woensdag 5 oktober 2011

Mistig begin

Op zondag 2 oktober komen we rond 07:00 aan bij ingang De Zilk, het is best wel fris en er staan nog twee auto's op de parkeerplaats. Herman Versteeg was waarschijnlijk net voor ons de AWD binnen gegaan zagen we later op zijn blog. Of we zijn hem misgelopen in de dichte mist. :-)

De gelopen route.

Op het paardenkerkhof zien we een aantal stoere damherten in de mist.

We kijken hier uit op het Franse vlak. Rond 1795 waren hier Franse soldaten gelegerd, maar toen zag het landschap er hier nog heel anders uit. Het gebied was toen veel kalkrijker en het stond hier vol met duindoorn. Door de sterke ontkalking is de duindoorn groei verminderd en de bodem is nu hoofdzakelijk bedekt met een graskruiden- en mosbegroeiing. De Franse soldaten zullen hier ongetwijfeld vaak hebben kunnen genieten van de mist en het uitzicht.

De zon is nog niet op en de kleuren veranderen met de minuut. Janny geniet hier even van het uitzicht terwijl we wachten op zonsopgang.

Nu is de lucht meer roze en de mist lijkt een beetje op te trekken.

Uiteindelijk komt de zon op.

Nu de zon opkomt lijkt wordt het ineens een stuk mistiger. We lopen hier op het stuk wat de Dubbele Pan heet.

We lopen hier op de Vogelvelderweg en ook hier ziet het er sprookjesachtig uit.

We horen damherten burlen en besluiten van het pad af te gaan, de wildernis in.

Uiteindelijk vinden we het eerste burlende damhert. We schieten een plaatje en laten hem verder met rust zodat hij rustig van zijn nieuwe hoed kan genieten.

Het hert gaat verder met burlen terwijl we verder lopen.

We stoppen even bij 'Mees z'n bosje' om te ontbijten en blijven hier een half uurtje zitten. Hoewel we volgens de GPS ongeveer driehonderd meter van alle paden verwijderd zijn horen we in de verte mensen hardop praten. Soms denk je wel eens dat die mensen doof zijn en daardoor heel hard moeten praten terwijl ze vlak naast elkaar lopen. :-)

Tijdens het eten valt mijn oog op dit mini paddenstoeltje. Waarschijnlijk een Hazenpootje (Tip van Loes). Loes bedankt!!

Ik zie iets over de stam van een berk lopen en het blijkt deze aparte vlieg te zijn. We zijn hier bij 'De berkenwal'. Het is ondertussen heel warm en de vesten kunnen uit. Update: Volgens Coby Natuurkieker is dit een Schorsvlieg. Coby bedankt!!

Via het dubbele-drift en het Toonedel lopen we naar de bokkenwei bij het Palmveld. Het dubbele-drift dankt zijn naam aan de dichte begroeiing waardoor het dubbel zo lang duurde om het wild op te drijven tijdens de jacht.

Het gebied rond de Toonedel is behoorlijk vochtig en staat in de winter hier en daar onder water. Een ideale plak voor deze koeien om te grazen. Moeder is hier haar kind aan het wassen en het kalfje geniet er duidelijk van.

Deze kleine lijkt te zeggen 'kom maar op, ik heb mijn moeder bij me'.

Opeens is de kudde in rep en roer en ze hollen luid loeiend naar een open plek, waar een jonge stier een gevecht is begonnen met een koe.

De andere koeien bemoeien zich met het gevecht en de koe krijgt het voor elkaar om de stier op de vlucht te laten slaan. Ze zet de achtervolging in.

De stier kiest eieren voor zijn geld en begint een nieuw gevecht met een andere jonge stier.

We kijken hier op een stuk van de Bokkenwei. Dit is een bijzonder stukje AWD want op de grens tussen de Bokkenwei en het Palmveld stroomt een ondergrondse waterval tot op een diepte van -60 meter. Op deze grens veranderd het gebied van zeer nat op de Bokkenwei tot zeer droog op het Palmveld.

We kijken hier uit op het Rietdel. Waarschijnlijk stond hier vroeger veel riet toen het gebied nog heel vochtig was.

Een mooie dag voor vlinders.

Honingzwammen kunnen ondergronds erg groot en heel oud worden. In april 2003 werd in het Malheur National Forest in de Amerikaanse staat Oregon een sombere honingzwam ontdekt van naar schatting 2400 jaar oud met een ondergronds mycelium omvang van 8,9 km². Daarmee is deze schimmel het grootste organisme ter wereld. Ook in Zwitserland in het Nationaal Park in de streek Engadin komt deze schimmel met een grote omvang voor. Hier is de schimmel ongeveer duizend jaar oud en ongeveer 800 meter lang en 500 meter breed.

