maandag 5 november 2012

De Zilk: 32 huizen een eeuw en ouder....

De Zilk, 4 november 2012.

Op zaterdag 3 en zondag 4 november werd in de De Zilk een expositie gehouden met de naam 'De Zilk: 32 huizen een eeuw en ouder....' Deze expositie werd georganiseerd door de stichting genoodschap Oud de Zilck.  Omdat wij donateur zijn kregen wij een uitnodiging voor deze expositie die wij natuurlijk met plezier bezochten.

Buiten de interessante expositie was het natuurlijk ook leuk om even persoonlijk kennis te maken met de mensen achter de stichting, zoals de voorzitter Theo van Gijlswijk met wie we al via email communiceerde. Ook was het bijzonder leuk om Gert Baeyens te ontmoeten. Zij is o.a. een drijvende kracht achter boeken als 'Lezen in het Duin' en 'Het ABC van de AWD' en is o.a. een expert als het gaat om de veldnamen in het duingebied. Ook heeft zij b.v. meegewerkt aan het door Waternet uitgegeven boek 'Hieroglyfen van het zand'

Wat is het doel van de  stichting genoodschap Oud de Zilck?
"Het doel is het verzamelen en eventueel tentoonstellen van o.a. prenten, tekeningen, foto's, boeken, gebruiksvoorwerpen enz, die betrekking hebben op de historie van De Zilk en haar bewoners. Het behoud van natuur, landschap en woonomgeving van De Zilk in de meest ruime zin. Het bevorderen van de studie van de plaatselijke geschiedenis en het vastleggen van de gevonden gegevens.
De stichting " Oud De Zilck" wil door middel van publicaties, lezingen, tentoonstellingen en andere evenementen bekendheid geven aan de historie van De Zilk."    

In 1999 werd de tentoonstelling '100 jaar De Zilk" gehouden. De expositie in 2012 geeft een overzicht van de woningen welke inmiddels 100 jaar en ouder zijn. Bij binnenkomst valt het onderstaande bord ons meteen op. Het geeft een overzicht van 29 van de 32 woningen, op de plattegrond in het midden kun je zien waar deze woningen precies staan in De Zilk.

Op individuele borden is een per woning veel meer informatie te vinden. Het gaat dan om informatie over de families die deze woningen bewoonde, of nog steeds bewonen, Kadasterkaarten, bouwvergunningen, eigendomsakten, foto's van de bewoners, rekeningen, de woningen zelf en andere leuke achtergrondinformatie. 


Hieronder zie je de stand waar het boek over de 32 huizen te koop is. Het valt op dat er veel belangstelling is voor de expositie en na een tijdje begint het aardig druk te worden in Trefcentrum De Duinpan. Omdat we elk jaar op koninginnendag meehelpen op de rommelmarkt in De Zilk voor het jeugdwerk, herkennen we toch nog aardig wat van de aanwezige bezoekers.  

Wat vooral opvalt is dat ouders en hun kinderen, hun opa's, oma's, tantes en ooms herkennen op de expositieborden en zo komen de onderlinge verhalen uit het verleden op gang. Dat heb je nog in kleine plaatsen als De Zilk, iets wat je in de grote steden niet meer zo snel ziet. Hieronder (midden) zie je een foto van Eduard Cornelis Hulsebosch sr. die in 1896 samen met zijn broer Petrus, boerderij Regenvliet koopt voor 47.600 gulden. AWD liefhebbers die zich verdiept hebben in het verleden van de AWD, zullen de naam Hulsbosch ook wel kennen als zijnde de bewoners van de boerderijen Panneland en Vogelenveld.Zoals je kunt zien heeft de stichting een schat van informatie uit het verleden in het bezit. Veel van deze informatie komt van de bewoners uit De Zilk zelf en zo helpen ze zelf mee om het verleden levendig te houden. Wil je de stichting helpen? Dan kun je net als wij donateur worden. Klik op de site op de Terra Salica button voor meer informatie. 

Iedereen bedankt voor de reacties op ons vorige blogbericht!!
Groet,
Peter en Janny.3 opmerkingen:

Helma zei

Hoi Janny en Peter,

heel boeiend is dit. Ik heb het dan ook met interesse gelezen. Tot een paar jaar terug wist ik helemaal niets van dit alles alleen dat we wel eens "langs de AWD" aan het fietsen waren.

Inmiddels hobbyfotograaf en trouwe bezoeker van de AWD, waar ik nog steeds heel veel moet ontdekken.

Groetjes, Helma

Nieske's fotosite zei

Hoi Janny en Peter...

zal voor jullie een zeer interessante bijeenkomst zijn..
leuk ook voor de organisatoren dat er belangstelling voor is...
ik hoop ook binnenkort eens een bezoekje aan het AWD te brengen, kan ik met eigen ogen zien waar jullie zo enthousiast over zijn..

Nieske

De Reptons zei

voor jullie ongetwijfeld een mooie gelegenheid bij te praten en idee├źn op te doen voor nieuwe ontdekkingen in de AWD,
groet,