donderdag 26 mei 2011

Epe

Afgelopen zondag zijn we weer eens drie dagen richting de Veluwe gegaan. Het hotel in Epe ligt midden in het bos en van daaruit ben je zo in andere mooie delen van de Veluwe zoals het kroondomein of het het bos bij Vierhouten. De weersvoorspellingen geven regen aan op en rond de Veluwe, maar gelukkig bleef het de hele dag droog. De wandeling gaat door het Ambtbos en de Dellen bij Epe.


De gelopen route.


Hoogte kaartje met het hoogste punt op 52,9 meter na 3,6 km wandelen. Hier is goed te zien dat De Veluwe boven de zeespiegel ligt. Het hoogste punt van Gelderland ligt op het Rozendaalsche Veld ten noordwesten van Rheden op 110m NAP.


We zijn nog maar net op weg als we op een prachtige den stuiten met daarin deze nog groene zachte dennenappeltjes. Ik ben dol op dennen en heb er een aantal in Bonsai vorm.

Het heeft in de ochtend voordat wij bij het hotel aankwamen nog wel geregend en het is bewolkt. Hierdoor hangt er een sterke dennengeur in de bossen en dat maakt het extra prettig om hier te wandelen.


Ik hoor een vink en na even zoeken vinden we hem. Snel een foto maken want ze zijn ook zo weer vertrokken.


In een naadboom vlakbij het Eperholt zien we deze dennenuil  (Panolis flammea). Niet overal even scherp, maar aangezien deze rups niet overal voorkomt wilde ik hem toch even laten zien.


Dood hout is op zijn beurt weer leven voor andere organisme.


Mooi om te zien hoe de natuur in elkaar steekt en de meest bizarre vormen voortbrengt.


Ik ben er nog niet achter wat dit is. Het zit niet op alle bladeren van deze boomsoort en ze zitten met een soort haakje dwars door het blad vast.


Vlakbij De Haelberg vind je mooie plekjes om te fotograferen.


De zon en de blauwe lucht komen langzaam tevoorschijn.


Er wordt druk gewerkt in de bossen en ze rooien de bomen voor de verkoop.


Zelfs een stapel boomstammen heeft zo zijn charme.


Een roodborst vlak bij De Ossenstal.


En dan zie je het nieuwe leven in de vorm van een mini boompje. Bijna ongelooflijk dat dit ooit een joekel van een boom zal worden.


We komen bijna niemand tegen in de bossen. Zelfs de fietspaden zien er verlaten uit.


Zwammetjes op een boomstam vlak bij het hotel.
En zo komen we weer aan bij het hotel. Voor de volgende dag staat een uitstapje naar het Kroondomein in de planning. We duiken nog even lekker een uurtje in het zwembad en gaan rond een uur of zeven naar ons favoriete wok restaurant in Epe. Een aanrader als je in de buurt van Epe bent (nee, we hebben geen aandelen :-) het eten is er erg goed.


Iedereen bedankt voor de reacties op ons blog!!

Groet,
Peter en Janny

11 opmerkingen:

Loes Belovics zei

Hallo Peter en Janny,
Mooie en afwisselende serie van een prachtige wandeling.
Jullie hebben een goed oog voor de bijzonder details in de natuur.
Ben ook wel benieuwd wat die dingetjes op dat blad zijn?
Groetjes
Loes

Unknown zei

Epe..Ja dat ziet er mooi uit...Het lijkt wel buitenland...met die dennen..Ik moet ook weer eens nodig naar de Veluwe..Het blijft ook een prachtig gebied...Alleen jammer dat je niet van de paden af mag..
Wat dat betreft zijn wij verwend.
Prachtige foto's
Gr Henk

Nieske's fotosite zei

Kan me nu al een beetje op je volgende serie verheugen (Kroondomeinen) of schoon deze opnames ook schitterend zijn. Wij hebben zelf 1x een route gefietst door de kroondomeinen met een boswachter, ik weet geen stuk bos in Nederland dat mooier is dan dit gebied!!
Terug even naar jullie foto's van deze wandeling, die zien er schitterend uit, mooi gedetailleerde opname, leuk al die bizarre vormen..jullie hebben echt oog voor de natuur en ik heb er van genoten!!

gr. Nieske

Ghita zei

Wat is het toch mooi daar op de Veluwe. Mooie details van de jonge denneappeltjes.

Begin september zitten wij vlak bij het Rozendaalse Veld, dus ik denk dat wij dat hoogste punt van de Veluwe maar eens gaan beklimmen.
groetjes Ghita

RVDaalen zei

Jullie laten mij weer lekker meegenieten van jullie wandeling. Erg mooie stukjes natuur laten jullie hier zien.

ben benieuwd naar jullie foto's van Kroondomein.

Groeten en fijn weekend.

Remco

de schoonheid van de natuur zei

Hallo Peter en Janny
wat een mooie serie van de Veluwe
groetjes Herman,.

Miranda Bos zei

Mooie serie! Volgens mij hebben jullie een heerlijke paar dagen uit gehad ... top!

Groetjes,Miranda

Arjen zei

Hoi Peter en Janny
Een mooie wandeling hebben jullie gemakt op de Veluwe.
De serie foto's die jullie gemaakt hebben zijn schitterend.
Groet Arjen

Gonnie van de Schans zei

Even lekker er tussen uit kan heel goed op de Veluwe en dat laten jullie ook wel zien met deze serie. Mooi gezien het groene dennenappeltje. Het lijken me een soort galappeltjes, die kleine bolletjes op het blad.
Groeten, Gonnie

Joop Zand zei

Bijzonder mooie omgeving en hele fraaie opnames....zo zien we ze maar al te graag.

Groetjes, Joop

natuurkieker Coby Koops zei

Mooie beschrijvingen geven jullie van je wandelingen,met interessante informatie en zeer gevarieerde foto's.Leuk die combinatie van landschappen en macro's.
Die "dingetjes" op het blad zijn gallen en worden veroorzaakt door een galwesp. In zo'n gal zit de larve van zo'n galwesp. Mogelijk ken je wel de galappeltjes die aan een eikenblad zitten, dit is net zo iets maar dan door een andere galwesp veroorzaakt.
Natuurkieker Coby