier.


Sommige schapen zijn in het geheel niet bang en duwen hun kop tegen mij aan om even geaaid te worden. Wat dat betreft zijn het net honden :-)


Hier is wat nieuwe aanplant neergezet. Het ruikt overigens heerlijk in de dennenbossen als het regent.


Op de routekaart lijkt het maar een korte wandeling, maar dat is zeker niet het geval. Als we weer op de heide terugkomen kruist de kudde ons pad weer, de border collies drijven de kudde over de heide. 


We zien deze hoop liggen en als we hem beter bekijken, zien we dat het een mierenhoop is. Het lijkt mij verstandig om op afstand te blijven want het zijn vrij grote mieren en het zijn er ook nog eens heel veel.


Na een wandeling van een paar uur belanden we weer bij het hotel.
Even tijd om te relaxen voor het avondeten in het hotel restaurant waar het eten altijd van uitstekende kwaliteit is. We gaan op tijd naar bed want de volgende ochtend willen we rond 05:30 het bos achter het hotel in als het nog donker is.

6 opmerkingen:

Joop Zand zei

Dag Peter en Janny

Een fraaie serie hoor....jammer van het minder mooie weer, maar dat mag de pret niet drukken.ben nu al benieuwd naar de volgende opnames.

groetjes, Joop

de schoonheid van de natuur zei

Hoi peter en Janny
Wat een mooi gebied is dat daar.
En natuurlijk horen daar er mooie foto’s bij super hoor.
En nog een prettige vakantie.
Groetjes Herman Versteeg.

Ghita Carpediem zei

Hoi Peter en Janny,
Heerlijke een paar dagen Veluwe. wij hebben eind augustus een weekendje Veluwe geboekt (Rheden).
Het is zeker een prachtig gebied en ik zie bij jou een paar schilderachtige foto's van de hei met de dreigende luchten. (die met de twee bomen, heel geschikt voor een mooi schilderij).

Ga nu even door naar de rest van de serie
groetjes Ghita

Unknown zei

Ja een heerlijk gebied om vakantie te houden...Een prachtig gebied...Waar we trots op mogen zijn. Helaas (ook al ga je met een boswachter mee)...Valt het niet mee om er wild te spotten.
Je foto van de Kever is mooi...Geukkig zijn die beesten inderdaad niet te groot:)
Gr Henk

Anoniem zei

Dag 1 levert een mooie serie foto's op! Jammer van het slechte weer, maar de dreigende luchten geven de foto's wel iets bijzonders!
Groetjes Loes

Helma zei

Hahahahaha... ik schrok inderdaad even van die kever, want die zag er echt 'monsterlijk' uit ;-) Prachtige serie foto's en heerlijk om er zo ook doorheen te wandelen als kijker :-)

Groetjes, Helma