zaterdag 23 maart 2013

Vossen voeren, hou er mee op.

Wordt u er ook zo moe van als je mensen over de grond ziet rollen op de Duizendmeterweg met in de ene hand soms een camera en de andere hand hondenbrokken. kattenvoer, halve kippen en ander voedsel welke je eigenlijk niet aan wilde dieren zou moeten geven?
Je vind lege kattenvoer blikjes in de berm want als echte natuurliefhebber wil je deze arme uitgehongerde vosjes toch wel heel graag voeren, maar als echte natuurliefhebber laat je natuurlijk wel je bakjes en zakjes rondslingeren in de natuur.

Is dat voeren eigenbelang zodat je jezelf een schouderklopje kunt geven en kunt laten zien hoe goed je wel voor de dieren bent? Of verziek je deze dieren zodat je een leuke foto kunt maken? Of ben je gewoon dom, wat natuurlijk ook een mogelijke optie is.
Het voeren van wilde dieren is bij wet verboden en daar is een goede reden voor. Het zijn namelijk wilde dieren en het moeten ook wilde dieren blijven. De jonge vosjes van de gevoerde ouders worden ook half tam en dat is gevaarlijk voor mens en dier.
Omdat het bij wet verboden is zou er ook handhaving van deze wet moeten zijn en die handhaving geldt niet alleen voor hongerige damherten bij het nieuwe hek, maar ook als het voeren van vossen betreft.

Hoe moeilijk is het om een einde te maken aan het voeren van de vossen? Ik dacht hierbij aan het volgende recept.

1: We nemen een 1 boswachter in burgerkleding.
2: Een compact of spiegelreflex camera.
3: We laten verschillende boswachters in burger een paar keer per week op drukke tijden rondlopen en wat plaatjes schieten bij de schuilhut aan de Duizendmeterweg.
4: We schrijven een joekel van een bekeuring uit aan iedereen die daar nietsvermoedend met eten loopt te strooien.

Het uitdelen van bekeuringen zal als een lopend vuurtje over het internet gaan.
De bekeuringen worden het gesprek van de dag op foto websites, Facebook en andere socialmedia sites. Omdat men nooit weet of een fotograaf die daar rondloopt een boswachter is of niet, zal men niet meer zo snel voeren.
    
Afgelopen week hadden we een interview met Rover de vos op een rustig plekje in de AWD. Hier is wat Rover zelf over het voeren van zijn soortgenoten te zeggen heeft.


Onzin natuurlijk want vossen praten niet.
Net zulke onzin als het voeren van dieren die dat helemaal niet nodig hebben en zichzelf uitstekend kunnen redden zonder het soort "goed bedoelende" mensen, die weinig lijken te snappen van de natuur en zijn bewoners.

is er nu wel of geen voedselprobleem in de AWD?
Nee, er is geen voedselprobleem in de AWD.
Je leest er alles over op de volgende link Faunabescherming.nl.


Groetjes van Janny en Peter.
We zien elkaar in de AWD!!

 36 opmerkingen:

Ria B zei

Ik had hem al gedeeld op facebook !
En ik ben het helemaal met jullie eens .
Het is gewoon van de zotte wat je daar allemaal ziet.
Meestal gaan wij weg als we zien dat de vosjes gevoerd worden , want o jee zeg er niets van want dan word er boos gereageerd .

Helma zei

Ik was heel blij dat ik eindelijk eens vossen zag en die ook kon fotograferen. Een vrouw gooide een appel naar ze toe en ze zei dat ze er kip in had gedaan. Ik heb daar echt wat van gezegd en dat vond ze geloof ik niet zo leuk. Wij zijn daarop ook weggegaan.

Heel goed dat jullie dit onder de aandacht brengen.

Lieve groet, Helma

AWD-daytona zei

Hoi Helma,

Te bizar voor woorden om appels met kip te vullen. Kun je nagaan wat er in het hoofd van die mensen omgaat, dat ze thuis al zitten te bedenken hoe ze de vossen gaan voeren. GRRRR.

Sarie zei

Hoi Perer en Janny
Goed hoor dit pleidooi!
Ik hoop dat heel veel mensen dit lezen en stoppen met voeren.

groetjes Greet

Sarie zei

Ik heb dit berichtje even gedeeld op Facebook in de groep Amsterdamse Waterleiding Duinen.
Laat het maar goed verspreid worden over het net.
Goed bezig!

AWD-daytona zei

Ik heb het gezien Greet :-)

Nieske's fotosite zei

Die tamme vosjes zijn bekent in heel Nederland...ze lijden zelfs al een beetje aan obese...te dik..
jammer dat sommige mensen menen dat ze daar goed aan doen...Ik geef jullie gelijk, gewoon dikke bekeuringen is het zo over!!

gr. Nieske

Loes Belovics zei

Dit soort acties en discussies zijn al zo vaak gevoerd, maar vrijwel iedereen die tegen het voeren is, maakt wel foto's van de vossen.
En die vergeten dan maar gemakshalve dat ze deze foto's kunnen maken doordat de vossen gevoerd worden....

