zaterdag 27 augustus 2011

Historische rondleiding met hysterisch weer

Gisteravond zijn we nog met de vleermuis wandeling mee geweest en dat was ook weer een hele leuke ervaring. We hebben de watervleermuizen aan het werk gezien vanaf het bruggetje over het Noordoosterkanaal. In het licht van een flinke zaklamp zagen we de watervleermuizen over het water scheren. De camera's lagen thuis want eigenlijk verwachte we veel regen en dus geen vleermuizen te zien. Maar het was heerlijk kruk droog weer en pas toen we rond 22:30 in de auto stapte begon het water met bakken uit de lucht te vallen. Voor iedereen een aanrader om eens te doen als er weer een nieuwe vleermuistocht wordt georganiseerd door Waternet.

Vandaag de rondleiding voor de AWD hyvers en rond 09:35 komen we aan bij de Oase. Vorige week ben ik uitgenodigd door Jolanda (Jomeko) om een rondleiding te verzorgen voor de AWD Hyves groep.  Voor mij de eerste keer dat ik een dergelijke rondleiding geef dus dat is even wennen. :-) Het aantal AWD hyvers was iets kleiner dan verwacht en dat zal zeker ook met het weer te maken hebben gehad. Sommige AWD hyvers hadden we al eens persoonlijk ontmoet zoals Agnes en andere via de blogs, zoals Louisa en Jolanda.
Toch waren er nog 10 AWD hyvers naar de AWD gekomen en er was ook een journalist aanwezig van een Zandvoortse krant, die een stukje over deze wandeling in de krant wil gaan plaatsen. Hij nam alles op met een dictafoon om dat later uit te werken. 

De gelopen route.

We zijn nog maar net op weg of het begint te hozen.
We beginnen bij Zeerust waar ik een uitleg geeft over het ontstaan van de duinen en over het feit dat we hier op het oude oerduin staan, wat op zich uniek is. Dit is dan ook het begin van de wandeling en het oerduin is gelijk ook het begin van de duinen. Behalve bij het Panneland, Oranjekom en het Paardenkerkhof is het oude duin in de rest van de AWD zo'n 1000 jaar geleden onder het nieuwe duin verdwenen.
Van het oude duin naar het vinkenhuisje, Het Sijmpjes bos, de boerderij op Zeerust en het graven van het Oosterkanaal, naar de uitdroging van het gebied rond de kanalen en de gevolgen voor de landbouw in de AWD.


Hierna gaan we naar de Oranjekom en hier komt de waterkwaliteit tussen 1275 en 1845 aan bod. Verder geef ik uitleg over het ontstaan van de Oranjekom in 1851, de kanalen, Jacob van Lennep en zijn vrouw Henriëtte Roël van Lennep, Kroonprins Willem van Oranje die de eerste schop in de grond stak en zijn vroegtijdige einde, 8850 waterleidingpijpen en het eerste emmertje duinwater dat uit de kraan kwam bij de Amsterdamse Willemspoort voor 1 cent per emmer. De jaartallen heb ik maar op een spiekbriefje gezet met een steekwoord, want die zijn lastig te onthouden, en ik hoop dat ik alle informatie zonder fouten heb overgebracht. :-) Opschrijven is toch anders dan voor een groep mensen staan.

De onderstaande foto's zijn ingezonden door Jolanda (Jomeko) want zelf heb ik maar twee foto's gemaakt tijdens de rondleiding. Ik had al moeite genoeg om al die verhalen te onthouden en goed te brengen. :-) Hier hebben we het ook nog even over het Adamsbos en het Mariënduin.

We vervolgen onze weg door het Kombos, sprenkelbos, langs het museumduin en moeten soms even schuilen als de regen weer met bakken uit de lucht komt. Maar de regen is wel heel toepasselijk omdat het regenwater later weer uit de kraan komt als heerlijk duinwater.

We komen langs het Luizenbos, het bos van schuil en rust en de oude schaftkeet van de jachtopzichter en de werklui welke aan de graven van de kanalen deelnamen. Vervolgens langs het Tiendenstort waar men het afgegraven veen van de filter-weilanden heeft gestort, de droge kom (nu het vogeleiland) en de blauwe weg weer terug naar de Oase. 

Bij de uitgang kregen we twee presentjes van Jolanda uit naam van de AWD Hyvers, het boekje 'Welke bloem is dat?' en de 'Natuurgids van Noord-Holland. Daar zijn we heel blij mee en we bedanken de Hyvers ook langs deze weg voor de boekjes.

We nemen afscheid van deze leuke groep en we hopen dat het voor hen net zo leuk was als voor ons. Janny en ik willen nog even verder wandelen. We eten en drinken wat in het bezoekerscentrum, maar ondertussen is het al een tijdje zo hard aan het regenen, dat we eieren voor ons geld kiezen en toch maar naar huis gaan.

