zaterdag 2 juni 2012

Castor en Pollux

Omdat we zoveel mogelijk plekken in de AWD precies vast willen leggen met de GPS, moet je af en toe toch naar de plek zelf toe omdat ze in Mapsource of Google Earth niet of bijna niet te zien zijn. Vandaag gaan we naar een stukje AWD welke we nog niet eerder hebben bezocht om daar te zoeken naar de bergjes Castor en Pollux genoemd naar twee figuren uit de Griekse en Romeinse mythologie en naar twee sterren in het sterrenbeeld Tweelingen. 
De twee steile hoge heuvels op het Stekkenveld worden ook wel 'De Tweelingbergen' genoemd.
Het is rond 16:00 als we gaan beginnen aan onze avondwandeling. Het voordeel is dat je na 17:00 nog maar weinig mensen in de AWD tegenkomt en het heerlijk rustig is.

De gelopen route.We beginnen de wandeling bij ingang De Zilk  en lopen via de Joppeweg richting het Oosterkanaal. Rechts van ons zien we de Steneberg liggen en bij de eerste kruising komen we Paul van der Stap tegen die weer bezig is met een rondrit door de AWD. Voor degene die de AWD voor het eerst willen gaan bezoeken is dit zeker een aanrader, want Paul verteld tijdens de rondrit heel veel over het gebied.


We lopen verder en passeren links van ons  De grote Pan. Een dertigtal meter voor de Brug van het Paardenkerkhof bij het Oosterkanaal zien we een afwateringsgeul welke van het Paardenkerkhof naar Het Schrama liep en vandaar weer verder naar het Vogelenveld. Het huidige Oosterkanaal is op twee punt dwars door de afwateringsbeek gegraven, bij het Schrama en een stuk verder bij het Vogelenveld. Als je de loop van de beek volgt wordt dat vanzelf duidelijk. De Beek van Schrama voerde tot ongeveer 1900 nog het overtollige water af. Hieronder zie de Drift van de Stenenberg en rechts op de foto zie je een stukje van Het voorste bosje.

Als we op de brug aankomen zien we zes joekels van Graskarpers zwemmen.We vervolgens onze weg over Het Schrama, wat een verbastering is van de naam  's Gravemade. En Made betekend zoveel als weide, dus Weide van de Graaf. Dit stukje AWD was al rond 1604 in gebruik door de familie 's Gravenmade als teelgrond. Op het Schrama werd op kleine schaal bollen geteeld. De beek van het Schrama was hier geen overbodige luxe want het was een redelijk moerassig stukje grond waar waarschijnlijk ook rogge, kool en boekweit werd verbouwd. Hier vind je de familiestamboom van de familie Schrama ('s Gravemade).

Als je langs het Schrama loopt dan kun je nog steeds de akkers zien liggen. Deze akkers zijn in het verleden door verschillende landbouwers in gebruik geweest zoals Piet Smit, Geert Geerlings, Klaas Kemp en bollen teler Cors van der Vossen. In 1925 werd het Oosterkanaal dwars door het Schrama gegraven en toen was het gedaan met de teelt. Er staan hier veel eiken, elzen en wat dennen en hieronder zie het stuifmeel van zo'n den het luchtruim kiezen.

Je vind hier ook veel verschillende vogelsoorten, maar de koolmees zie we nog het meest op het Schrama. Maar ook vlinders zijn hier volop aanwezig.

Een stuk verderop ligt het Vogelenveld waar we de loop van de beek weer oppikken en ook hier is nog duidelijk te zien dat er vroeger landbouw bedreven werd. Hier heeft ook de boerderij van het Vogelenveld gestaan en op het bovenstaande routekaartje is te zien waar de boerderij (BVV) ongeveer heeft gestaan. We struinen wat rond op die plek, maar vinden nergens meer sporen van de voormalige boerderij in het landschap. Het Vogelenveld vallei wordt pas in 1821voor het eerst in stukken genoemd en in dat jaar wordt de boerderij hier ook gebouwd. De vallei werd als weiland gebruikt en aan de oostkant bevonden zich de akkertjes die je hieronder ziet.

In het westelijke gedeelte van het Vogelenveld zie je nog steeds de afwateringsgeulen in het landschap. Hieronder zie je nog zo'n geul links van de boom en als je de loop van die geul volgt, dan zie aan het eind een T splitsing richting noord en zuid. Deze geulen waterde af in de Beek van het Zegveld en daarna weer aansloot op de De Kromme beek. De Kromme beek kon door de toevoer van al dat water soms veranderen in een woest kolkende beek.

