maandag 10 januari 2011

Een nieuw jaar in de AWD

Nog even een leuke vermelding op de site van Natuurmonumenten in de categorie Opmerkelijke Ontmoetingen.  Onze foto van de twee drinkende vossen staat daar tussen. Er staat ook een foto van Ghita bij, een vos in de sneeuw.

Tijdens onze eerste wandeling in het nieuwe jaar gaan we op zoek naar de IJsvogel. Het is heel erg druk op de parkeerplaatsen bij De Zilk en het Pannenland, het lijkt wel of half Nederland naar de AWD gekomen is om van de zon te genieten.
Als je eenmaal onderweg bent dan valt het met de drukte wel mee, al gauw zien we bijna niemand meer en wordt het heerlijk rustig om ons heen.

De gelopen route.

Naast het pad dat vanaf de parkeerplaats loopt zien we de eerste damherten al grazen. Deze damherten zien dagelijks vele tientallen wandelaars langskomen, dus ze zijn niet echt onder de indruk meer.


Op een dikke tak met veel mos zien we iets wits liggen. Het blijkt een klompje ijs te zijn wat nog niet is gesmolten. Heel apart want verder is er nergens een spoor van sneeuw of ijs te ontdekken. Overigens is dit geen Sterrenschot of Heksensnot. Ik heb het aangeraakt en het is ijs, de klomp is groter dan het hier lijkt, het was een stuk van ongeveer 25cm breed en ongeveer 10cm hoog.


Ik maak in elk seizoen een plaatje van het boompje op de heuvel, de volgende dus weer in de lente.


Deze dame staat te grazen en neemt even de tijd om te poseren.


We verlaten het Pannenland en lopen richting de Donderhoek.


Bij het eiland van Rolvers gaan we over het overstapje. Het is alweer een tijdje geleden dat we op het eiland zijn geweest, om één of andere reden kom je daar heel weinig wandelaars tegen. En dat terwijl het zo'n mooi stukje AWD is. 


Het berkenbos op het eiland. In de lente wanneer de sapstroom van de berkenboom op gang komt,  komt er een behoorlijke druk op de wortels en takken van de boom te staan. Je kunt dan Berkenwater tappen door een gaatje in een dikke wortel te maken of een dikke tak in te snijden. Het sap wat uit de boom stroomt is drinkbaar en vol met mineralen en dergelijke. Verder kun je ook wijn maken van berken sap. Wel zorgen dat je het "bloeden" na het tappen stelpt, anders kan een berk zelfs doodbloeden.

De berk lijkt een simpele boom, maar alleen al de bast is heel speciaal en heeft veel functies. 
In geval van nood is de bast heel erg goed om vuur mee te maken vanwege de olie in de bast, de indianen maken zelfs kano's van berkenbast. Kortom, er zit meer in deze boom dan je denkt.


Net voordat we het eiland verlaten springt deze koe achter een boom vandaan en roept BOE!!! Wij hadden die dikke koe natuurlijk allang zien staan achter dat dunne boompje. :-)


We klimmen weer over het hek van het eiland en gaan op weg naar de schuilhut. Ik wil de ijsvogel die daar in de buurt rondhangt nog eens fotograferen. Terwijl we lopen komen deze ganzen overvliegen.


Vlakbij de schuilhut zie ik wat bruins, het blijken deze zwammen te zijn. De paddo's laten zich meteen weer zien nu de sneeuw verdwenen is.


Bij de schuilhut laat de vos zien dat hij lak heeft aan de regels.


Ook de Judasoor laat zich weer zien. Heel apart spul, het is goed te zien hoe de zwam aan zijn naam komt.


De vos zit een beetje meewarig te kijken naar die mensen en hun camera's. Deze vos is trouwens behoorlijk gewond aan de achterpoot. Hij gebruikt maar 3 poten, de rechter achterpoot gebruikt hij niet.


Greet is ook aanwezig evenals Aad Vogel, het is leuk om hen ook eens te ontmoeten. We zien ook nog een paar "natuurliefhebbers" die hele hompen voer neergooien en de vos die zich vol staat te vreten terwijl ze plaatjes schieten. We nemen na een tijdje afscheid van Greet en Aad, en gaan weer op pad richting het Middenveld. De ijsvogel is helaas niet aanwezig op zijn plek :-(


Dit is een stukje redelijk verborgen AWD. Je ziet hier bijna geen voetstappen in het zand en het is een heerlijk rustige plek om te picknicken. In de verte zie je de skyline van Zandvoort.


Janny staat hier naar de schapen aan de overkant te kijken. Hier ligt ook nog ijs op het water omdat er geen stroming is.


Op het Middenveld ziet dit damhert ons aankomen. Ze zijn hier veel schuwer dan bij de ingangen en ze gaat er meteen vandoor. Alle pootjes zijn hier los van de grond. :-)


We beklimmen een kleine heuvel en kijken hier weer richting Zandvoort.


Hier zijn we bij het vliegersmonument aangekomen, we kunnen nog net een plaatje van dit damhert schieten.


Een stuk verder zie we weer zwammen staan op een omgevallen boom.


We komen aan bij de Donderhoek en zien de waterspreeuw.


De Waterspreeuw vind al die aandacht prima en heeft al meer fotografen gezien dan menig fotomodel. :-)
Even wat oefeningen doen om lenig te blijven.