Iedereen bedankt voor de reacties op het vorige blog bericht 'Wandeling door het verleden deel VI'

Groet,
Peter en Janny

22 opmerkingen:

natuurkieker Coby Koops zei

Leuk beeldverslag van je excursie met de AWD-hyvers. Het is je ongetwijfeld goed af gegaan om je informatie ver te brengen. Ik heb hier op de blog altijd al het idee dat ik met jullie mee wandel. Wel jammer dat het weer niet zo zomers was,maar zo te zien waren de deelnemers er wel goed op voorbereid.
Natuurkieker Coby

Sarie zei

Leuk verslag van de Hyves wandeling.
Jammer dat er zoveel regen viel maar het was vast een leuke tocht.
Groetjes Greet

Anoniem zei

Hallo Peter en Janny

Wat een leuk blog is het geworden.
Dank je voor de rondleiding.
Ik zou graag de foto's ook willen hebben.
Zou je ze willen sturen, ik heb er ook nog 1 waar jij op sta.
Gr. Louisa

Gonnie van de Schans zei

Hallo,
Jullie wandeling is volbracht. Ik denk dat het prima is gegaan.
Zo te zien zijn ze vol aandacht aan het luisteren. Voor zo'n eerste keer is een wat kleinere groep wel prettig.
Jammer van al die buien.
Groetjes, Gonnie

Bets zei

Hallo Peter en Janny
Wat jammer dat het weer dan zo tegen zit, maar de rondleiding is wel interessant, jammer dat mijn man niet goed lopen kan,want met de auto lukt het niet.
Groetjes bets

Franklin zei

Hoi Peter en Janny

Bedankt voor de leuke wandeling, vond het erg intressant.
Groetjes liefs Frenk

Ps ben tot half acht wezen struinen

mariondejong zei

Tsja, dat weer in augustus... Jammer hoor, maar ondanks dat is het vast prima gegaan, gezien de aandacht van de toeschouwers.
Een leuk verslag zo met al die extra info!

Groeten,
Marion

Anoniem zei

Jullie zijn toch wel echte doorzetters! Weer een heel mooi verslag met mooie beelden. Groetjes Cristien.

Arjen zei

Leuk dat we mee mogen genieten van de wandeling met de AWD hyvers.
Aan de reacties van de verschillende deelnemers te lezen gaat het gids zijn je prima af.
Jammer dat het weer niet wilde meewerken.
Groet Arjen

Ghita zei

Hoi Peter en Janny,

Helaas kon ik er niet bij zijn vanwege verplichtingen later op de dag (zou te veel gehaast worden)
Echt jammer van het weer, want het ziet er wel uit als een leuke, interessante wandeling.
Wie weet komt er nog een keer, en kan ik er dan ook bij zijn.

groetjes Ghita

Elly zei

Wat goed dat je die wandeling hebt gemaakt. Zo te zien ging het heel goed, ondanks de regen.
Leuk verslag.
Groet, Elly

Nieske's fotosite zei

Hey wat leuk om te doen...
een soort van gids, nouja waarom niet jullie zijn helemaal gek van het AWD proef ik altijd uit jullie verhalen.
leuk om andere mensen er ook een beetje gek van te maken....
goed gedaan hoor, ze hebben er vast van genoten...

Nieske

Loes Belovics zei

Wat leuk dat jullie gids waren, als je zoveel kennis bezit moet het beslist fijn zijn om die te mogen delen.
Reuzepech met het weer, maar we weten deze zomer helaas niet beter....
groetjes
Loes

Ben van Straaten zei

Stoer hoor om met dit weer op pad te gaan maar had ik het geweten had ik wel mee gewild.
Ziet er naar uit dat het een leuke dag geweest is

Grs Ben

Helma zei

Hallo Peter en Janny,

wat leuk dat jullie een kijkje bij me kwamen nemen. Ik las dat bij jullie excursie het hemelwater ook rijkelijk heeft gevloeit en dat was zondag bij ons dus ook zo. Wat een water kan er dan vallen jemig zeg!

Maar ik heb zo ook even met jullie meegewandeld en ondanks de regen was het een leuke wandeling ;-) Ik ga even fotoboeken bekijken zo.

Groetjes, Helma

Helma zei

Heb net een fotogalerie bekeken en ben behoorlijk onder de indruk. Kan alleen nergens geen reactie geven op de foto's die ik daar zie.

groetjes, Helma

Helma zei

Euhhhhh.. laatste reactie was van mij hoor.

Helma zei

Hahaha.... ik was jullie net aan het beantwoorden op mijn log, en zag later jullie reactie.

Ik weet niet of er dan een gastenboek is voor die foto's maar anders zet ik het hier wel neer. Werkelijk schitterende foto's.

Zo nog even een andere galerij bekijken voor ik naar mijn werk moet.

groetjes, Helma

Janny zei

Mooi verslag Janny en Peter en knap dat je het allemaal zo mooi weer na kunt vertellen en mooie foto's erbij van Jolanda best wel interessant
jullie zijn ook echte natuur liefhebbers hé
en ik hoop dat we nog heel veel mooi weer krijgen hoor
de Herfst is ook prachtig hé
Groetjes Janny

RVDaalen zei

Hallo Peter & Janny,

Goed en mooi om te lezen dat het ondanks het weer een geslaagde ochtend geweest was. Zo aan de Hyvers te lezen heeft Peter het erg goed gedaan. Leuk om zo heel het verslag en de foto's te bekijken.

Gr,

Remco

Ria B zei

Jullie hebben er een mooi verslag van !
Jammer dat het weer zo slecht was.
Jullie ook een fijn weekend
Groetjes Ria B

Unknown zei

Hoi Peter en Janny
Ondanks regen..een mooie rondleiding..Ik lees hier dat het heel leuk/leerzaam was..En dat het gids zijn..je zeer goed af ging..
Nu ken ik de Hyves groep niet (ik heb geen hyves)..mar ik hoor regelmatig over deze groep..gezellig.
Een prachtig verslag.
Gr Henk