Deze Kromme beek is nog steeds te vinden in het landschap bij de brug over het Oosterkanaal aan het einde van de Laan van Gerrit Hulsebosch. De eerste boer op het Vogelenveld was Jan Meiland die later werd opgevolgd door Arie Meiland. Daarna werd het gepacht door Arie Hulsebosch die later weer weer opgevolgd door zijn broer Gerrit Hulsebosch, hier vind je de familiestamboom van deze familie.

We lopen schuin over het Vogelenveld en het Palmveld naar de Lindeberghweg bij de Ome Janneberg. Op beide velden liggen stukjes land met veldnamen als Bokkenwei, Grensbaan, Perentuin, Klazenwei, Uilenbos, Vlak van 't oude huis, Balvers bosje en Bunksemkuil. Al die namen hebben een betekenis die dankzij mensen als Frans P. van den Berg en Jachtopzichter Engel van der Meulen zijn opgetekend. Hieronder zie je Engel van der Meulen met zijn hond in het landschap van de AWD. Oorspronkelijk stond Engel van der Meulen op een zeer slechte kopie van een zwart-wit foto afgebeeld waarvan de duinen op de achtergrond bijna niet meer te zien zijn, dus heb in de man en zijn hond uit die foto gelicht en in kleur weer terug in de huidige AWD geplaatst.Een blommetje op het Palmveld (oude naam is Palmvelt). Die naam is vermoedelijk afkomstig van de mol die vroeger Palmdier werd genoemd.


We besluiten om deze keer eens niet de Ome Janneberg te beklimmen, maar meteen door te lopen naar het Nieuwkanaal voor het avondeten. Het is zeer warm dus gaan we in de schaduw bij het kanaal zitten. Janny heeft macaroni gemaakt en dat is nog behoorlijk heet gebleven in de thermoskan. En daar zit je dan midden in de duinen het avondeten te nuttigen met dit als uitzicht, wat wil je nog meer? We zitten hier aan de rand van Het Russenvlak. Op het Russenvlak lagen een aantal barakken waarin russen uit het Aziatische gedeelte van Rusland in WOII gelegerd waren, en gedwongen tewerkgesteld. Door de scheven stand van hun ogen werden deze Russen 'Pindamanntjes' genoemd door de gebroeders Krijnen.Op het Russenvlak barst het van de libellen en het is nog eens een prachtig stuk AWD waar je zeker eens moet gaan kijken.We vervolgen onze weg in zuidwaartse richting via het IJzerenmannevlak. Vlabij het einde van het Ijzerenmannevlak heb je een prachtig zicht op de Kuifeendenplas (geul 36). We moeten hier even over een hekje klimmen en daar hou ik een leuke winkelhaak in mijn wandel en onderbroek aan over. Je moet wat over hebben om al die oude plekken in de AWD te vinden en de locatie met de GPS vast te leggen. :-)  Het is geen verboden gebied, het hek zit waarschijnlijk op slot zodat de koeien en schapen er niet uit kunnen lopen als iemand per ongeluk het hek open zou laten staan. Het zou leuk zijn als Waternet hier zo'n handig overstapje zou plaatsen, net als bij het eiland van Rolvers.

In dit stukje AWD zijn we nog nooit geweest en in dit gebied liggen stukjes AWD met veldnamen als Bosjes van Leen Poes, Ketelpannen, Kuiken park, Parkhoek en Langevlak. Met behulp van de oude kaart uit 1969 gaan we hier op zoek naar de Tweelingbergen Castor en pollux. Doordat het nogal vochtig is in dit stuk bereiken we Pollux uiteindelijk via een omweg en vanaf Pollux heb je dit prachtige uitzicht over de Reigerplas. Links en net buiten beeld ligt het bergje Castor die we ook nog even beklimmen.

De gemiddelde wandelaar zou dit gebied niet zo snel betreden vanwege het hek en je vind hier dan ook zo goed als geen voetsporen in het zand. Omdat het al laat begint te worden besluiten we om dit gebied een andere keer nog eens te gaan verkennen en gaan we weer op pad richting de uitgang. Eens kijken of ik zonder nieuwe winkelhaken weer over dat hek kom. :-)


We wandelen over de dam tussen het Nieuwkanaal en Kromme Schusterkanaal door naar de Appelenpan. Hier hebben we het gevoel bekeken te worden.


We wandelen verder over de Dubbele Drift, Berkenwal, Mees zijn Bosjes, langs het Drift van de Blauwe Paal naar de Vogelenvelderweg. Deze rakker houd ons scherp in de gaten.


