zondag 28 oktober 2012

De nacht van de nacht

Gisteren was het de nacht van de nacht. Één keer per jaar organiseert Waternet de nacht van de nacht in de AWD en dan krijg je de unieke kans om onder begeleiding van de natuurgids Paul van der Stap (facebook) het normaal gesproken pikdonkere AWD te verkennen. Rond 19:30 verzamelen de deelnemers zich op de parkeerplaats bij De Zilk. Zoals altijd zijn er weer mensen bij die komen opdagen zonder zich van tevoren te hebben aangemeld voor de wandeling. Tip: Doe dat niet want je kunt onverrichter zaken weer naar huis, er is niet voor niets een inschrijving. In het blad "Struinen" kun je de data vinden van de verschillende wandelingen welke Waternet organiseert en het blad kun je hier aanvragen.

De gelopen route. We starten de wandeling op de Joppeweg en verlaten het pad na een honderdtal meters. De wandeling gaat dan dwars door de duinen, langs de het Voorste bosjes over de Drift van de Stenenberg naar het Noordoosterkanaal. We volgen het Noordoosterkanaal richting de Kromme Del en enige tijd later passeren we het voormalig Melkpad wat naar de boerderij op het Vogelenveld liep. Dit pad is ter plaatsen niet meer te zien in het landschap, maar via GoogleEarth is het pad nog wel vaag te zien in het landschap. Het Noordoosterkanaal is in 1935 dwars door het pad gegraven.Even later passeren we de Amerika bosjes en komen we aan bij de brug over het Oosterkanaal. We volgen de Oostweg, komen langs de Rietdel, het Convallaria bos, Balfers Krocht en via de Balfers Bosjes komen we aan op de Lindenberghweg. Hier horen we de Damherten burlen, verlaten we het pad weer en wandelen we door Het bos van Verrassing waar we de burlende damherten vinden. Vandaag staat er een heldere volle maan aan de hemel en is het landschap van de AWD gehuld in een spookachtig licht.
We kunnen de damherten redelijk dicht benaderen en blijven op gepaste afstand om de dieren niet te veel storen. Na een tijdje wandelen we verder langs de Haverbaan, de Dikke Dot en dan naar het Zegvelderbos. Hier zien we hier en daar wat nog wat damherten in het veld lopen.

Vlakbij het Barnaart bos slaat Paul af naar het westen en zo komen we na een tijdje aan op de Duinpanweg. Hier stoppen we heel even om te checken of alle deelnemers nog mee kunnen komen en lopen daarna naar het Nieuwkanaal waar Paul nog het een en ander verteld over de waterwinning in dit gebied. Helaas kan ik hier niet even een halfuur blijven hangen om nachtfoto's van het kanaal te maken en aangezien ik dat weet heb ik de camera's maar thuis gelaten. :-)  Misschien is het een idee voor Waternet om eens een nachtfotowandeling op te zetten in de toekomst. Pas dan zie ik dat de AWD herderin Daphne Van Zomeren ook in de groep meeloopt, had ik even niet gezien op de donkere parkeerplaats. We vervolgende weg richting het zuiden, langs de Kippendellen en de Kalversbocht.Na verloop van tijd komen we weer bij de Lindberghweg en volgende deze een tijdje langs de Ome Janneberg tot aan het Vlak van het 't Ouwe huis. We lopen van daaruit over het Palmveld, het Vogelenveld, Del van Schrama en het Franse Vlak, naar de nieuwe Haasvelderweg. Na en korte pauze wandelen we naar de Paardenkerkhofbrug om vervolgens via de Joppeweg weer op de parkeerplaats bij ingang De Zilk aan te komen.

We hebben deze wandeling nu een aantal jaren achterelkaar gedaan en het is elke keer weer anders. Vorig jaar was de maan niet te zien en was het echt stikdonker zodat je heel goed moest kijken waar je liep :-) Het jaar daarvoor was het helder weer zonder maan en de mensen van de Zilker sterrenwacht hadden toen een een aantal van hun telescopen op de Haasverlderweg gezet zodat de deelnemers verschillende planeten aan de kraakheldere sterrenhemel konden bekijken. Helaas is de boswachter die dit organiseerde met pensioen en wordt dit niet meer gedaan. Een gemiste kans wat mij betreft om de Nacht van de nacht een nog mooiere en leerzame afsluiting te geven.

Dat was dan weer de Nacht van de nacht 2012, iets wat je zeker eens moet doen als je AWD eens in een heel ander licht wilt zien. :-)

En dan nog even iets heel anders.

Op zaterdag 3 november en zondag 4 november organiseert Stichting Genootschap "Oud De Zilck" een expositie over 32 huizen in De Zilk welke de respectabele leeftijd van 100 jaar hebben bereikt.
De expositie bestaat uit, fotowerk, schilderijen, tekeningen en wat nog meer is aangedragen.
De expositie wordt gehouden in  Trefcentrum De Duinpan, Sportlaan 34 2191XH De Zilk en is misschien leuk te combineren met uw wandeling in de AWD.
 
Zaterdag 3 november van 13:00 tot 1700.
Zondag 4 november van 13:00 tot 17:00. 

Stichting Genootschap "Oud De Zilck" bewaakt o.a. ook alle oude dossiers over het verleden van de AWD en dankzij deze stichting kunnen wij genieten van boeken over de AWD zoals, Het ABC van de AWD en Lezen in het Duin.

Iedereen bedankt voor  de reacties op ons vorige blogbericht!!
Groet,
Peter en Janny5 opmerkingen:

Gonnie van de Schans zei

Ook hier in de omgeving wordt aandacht besteed aan de nacht van de nacht. Ik heb het nog niet kunnen opbrengen om er eens te gaan kijken. misschien volgende keer dan maar.
groeten, Gonnie

De Reptons zei

Lijkt ons een mooie ervaring in het donker door de AWD te zwerven. Leuk dat je ook steeds de route erbij zet! groet,

Miranda Bos zei

Bijzonder! Groetjes,Miranda

Helma zei

Hallo Janny en Peter,

het leek me heel bijzonder om zo'n nacht van de nacht mee te maken. Jullie hebben er al eerder een gedaan en daar toen ook foto's van geplaatst. Ik moet mijn gedachten daar toch ook maar eens over laten gaan :-) Dan kom ik ook op plaatsen waar ik niet zo gauw kom alleen dan in het donker hihi.....

Groetjes, Helma

Nieske's fotosite zei

Ald je dichtbij woont lijkt me dat wel leuk...
Een een hel wandeling dan je normaal doet en onder begeleiding..mooi toch, krijg je overal uitleg over..
super hoor

Gr. Nieske