De paardenbijter (Aeshna mixta) is een echte libel uit de familie van de glazenmakers (Aeshnidae). Het is met 63 mm een grote soort, maar een van de kleinere glazenmakers.De soort komt algemeen in Nederland en Belgiƫ voor maar is nergens talrijk; de libellen leven verspreid. Ze zijn te vinden bij stilstaand of langzaam stromend water, vaak bij tuinvijvers. Het verspreidingsgebied loopt van Noord-Afrika tot aan de Oostzee. De vliegtijd is van midden juni tot begin november, met een hoogtepunt van half augustus tot half september.

De paardenbijter bijt geen paarden, maar dankt zijn naam aan het feit dat hij vaak jaagt op insecten die zich dichtbij het lijf van dieren of mensen ophouden, waardoor het lijkt of hij ze bijt.
Op de foto is een kenmerkend verschil met juffers goed zichtbaar: juffers houden de vleugels in rust samengeklapt achter zich, terwijl echte libellen de vleugels horizontaal houden (vergelijk bijvoorbeeld met de watersnuffel).

Het zicht op het Oosterkanaal bij de Oostweg. De waterhuishouding in het gebied is voor een groot deel bepaald door het op NAP -1 m gelegen Oosterkanaal (ten oosten van dit deelgebied) en door de aanwezigheid van veenlenzen in de ondergrond. Door de drainerende werking van het Oosterkanaal heeft vrijwel het hele gebied een diepe grondwaterstand. Daar waar veenlenzen in de ondergrond liggen, kunnen lokaal hogere waterstanden voorkomen. In enkele diepe voormalige uitblazingskuilen staat zelfs water.

De voorraad in de vijf voorraadkanalen wordt voortdurend verbeterd door het beschikbare goededuinwater zoveel mogelijk in het voorraadkanalensysteem te brengen. Zo wordt de winning van het Oosterkanaal permanent in het Nieuwkanaal geloosd. Deze winning kan zo nodig sterk worden opgevoerd met behulp van de plaatselijke diepe winmiddelen (600 m3 per uur).

En zo komen we weer aan het einde van de zeer vroege wandeling door de AWD.
Wij hebben er van genoten en jullie hopelijk ook. :-)

Iedereen bedankt voor de reacties op ons vorige blog 'Jacht in de AWD
Groet,
Peter en Janny.
 

21 opmerkingen:

Joop Zand zei

Prachtige serie foto's..... jullie hebben er weer iets heel moois van gemaakt.... hier geniet je als natuurliefhebber en fotograaf toch van !!

groetjes, Joop

Sarie zei

Geweldig Peter en Janny, wat schotel je een mooi verslag van de wandeling voor.
Het is altijd een feestje om jullie blog te bekijken.
Groetjes Greet

Loes Belovics zei

Zoveel moois, allemaal te veel om op te noemen...
De mistfoto's zijn prachtig, heel goed de sfeer weergegeven, echt genieten.
Dat koeien/stierengevecht, daar wil je toch liever niet al te dicht bij staan... mooie momentopnamen.
Is het kleine paddestoeltje niet een Hazenpootjƫ? Ik heb er toevallig in het weekend heel veel gezien, vandaar dat ik hem meen te herkennen.
Weer een bijzonder rijke serie!
Groetjes
Loes

Yawningjelle zei

Mooi die zon opkomst, die wel heel speciaal.
En de vechtende stieren, zo te zien een mooi rondje.

gr.Jelle

Anoniem zei

Zo lekker vroeg dat is genieten! Mooie rustige beelden en heel sfeervol. Het was weer fijn om met jullie mee te wandelen. Groetjes Cristien.

Ria B zei

Oke als ik jullie blog lees...dan moeten we dus vroeger het duin in om het burlen te horen.
Jeetje die stier !!
Zou hij aangestoken zijn door het burlen ?????

