donderdag 3 mei 2012

Op zoek naar de beek van het Zegveld

Het is alweer een tijdje geleden, maar we zijn er nog en we zijn klaar voor een nieuw wandeljaar! Het afgelopen half jaar zijn we nog regelmatig lekker gaan wandelen op de Veluwe en in de AWD, maar dan even zonder camera's.
Verder zijn we druk bezig geweest met het vastleggen van alle ontbrekende AWD veldnamen op een bestaande landkaart van de AWD en met het vastleggen van alle GPS coördinaten van die veldnamen.
Dat was best een hoop uitzoekwerk omdat ik al die gegevens vanaf oude landkaarten uit 1968 zo precies mogelijk moest overbrengen naar de AWD kaart die bij het boek 'Lezen in het Duin' uit 1992 zat en is gemaakt door F.P. van den Berg. Verder heb ik ook nog wat bijna of geheel verdwenen oude paden op de kaart ingetekend, zoals het Dievenpad bij het Vogelenveld en het Pad van Dobbe op het Paardekerkhof.

Hier een heel klein stukje van de bijgewerkte kaart,

Ik heb daarbij gebruik gemaakt van Google Earth, Mapsource, de oude kaarten uit 1968 (Het ABC van het AWD) en de bovenstaande kaart uit 1992 (Lezen in het Duin). Op de kaart uit 1992 stonden al veel namen, maar er ontbraken er nog veel meer dan dat erop stonden. De kaarten uit 1968 zijn ook van de hand van F.P. van den Berg, zonder hem waren veel van de veldnamen waarschijnlijk verloren gegaan.
Gelukkig is er nog de Stichting Genootschap 'Oud de Zilck' die deze schatkamer aan gegevens zorgvuldig bewaakt. 

De gelopen route.

Op Koninginnedag was het prachtig weer en een mooi begin om weer eens met de camera's op pad te gaan. We gaan op zoek naar de restanten van een verdwenen beek op het Zegveld.

We beginnen op het Panneland en slaan daar linksaf richting de 70 bunders.
Bij de Graaflandsbergen (GPS 98,3 / 482,7) genoemd naar Jacob Graafland die rond 1700 eigenaar was van Teylingerbosch, vinden we de onderstaande Morieltje die al een beetje op zijn retour is en in het warme zonnetje staat weg te rotten.


Het valt op hoeveel verschil in blad er tussen dezelfde soorten bomen zit. De ene Berk staat al in het blad terwijl de andere Berk nog in de knop zit.


Hier treffen we ook een Specht aan die niet zo bang is uitgevallen en ons redelijk dichtbij laat komen zonder op de vlucht te slaan.


En even verderop zien we deze Kleine Vuurvlinders die elkaar achterna zitten.


We zijn bij de 70 Bunders aangekomen. Een bunder is een landmaat en 1 bunder is 1 hectare, dus 70 Bunders.......... Voor de GPS gebruiker zijn de 70 Bunders te vinden op (97,7 / 481,3).


Beek van het Zegveld (GPS 482.288 / 97.695) op deze coördinaten sta je op het pad tussen twee delen van de Beek van het Zegveld.  Het begin of einde van de beek ligt op deze coördinaten (GPS 482.087 / 97.427). Deze watervoerende beek wordt al in officiële stukken genoemd rond 1798.
Voordat men begon met het graven van de kanalen ten behoeve van de waterwinning, was de bodem in de AWD vele malen vochtiger dan hij nu is.
Door de waterwinning begon het gebied langzaam maar zeker uit te drogen en verdween het nut van deze afvoerbeek. Janny is even in de voormalige beek gaan staan want het is lastig om een vrij ondiepe geul in de grond goed in beeld te brengen.


We volgen de beek die op sommige plekken bijna niet meer te zien is in het landschap Jammer dat deze beek over vele jaren misschien geheel verdwenen is. Ons volgende doel is het 'Groene pad' die op de oude kaarten van F.P. van den Berg ingetekend staat. Maar van dit 'Groene Pad' is helaas geen spoor meer te vinden op de aangegeven plek. Wel zien we hier de onderstaande Boompieper.

We lopen via Balverskrocht (GPS 97,6 / 481,5) genoemd naar J.H.M. Balvers (bollenkweker) en via het Fazantenbos (GPS 97,2 / 482,3) richting het Oosterveld. We blijven hier even een half uurtje zitten om wat te eten en van de zon te genieten. Hier treffen we een groepje damherten aan.