Janny schiet nog even snel een filmpje voordat we weer op weg gaan naar de uitgang.Dat was weer een mooie zonnige dag in het nieuwe jaar en we hebben weer genoten van al het moois wat de AWD te bieden heeft. Greet en Aad nog bedankt voor de gezellige babbel en tot de 23ste.

Iedereen bedankt voor de reacties op de vorige uploads en voor diegene die nog niet zo bekend zijn met onze foto's, die kunnen hier en hier nog een aantal foto's bekijken.

Groet,
Peter en Janny

13 opmerkingen:

Miranda Bos zei

Mooie foto's weer gemaakt! De waterspreeuw staat er mooi op en ook de vos achter het bordje is heel leuk! Mooie luchten ook!

Fijne avond verder.
Groetjes,Miranda

Joop Zand zei

Dag Peter en Janny

Wat een fraaie opnames hebben jullie weer gemaakt, 't is echt genieten van al dat moois.

Groetjes, Joop

mijn viend de " VOS "staat er ook weer goed op.

Sarie zei

Wat een prachtige serie Peter en Janny met leuke afwisselende foto`s.
Dat wit wat je zag is geen ijs maar een een zwam (hoe die precies heet weet ik niet).
Ik vond het heel gezellig om jullie te ontmoeten, mijn blog volgt snel.
Groetjes Greet

Unknown zei

Hoi Peter en Janny
Het nieuwe jaar is goed begonnen...De vos bij het bord :)
Tja en dat voeren...Je doet er weinig tegen..En ik verwacht ook niet dat het minder gaat worden.
De waterspreeuw blijft leuk..Om te fotograferen en om naar te kijken.
Het was in ieder geval een pracht wandeling zo te zien.
Groetjes Henk

Incanto Images Fotografie zei

de koe om een hoekje, is wel een hele goede, je verhaal er bij is echt iets wat je op dat moment te binnen schiet en je hebt gewoon lol alleen al bij de gedachten.
En even een rek en strek moment van de Ws, weer eens iets anders..
Weer een mooie wandeling met veel mooie foto's.

Groetjes Von

Loes Belovics zei

Hoi Peter en Janny,
Deze eerste wandeling van het jaar is weer een mooie geweest, die een prachtige en afwisselende serie foto's heeft opgeleverd.
Allemaal weer van een geweldige kwaliteit.
Het witte spul is geen ijs, maar sterrenschot of heksensnot.
Het is echter geen spul dat afkomstig is uit de ruimte, noch snot van een toverkol. De verklaring is heel simpel en natuurlijk: het zijn de eileiders van een vrouwtjeskikker of -pad. Predatoren als reigers, buizerds, zwarte kraaien en bunzingen eten graag een kikkertje of een padje, waarvan de vrouwtjes in het voorjaar de buik vol hebben met eitjes. Die eitjes en de eileiders zijn onverteerbaar en bovendien zwellen de eileiders ook nog eens op in de maag van het roofdier. Daarom worden ze door de predator weer uitgebraakt.

Groet
Loes

Nieske's fotosite zei

Hoi Peter en Janny...

Er weer een flinke wandeling opzitten.....
prachtige diversiteit aan foto....
machtig gebied waar jullie zitten, altijd wat te zien...is toch heerlijk als je daar vlakbij woont....
dank voor het delen van de foto's

Nieske

RVDaalen zei

Hallo Peter & Janny,

aller eerst nog de beste wensen voor 2011!!

Jullie eerste wandeling en blog in 2011.


Weer een mooie reeks variatie aan natuur opnames. In het bijzonder natuurlijk de vos en Waterspreeuw. Die zijn onderhand de fotomodellen uit de AWD.

Ik heb net zo genoten van je blog als jullie van de wandeling.

Tot 23 Jan!!!

Gr,

Remco

ceesvg zei

Was een mooie 1ste wandeling van het jaar.
Was de moeite meer dan waard zo te zien aan al die mooie afwisselende foto's.
Maar een vos kan niet lezen volgens mij.

Gr Cees

Ghita zei

Mooie zonnige serie, het lijkt inderdaad op mooie dagen wel steeds drukker te worden in de AWD, ik ben al haast geneigd om alleen nog maar door de week te gaan. Maar wat je zegt, verder naar achteren is het weer rustig, mensen lopen niet zo ver.

De vossenfoto's zijn mooi. Ben wel een beetje bezorgd om de vos, met zijn zere pootje. Als het maar goed komt met hem.

Oh, en nog van harte met de publicatie op Natuurmonumenten, leuk dat we er allebei staan met een vossenfoto.

de schoonheid van de natuur zei

Hoi Peter en Janny
Je hebt weer een mooie sirie neergezet.
Ik heb er van genoten erg mooi.
Groetjes Herman.

Ria B zei

Prachtige wandeling !!
Wij gaan op dit moment liever door de week naar het AWD.
Die schreeuwende kinderen, schreeuwende hardlopers pffff.
Ik zie dat de neus van de vos weer dicht is.
Mooie fotos weer !!
Tot 23 januari

Danielle zei

Wat een schitterende foto's staan er op je site weer zeg :) Het is weer genieten.
Ik zie dat je mooie routes heb staan. Wil je er mijn misschien wat mailen met de startpunten. Wij lopen standdaard altijd de blauwe route, maar willen nu weer eens wat anders.
Liefst beginpunt bij Oase
Lieve groet Danielle