De zon begint al onder te gaan als we op het Franse vlak aankomen. We lopen nog even langs het kabouterdorp om een kabouter die we thuis nog hadden staan als nieuwe bewoner toe te voegen. Het valt op dat een van de kabouters die de boswachter de vorige keer naar deze plek heeft gebracht ontbreekt. Misschien hij ondanks dat hij op de heenweg geblinddoekt was door de boswachter, de weg naar huis weer heeft gevonden? We hebben geen losgeld briefje gevonden, dus van ontvoering zal geen sprake zijn.

Dit was weer een heerlijke avondwandeling en rond 22:00 gaan we weer naar huis.
Iedereen bedankt voor de reacties op ons vorige blogbericht.
Groet,
Peter en Janny.

GPS coördinaten:
Beek van het Paardenkerkhof bij de brug van het Paardenkerkhof: (96.311 / 479.908)
Het Schrama: (96,3 / 480,2)
Het Vogelenveld: (96,9 / 480,8)
Boerderij Het Vogelenveld: (96.907 / 480.892)
Russenvlak; (482.560 / 96.765)
Castor: (96.121 / 482.345)
Pollux: (96.126 / 482.292)

16 opmerkingen:

de schoonheid van de natuur zei

Hoi Peter
dit was een mooie wandeling.
mooie landschap foto's erg mooi.
groetjes Herman,

Sarie zei

Informatief blogje Peter en Janny!
Leuk zo`n avondwandeling.
De foto van de twee Hertenkoppie`s vind ik sùper maar ook de rest is heel mooi om te bekijken.
Knap gedaan die oude foto oplappen.

Groetjes weer,
Greet

Miranda Bos zei

Mooie serie. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de tekst niet heb gelezen, maar alleen de foto's heb bekeken :-)
Groetjes,Miranda

Joop Zand zei

Zoveel interessante info, en prima opnames.
Mijn complimenten !!

Groet, Joop

Bets zei

Hallo Peter en Janny
Fijn jullie weer terug te zien en wat een mooi en interessant blog hebben jullie weer gemaakt, echt genieten, zowel voor jullie als voor min.
Groeten Bete

mariondejong zei

Prachtig, ik leer zoveel over de AWD van jullie!
Super mooie foto's erbij, leuk die oude in eer herstelde foto in kleur en dan die 2 hertenkopjes: super!
Hartelijke groeten, Marion

Nadja zei

Echt grappig die herten die jullie bespieden.
De jachtopzichter is een knap stukje Photoshop werk.
XXX

Lindsjö taxar zei

Very interesting reading with beutiful pictures. Would really like to go there for some days of vacation

Nieske's fotosite zei

Mooie informatieve blog is het weer
geworden Janny en Peter..
de foto's zijn mooi, het is toch een feestje om daar te kunnen wandelen lijkt mij...
super om vlak bij zo'n mooi gebied te wonen!!

Gr. Nieske

Loes Belovics zei

Knap stukje knip- en plakwerk met die jachtopziener!
Groet
Loes

natuurkieker Coby Koops zei

Weer een interessant blog. blijft leuk om zo met jullie mee te wandelen met al die leuke informatie en prachtige foto's. Jammer dat ik niet even een hapje macaroni uit de thermosfles kan mee eten, maar wel geleerd dat een thermosfles zo ook goed dienst kan doen.
Natuurkieker Coby

Anoniem zei

Die 2 hertjes wat geweldig, jullie wandelingen zijn indrukwekkend! Een hele mooie serie, groetjes Cristien.

Helma zei

Hoi Peter en Janny,

wat weer een mooi en informatief blog. Ik vroeg me af of het toegestaan is om over dat hek te klimmen *grinnik*.

Ik kende de hele AWD niet tot pakweg 2 jaar terug, maar hier leer ik werkelijk enorm veel bij zodat i kde blogs ook opsla voor naslagwerk ;-)

Prachtige foto's ook waarvan ik foto 15 (de twee hertenkoppies) als mijn favoriet bestempel.

Groetjes, Helma

Ghita Carpediem zei

Prachtig hoe je ons elke keer weer meeneemt het AWD in. En jullie hebben de bergjes van Castor en Pollux gevonden. (in Rome staat een tempeltje dat naar Castor en Pollux is genoemd, moest daar even aan denken toen ik je titel zag).
Mooi zo'n avondwandeling, dat hoop ik binnenkort eens te gaan doen.
groetjes Ghita

RVDaalen zei

Leuke en interessante speurtocht, met een mooie variatie aan foto's


Groeten,

Remco

Peter Maris zei

Mooi stukje weer met een hoop tekst waar wij wat van leren. Maar je snoek op de foto is een graskarper. ;)

Groeten