Gonnie van de Schans zei

Hallo Janny en Peter,

Mooi begin van de dag hebben jullie meegemaakt. Prachtige foto's.
Grappige foto het damhert met "hoed". Hij riep natuurlijk of je wilde helpen.
Goed te zien dat de vleugels van de paardenbijter zo versleten zijn.
Mooie serie weer.
groeten, Gonnie

Marius Barbu zei

Din nou un reportaj foarte lung, frumos si reusit. Cred ca imi plac toate pozele, as mentiona ca fiind speciale pe cea cu soarele portocaliu, ciupercile, libelula, raul, dar toate sunt frumoase!

ceesvg zei

Wat een mooie serie hebben jullie weer gemaakt, is altijd genieten op jullie blog.
Is wel een mooi gezicht de zonsopkomst en mist. En dan ook nog een koeien bronst.:-)

Gr Cees

natuurkieker Coby Koops zei

Wat een prachtige wandeling hebben jullie weer gemaakt. De mistfoto's spreken me zeer aan en het hert met de fraaie moshoed is ook een geweldige foto.
Ach ik heb gewoon weer van de hele blog genoten.
De fraaie vlieg is een Schorsvlieg.
Natuurkieker Coby

Bets zei

Hallo Janny en Peter

Mooie misterieuze serie van de mist foto"s.
Al zijn de koeien ook prachtig, zulke mooie kleuren.
Groeten Bets

Miranda zei

Wat een prachtige zonsopgang! Schitterende kleuren ... en samen met de mist ... heel sfeervol!
Ook het damhert met nieuwe hoed vind ik zeer geslaagd!!
Fijne avond!
Groetjes,Miranda

de schoonheid van de natuur zei

Hoi Peter en Janny
herkenbare foto's met die mist en die opkomende zon het is weer een mooie serie.
groetjes Herman.

Nieske's fotosite zei

Hoi Janny en Peter....

Wat weer een heerlijke ochtend wandeling, de mistfoto's zijn erg prachtig en geven mooie sfeerbeelden,
maar ook de herten foto's vind ik prachtig, ik heb er zelf vorige week ook eentje gefotografeerd met een hoedje (dan wel een edelhert....
ze blijven mooi om te fotograferen, ook de andere macro's landschappen en koeienfoto zien er prima uit...
Ik heb er weer van genoten en blijf jaloers op jullie AWD...prachtig gebied...

gr. Nieske

Janny zei

Wat een prachtige serie weer prachtige kleuren van de zonsopkomst wat is het dan mooi met nog wat laaghangende mist en wat is daar veel te zien
heel mooi hoor goed weergegeven
fijn weekend groetjes Janny

Helma zei

Hallo Janny en Kees,

dit is toch werkelijk weer puur genieten. wat een schitterende serie hebben jullie neergezet. De herten, de luchten, vlindertje, libelle, paddenstoelen, nee... echt weer een geweldige wandeling. Wat is dat gebied toch ook mooi, en zelfs wij raken er aan verknocht :-)

groetjes, Helma

Arjen zei

Hoi Peter en Janny
Jullie hebben weer een mooie wandeling gemaakt.
Ga bijna altijd naar Panneland maar de volgende keer bij mist eens naar de Zilk je hebt mooie plaatjes van de zon en de mist.
De rest van de serie is ook weer zeer de moeite waard om naar te kijken.
Groet Arjen

Unknown zei

Hoi Peter en Janny
Prachtige serie..van de AWD..
De Zonsopkomst..het mooiste gedeelte van de dag..En je hoeft er nu niet eens echt vroeg je bed voor uit..Geweldige foto's
Het damhert met hoed is natuurlijk super...En zelfs koeien...die (lijkt het wel) aan bronst doen :)
Ja..mooi
Fijn weekend
Gr Henk

RVDaalen zei

Hallo Peter & Janny,

Dit is puur genieten zeg. Vooral die sfeervolle plaatjes aan het begin. Peter heeft Janny heel mooi als object gebruikt.


Veel mooie momenten weer gezien, o.a. het Koeien/stieren gevecht. Ook de pruik van die Damhert vind ik gaaf. Dit wil ik ook nog eens een keer vastleggen.

Mooi om zo weer jullie wandeling mee te lopen met bij behorende foto's.

Groeten en fijn weekend.

Remco

Ghita Carpediem zei

Hoi Peter en Janny,
Dat was weer een mooie wandeling, eerst de mist en de prachtige zonsopkomst, dan dat mooie hert met zijn duindoorhoed en de insekten, paddestoelen en landschappen.....leuke en afwisselende blog. Dat van de paardenbijter wist ik niet, ik vroeg me pas nog af waarom deze libel zo heet, dus bedankt voor de info.
groetjes Ghita

albertine r zei

Wat een interessante blogs weer. Ook het blog over de jacht. Zoveel leuke dingen als jullie weten te melden, echt geweldig. Ik geniet er elke keer weer van. De mistige morgen, ik heb er al heel wat foto's van langs zien komen, sprookjesachtig mooi, dat moet echt genieten geweest zijn. Groetjes Albertine