donderdag 22 maart 2012

Het ABC van de AWD

Eindelijk is het zover, de derde herziene editie van Het ABC van de AWD is nu te koop!
De vorige editie dateert uit 2003.
Als liefhebber van de AWD mag je dit boekje niet missen!! Het bevat een schat aan veldnamen die door de jaren heen zijn verzameld of bedacht door de personen die samen de geschiedenis van dit unieke gebied vormen. Op initiatief van het Genootschap Oud de Zilck is deze uitgebreide derde druk tot stand gekomen, de oorsprong van deze studie ligt bij Frans.P. van den Berg.


Het doel van het Genootschap Oud de Zilck is het verzamelen en eventueel tentoonstellen van o.a. prenten, tekeningen, foto's, boeken, publicaties, krantenartikelen, gebruiksvoorwerpen enz. die betrekking hebben op de historie van De Zilk en haar bewoners. Het behoud van natuur, landschap en woonomgeving van De Zilk in de meest ruime zin. Het bevorderen van de studie van de plaatselijke geschiedenis en het vastleggen van de gevonden gegevens.
De stichting " Oud De Zilck" wil door middel van publicaties, lezingen, tentoonstellingen en andere evenementen bekendheid geven aan de historie van De Zilk.


Het ABC als woordenboek van veldnamen
Het ABC van de AWD is een alfabetische opsomming van alle veldnamen (toponiemen) in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD). Ze zijn in door de eeuwen heen bedacht door eigenaren, bewoners en gebruikers van het duin. De kanalen werden door het waterleidingbedrijf vernoemd naar vroegere eigenaren of directieleden. Elke akker of teelhoek had een zelf verzonnen naam, meestal die van de teler zelf. Ook jachtopzichters of stropers die elkaar in het veld wilden treffen, konden op die manier aangeven welk bosje of delletje dan werd bedoeld. Veldnamen herinneren ons tevens aan dieren, personen of gebeurtenissen uit vroeger tijden. Ook vind je in dit boekje een opsomming van personen zoals stroper en jachtopzieners die samen mede de geschiedenis van de AWD vormen.


Zie het ABC als een woordenboek van veldnamen. Gert Baeyens.
Genootschap Oud de Zilck, De Zilk, 3e herziene druk, 2012; 78 pagina’s, 20 historische foto’s zw/w en 17 kaarten in kleur. ISBN 9789061829007. Prijs € 10,00. excl. verzendkosten. Verkrijgbaar bij: Genootschap Oud de Zilck, Sportlaan 12, De Zilk. Tel: 0252-516929, e-mail: info@ouddezilck.nl

Voor € 10,- per jaar ( € 12,50 buiten de Zilk ) kun je eventueel net als wij donateur worden van het genootschap en krijg je twee maal per jaar het blad Terra Salica toegestuurd. Meer info hierover info@ouddezilck.nl

9 opmerkingen:

Nieske's fotosite zei

Het lijkt me een mooie aanvulling voor wandelaars van het AWD...
maar ben er nog nooit geweest..de afstand is iets te groot...

Ik mis jullie wandelingen en foto's..
toch niet ziek hoop ik??

Nieske

Bets zei

Hallo Peter en Janny
Eindelijk weer een berichtje van jullie. Is de winterslaap voorbij en verwennen jullie ons weer met interessante informatie.
Groeten Bets

Miranda Bos zei

Goed weer iets van jullie te horen / zien! Alles goed met jullie?
Klinkt interessant dat boekje ... zelf al een tijdje niet meer in de AWD geweest .. heb andere fotografielocaties bezocht :-) maar ik ga zeker nog wel een keer binnenkort weer die kant op ...
Groetjes en fijne avond
Miranda

Joop Zand zei

Hallo Peter en Janny

Bedankt voor de info lijkt me erg interessant om in huis te hebben.

Alles goed bij jullie ?

zo lang niets vernomen.

groetjes, Joop

RVDaalen zei

Mooi om weer een blog van jullie kant te zien. Goed dat jullie meteen de aandacht schenken aan het protestfietspad.

Of ik ook kom!? Nee helaas ik zit nog steeds met mijn rug, ik durf daarom nog niet zo'n lange wandeling aan.

Als jullie gaan wens ik jullie veel plezier met een hoge opkomst!!!

Groeten,
Remco

RVDaalen zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Ghita Carpediem zei

Lijkt me een leuk boek, wordt het ook in het bezoekerscentrum van het AWD verkocht, lijkt me wel de plek voor zo'n boek.

Leuk om weer een blog van jullie te lezen, gaan jullie ook weer over jullie mooie wandelingen bloggen?
groetjes Ghita

Unknown zei

Hoi Peter en Janny
Leuke info..en die namen..Ja dat is natuurlijk leuk om te lezen hoe ze ontstaan zijn..Altijd leuk om te hebben als AWD ganger.
Leuk jullie weer gezien te heben bij de protest wandeling door de AWD.
Groetjes Henk

Helma zei

Hoi Peter en Janny,

ik probeerde op de link met email te klikken maar er gebeurde niet wat er moest gebeuren. Zal het morgen nog maar eens proberen, want ook wij zijn aan de AWD verknocht geraakt :-)

Groetjes, Helma

OT Fijn weer eens wat van jullie te horen en lezen :-)