En even verderop nog een Grasmus die vrolijk in het zonnetje zit te zingen.

We zijn op weg naar het Groot Zwarteveld via de Zwarteweg (GPS 484.092 / 97.270) langs het Van Lennepkanaal. We zien hier een jonge Zwaan die van de bodem van het Van Lennepkanaal aan het eten is. We lopen langs de bosjes van Toon Jansen het Zwarteveld op.

Op het Groot Zwarteveld, zo genoemd vanwege de donkerbruine tot zwarte grond in dit gebied, zijn we op zoek naar de restanten van de oude boerderij (GPS 483.719 /  96.988) die hier heeft gestaan. Dat is zo'n beetje op de plek waar je ruiven van de moeflons kon zien. Net achter de plek waar de boerderij heeft gestaan, zien we en grote roestige metalen cirkel in de bodem, in het midden staat een schenkkan op een paaltje. We hebben geen idee wat de functie van dit object is, maar we hebben later op dag nog een twee exemplaar gevonden bij het Astrid’s Driftje (98,0 / 484,1) langs de Strandweg.  Update: Peter Maris heeft zich laten vertellen dat dit regenmeters zijn, wat logisch klinkt.

Van de boerderij zelf is niets meer terug te vinden dus we kijken nog even rond en schieten een plaatje van het Groot Zwarteveld. De kleuren in het landschap zijn prachtig.

We lopen op het pad richting de vossen bij de Strandweg. Als je vanaf het Zwarteveld naar de strandweg loopt, dan kom je halverwege het pad aan de rechterkant van de weg een Klein dennenbos tegen. Dat is het Dennenpark (GPS 483.941 / 96.638)  “Park” is de naam voor een met gaas afgerasterd gedeelte waarin bomen of struiken zijn geplant. Tijdens de aanleg van het infiltratiegebied in de jaren vijftig en zestig moesten de jonge boompjes worden beschermd tegen konijnenvraat. Net naast het Dennenpark zien we de natuur zijn prachtige werk doen. 

Als we bij de vossen op de Strandweg zijn zien we een dame die de vossen aan het voeren is, ondanks het bordje waarop door Waternet wordt verzocht om dit niet te doen. Ik wijs de vrouw op het bordje en ze geeft aan dat er zo veel regels zijn en dat ze in een vrij land leeft. Helaas verward ze leven in vrijheid met asociaal gedrag, dus we laten mevrouw maar weer links liggen. Ze stop in ieder geval wel meteen met voeren. :-)

We zijn alweer een uurtje of 5 in de AWD en we besluiten om maar eens rustig aan richting de uitgang te gaan lopen. we lopen langs de Punt van het Verbrede (GPS 97,4 / 484,3). Het Verbrede was de volksnaam voor het Zwarteveldkanaal, nadat het omstreeks 1900 opnieuw verbreed en verdiept was. En zo passeren we enige tijd later het Zwarteveldkanaal waar we dit eenden paar zien. Vlak bij deze plek stond vroeger de automobielloods, ten oosten van de dam over het Zwarteveldkanaal vlakbij bij de ANWB paddestoel 23402. Volgens de verhalen heeft deze loods hier tot 1940 gestaan als stalling voor een vrachtwagen.

Vlakbij de Pannelanderweg zien we een Aalscholver op een N.A.P. meetpaal in het water van het Nieuwkanaal zitten.


Het was weer een top dag om te wandelen. Heerlijk warm en bijna geen mens te zien onderweg. Waarschijnlijk zit iedereen in de stad om Koninginnedag te vieren....... zij liever dan wij :-)
Geeft ons de rust van de natuur maar!

Met dank aan Coby de 'Natuurkieker' voor de namen van de vlinders en de vogels.
En Peter Maris voor de tip over de Regenmeters.

Groet,
Peter en Janny!!

16 opmerkingen:

Lindsjö taxar zei

Great pictures! I understand very well that you had a wonderful day of meeting many animals.AWD is a very special place which everybody has to take care of and treat the wildlife as wild.

Nieske's fotosite zei

Leuk om weer eens wat foto's van jullie te zien...
Prachtige rustige wandeling...
mooi om de indrukken op te doen van het AWD, waar ik toch ook nog altijd graag een keertje een wandeling wil maken, misschien komen we ooit nog eens met de caravan in de buurt...
Ik vind de foto's top maar er is er 1 macro die er voor mij echt boven uitspringt en dat is de foto die net boven de vos staat, volgens mij een toppertje!!!

