zaterdag 13 oktober 2012

Wandel mee door de AWD

Afgelopen week zijn we weer aan de wandel gegaan in de AWD. Dat doen we nog regelmatig ook al is daar een tijdje niets van te zien geweest op ons blog. :-)  Op dit ogenblik werken we op uitnodiging van Waternet mee aan een nieuw project dat betrekking heeft op de AWD en waarover we verder nog even niets mogen zeggen. We werken daar natuurlijk graag aan mee en binnenkort meer hierover op ons blog.

De gelopen route.Dat het hier op het Paardenkerkhof rond 1840 regelmatig voor een deel onder water stond, is haast niet voor te stellen als je hier rondloopt. Zelfs in de winter wordt dit gebied niet meer nat genoeg om onder water te lopen. Toen nestelde hier veel vogels die een hoge luchtvochtigheid rond hun nesten geen probleem vonden zoals de Tureluur, de Kievit en de Gruto. Voor deze vogel soorten was dat natuurlijk heel erg prettig, maar voor de bewoners van De Zilk was dat een stuk minder prettig want de lager gelegen landerijen liepen in de winter ook regelmatig onder water en dat zorgde voor veel overlast.Het Oosterkanaal onttrekt veel water aan het omliggende gebied waardoor het gebied nu een stuk droger is geworden. Dat was slecht nieuws voor de Kievit, Grutto en Tureluur maar de bewoners van de omliggende landerijen hielden nu wel hun voeten droog. Het stelsel van greppels die het overtollige water voor 1850 afvoerde zijn nog steeds zichtbaar in het landschap als je hier oog voor hebt.Toen het gebied na 1850 een stuk droger werd kregen andere flora en fauna de kans om zich hier te vestigen, dus de natuur zorgt zelf voor vervanging door nieuwe soorten. zoals o.a. De grote parasolzwam (Macrolepiota procera, synoniem: Lepiota procera). Dit is een schimmel met een lange steel en grote hoed en heeft gelijkenis met een parasol vandaar ook de naam. Het is een veelvoorkomende soort die groeit op natte grasgebieden. Deze zwam wordt vaak gevonden in groepen of alleen en staat ook vaak in heksenkringen. De parasolzwam is wijdverspreid in landen met een gematigd klimaat.


De varens kleuren langzaam bruin en zo'n dode boom in het landschap is ook wel fotogeniek. We kijken hier in de richting waar de voormalige boerderij Het Paardenkerkhof stond.
Vlakbij het zweefvliegveld vinden we de een kudde schapen die lekker in het zonnetje liggen. De schaapskudden worden beheerd door Daphne en Daphne. Op het ogenblik loopt er maar één kudde rond. de andere "lease kudde" is tijdelijk terug naar huis elders in het land. Beide Daphne's doen ook mee aan het bovengenoemde Waternet/AWD project even als een aantal AWD vrijwilligers en personeelsleden van Waternet.


De bronst is ook weer volop aan de gang, hier zien we nog net en spitser en een volwassen damhert wegrennen.
Een leuk kleurcontrast tussen beide schapen.

Hier zijn we aangeland op de Narcissenkrocht, liggende in de Kop van het grote vlak. Hier vind je veel Berken bosjes. Dit alles ligt in het gebied Starrenbroek (oude naam is Sterren Brouck). Dit gebied was vroeger samen met het Haasveld eigendom van de de graaf van Limburg Stirum. In 1906 liet de graaf hier een jachtopzichterswoning bouwen op een hoog duintje. Hier zouden nog wat overblijfselen van een waterput/pomp te vinden moeten zijn, maar tot op heden hebben wij alleen wat stenen en cement kunnen vinden. Paul van der Stap (facebook) heeft aangegeven ons de precieze plek eens te willen tonen.  

Het van Limburg Stirum kanaal is gegraven in 1883. Het graven van dit kanaal had nogal wat gevolgen voor het omliggende gebied. Het kanaal onttrok veel water aan de omgeving waardoor het begon uit te drogen. Op het Biezenvlak bijvoorbeeld, was die uitdroging funest voor de vochtminnende knopbiezen. Na het dempen van het kanaal in 1994/1995 kreeg de knopbies weer een kans.


Veel wandelaars lopen vanuit De Zilk richting zee en lopen dit kanaal soms straal voorbij zonder in de gaten te hebben wat een mooi gebied dit voormalige kanaal is. In de winter staat er ondiep water in het kanaal en is het een mooie drinkplaats voor de dieren. In het laagste delen van het kanaal is het ook in de zomer vrij vochtig en in die ondiepe delen vind je dan volop paddenstoelen. Het is hier vooral prachtig als de zon op het zand en de lichtgroene grashalmen schijnt.

Aan het einde van het kanaal vlakbij de oude Haasvelderweg, zien we deze vos struinen.

Blijkbaar geen tam exemplaar want de vos gaat er snel vandoor. Zo zien we dat graag!!


Op de oude Haasvelderweg zien we deze mooie zwammen langs de weg staan.

Bij de Dorens van het Rietgat op De Wouwen zien we een wat ouder kalf in het gras liggen. Een bruine kiekendief werd in de volksmond een riet wouw genoemd. We vervolgen onze weg over de Haasvelderweg terug naar de parkeerplaats aan De Zilk.

Het was een wat winderige dag, maar we hebben weer genoten van de wandeling door het van Limburg Stirum kanaal. Het is een prachtig stukje natuur in de AWD.

Iedereen bedankt voor de reactie op ons vorige blog!

Groet,
Peter en Janny

10 opmerkingen:

Lindsjö taxar zei

Lovely pictures. Like the fox...

Nieske's fotosite zei

Leuk om ook weer eens een blog van jullie te zien...
Mooie opnames van landschappen herten en schapen..
een genot om naar te kijken...

Nieske

Robert Wagter zei

Hoi Peter en Janny,

Best wel gemakkelijk dat jullie zo'n wandeling maken, kan ik mooi even, op afstand, meewandelen. Het is voor mij helaas wat ver weg, die prachtige AWD. Leuk verslag.

Groeten, Robert

de schoonheid van de natuur zei

Hooi Peter
mooie serie van de awd erg mooi.
groetjes Herman,

Bets zei

Hallo Peter en Janny
Dat is weer een prachtige wandeling door jullie blog. Mooi om al die facetten van het landschap te zien.
Groeten Bets

Miranda zei

Leuke serie! Ben benieuwd wat jullie voor waternet aan het doen zijn :-) Groetjes,Miranda

Ron zei

Hoi Peter en Janny,
Mooie wandeling door een weinig bezocht stukje AWD.
Deze hoek met zijn zandvlaktes en open velden biedt ook zoveel moois.
Jullie wekken wel de nieuwsgierigheid op naar wat Waternet in petto heeft maar als lezer van de Struinen zou je het kunnen weten.

Groeten,
Ron

Helma zei

Hallo Peter en Janny,

heerlijk om weer wat van jullie te lezen. Spannend ook dat jullie in samenwerking met waternet een en ander op touw zetten.

de foto's zijn weer heel erg mooi. Ik zie gebieden waar ik nog nooit geweest ben in de AWD. Laats zag ik bij iemand een eekhoorn. Nooit geweten dat die daar ook ergens zaten. Volgens mij ben ik vastgeroest aan de ingang Pannenland en kom ik daarom niet verder hihi....

Groetjes, Helma

Peter zei

Leuk stukje weer, ben benieuwd naar jullie nieuwtje.

ZielonaMila zei

Beautiful photographs, I like such fantastic views. I am greeting