Lg, Nieske

Miranda Bos zei

Goed om weer van jullie te horen! Mooie foto's weer en wat een geode he met die vossen ... goed dat je de vrouw er op hebt gewezen, maar tegen zoveel domheid kunnen we niet op vrees ik ...
Fijn weekend.
Groetjes,Miranda

Loes Belovics zei

Mooie gevarieerde reeks foto's van de AWD, jullie zijn het nog niet verleerd ;-)
Groetjes
Loes

natuurkieker Coby Koops zei

Leuk om weer eens wat van jullie te horen en als van ouds weer leuk en leerzaam!
Even wat ontbrekende namen: de vlindertjes zijn Kleine Vuurvlinders, De vogel van het "groene pad" is een Boompieper en de "fitis" is een Grasmus.
Natuurkieker Coby

Gonnie van de Schans zei

He daar zijn jullie weer, na een winterslaapje (?) weer flink de pas erin gezet. Mooi bericht weer. Fraai de vlinders en foto nummer 15 vind ik heel erg mooi. Ook 4 is erg geslaagd. Je kunt aan de foto's wel zien dat jullie heerlijk weer hadden.
Groeten, Gonnie

Peter Maris zei

Leuk stukje weer, leuk om de achtergronden te lezen over al die namen die ik op de kaart zie.

De metalen cirkels zijn regenmeters heb ik mij laten vertellen.

Helma zei

Hoi Janny en peter,

wat leuk dat jullie er ook de kaart bij zetten die jullie aan het bewerken zijn. leek me ook een megaklus om alles te achterhalen, in te tekenen en te coördineren.

Mooie foto's waarvan ik de specht en de vuurvlinders heel erg mooi vind. De vos steekt er met kop en schouders bovenuit :-) Heerlijk blog en fijn om weer foto's van jullie te zien.

groetjes, Helma

Irma zei

Mooie serie van de AWD, er zitten echt prachtige foto's bij, juweeltjes om te zien.
Groetjes Irma
http://www.digi-irma.nl
http://irmasnatuurbeleving.blogspot.com

Ben van Straaten zei

Hoi Peter en Janny,

Mooie foto's van een mooi gebied.
jullie hebben gelijk om met dit mooie weer liever in het AWD te zijn.
Heerlijk rustig!

Grs Ben

RVDaalen zei

Mooi om weer een wandeling van jullie te mogen lezen en zien.

Peter heeft weer erg zijn best gedaan om prachtige foto's te maken van jullie wandeling.

Ik hoop dat er snel weer een blog volgt.


Gr,

Remco

Louisette zei

Prachtige fotos, groetjes en fyn e dag !

Ghita Carpediem zei

Hoi Peter en Janny,
Leuk om weer een ouderwetse wandeling-blog van jullie te zien, met prachtige foto's. Het landschap van de 70 bunders, wat een mooie foto. We hadden elkaar daar tegen kunnen komen, ik liep daar ook smorgens, en smiddags was ik ook bij de vossen.....jammer dat we elkaar gemist hebben.
Leuk dat jullie ook specht en grasmus op de foto hadden gekregen, ik hoorde ze wel maar ze wilden niet op de foto.
groetjes Ghita

Unknown zei

Dat was zeker een prachtige dag..En dat is te zien op de foto's..
Is de zwam geen Morieltje? of vergis ik me..dat zou zo maar kunnen :)
Het abc van de AWD..Ja..Leuk.
Ik wist dat jullie nog veel wandelde in de AWD..maar plaatste weinig.
Leuk om weer wat leven in de brouwerij hier te zien..We gaan elkaar vast en zeker nog wel weer eens tegenkomen in de AWD
Groetjes Henk

Janny zei

Wat een informatie hebben jullie weer opgezocht en geplaatst en wat een prachtig gebied is het daar de Vos is geweldig mooi en ja dat voeren van de Vossen ik denk dat dat niet af te leren is de mensen verpesten alles (sommige) jammer
mooie serie
Groetjes en een fijn weekend
Janny

Elly zei

Wat een heerlijke wandeling hebben jullie gemaakt en wat zijn jullie met mooie foto's thuisgekomen.
Jullie weten echt veel van de AWD en erg knap hoe jullie alles onderzoeken en in kaart brengen.
Mooi blog.
Gr. Elly