Gr. Loes

Bets zei

Hallo Janny en Peter.
Goed dat jullie dit opmerken en onder de aandacht brengen..
Vaak loopt het de spuigaten uit en het doet de natuur geen goed.
Groeten Bets

AWD-daytona zei

Loes,
Wat je zegt klopt wel alleen heb ik ook heel veel wilde vossen op foto gezet in de AWD. De tamme vossen zoals ze daar nu rondlopen worden niet meer wild als je stopt met voeren.

Fotograferen kan ook geen kwaad als mensen nu maar stoppen met voeren, want als er niks te halen valt blijven ze na een tijd vanzelf weg. De volgende generatie zal dan weer wild zijn.

Iedereen vind het geweldig dat je zo makkelijk plaatjes kunt schieten van de vossen, maar het is een ongewenste situatie in een natuurgebied en moet keihard worden aangepakt.

Als dat zou gebeuren, dan was er geen sprake meer van een discussie die steeds weer opnieuw gehouden moet worden. De boetes en regels discussiëren dan voor ons.

Gr,
Peter

albertine r zei

Helaas zie je nog altijd bij fotowedstrijden en ereplekken op heel veel natuursites de tamme vossen van de AWD in de prijzen vallen, met commentaren als 'geweldig dat je dit hebt kunnen fotograferen! wat een fantastisch moment!' etc. etc. en zolang als prijzen winnen en geprezen worden voor de 'natuurfotograaf' belangrijker is dan het dier zal het voeren doorgaan, ook als er straks weer jonge vosjes zijn. Wie tegen voeren is, moet niet alleen zelf geen foto's meer maken en publiceren, maar ook protesteren als er weer een tamme-vossenfoto in de prijzen valt.
groet Albertine

De Reptons zei

Hallo Peter & Janny,
Wij vinden het een goedpleidooi. Wij hebben meerdere malen de mensen aangesproken, maar kregen vaak en snauw of een scheldpartij terug. Daarom komen wij daar niet meer graag, zodat we ons ook niet kunnen ergeren aan dat volk mensen. De AWD heeft zoveel anders mooi te bieden, en daar genieten wij meer van.
Als wij kunnen helpen om dit te stoppen dan steunen we dit graag.
Bedankt voor jullie inzet!
Met vriendelijke groet, Niels & Hillie (DeReptons)

AngelaLouwe zei

Helemaal met het bericht eens. Een undercover boswachter zou denk ik erg helpen als men eenmaal weet dat die ook tussen de fotografen kan staan.

Ik stuur wel eens foto's in voor wedstrijden en heb er ook 2 keer mee gewonnen met een vos die in het zonnetje ligt. Dat is dan toch ook een mooi moment, of niet? Dat men daar makkelijk foto's kan maken betekent niet meteen dat het ook supermooie foto's zijn.

En die vossen zijn nu al zo verpest dat je absoluut niet hoeft te voeren om foto's te kunnen maken. Dan krijg je juist van die lelijke foto's van bedelende vossen en foto's met voer in beeld.

AWD-daytona zei

Hoi Angela,

Ik heb er niks op tegen als men foto's maakt van deze vossen want ze lopen er toch rond en het zijn mooie dieren. Het stukje voeren wat mensen doen mag wat mij betreft wel snel verdwijnen. Als niemand meer voert, dan zullen de vossen minder vaak gaan komen en nemen ze hun jongen het volgend jaar niet meer mee naar die plekken.

Groet,
Peter

Anoniem zei

Vossen, damherten, mooi is het toch. Zoek een plekje uit, dump wat wild op de plek en voila, een veel te klein natuurgebied. Vermeerderen zich de dieren in goede tijden, zodat hun territorium steeds kleiner wordt en het lost zich vanzelf op. Doe er voor de veiligheid een hek eromheen, zodat ze geen voer kunnen zoeken. Mensen, Nederland is te klein voor al het wild. Heb je het zo ver laten komen, lost het dan op een humane manier op. Of je schiet de verzwakte dieren af of je voert ze bij. Maar al die dieren uit laten hongeren is gewoon misdadig. http://www.kookse.tv/print/5863
Gr. Nancy

Anoniem zei

Sorry, bovenstaande link slaat nergens op. Hier de bedoelde link
http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Territorium_(dieren)
Gr. Nancy

AWD-daytona zei

Als het gebied inderdaad te klein zou zijn dan het je gelijk. Maar dat is niet het geval. Het blijft een misverstand om aan te nemen dat er een hongersnood heerst in de AWD. Dat is niet het geval en 99,9% van de damherten hebben hier geen problemen met het vinden van voedsel in de AWD.

Bij de oude hekken vind je geen uitgehongerde of van de honger gestorven dieren omdat de dieren die daar rondlopen allang gewend zijn aan het hekwerk aldaar.

De dieren bij het nieuwe hek zijn gewoon in de war en blijven bij het hek rondhangen. Bijvoeren houd ze bij het hek en je wilt juist dat ze even een honderdtal meters verder de awd in lopen waar voedsel genoeg is te vinden.

Bovendien voert men voedsel wat deze dieren normaal niet eten. Het lichaam van zo'n zeer hongerig dier past zich daaraan aan en als je ze dan ineens vreemd voedsel gaat voeren, dan wordt de lijdensweg nog veel groter en sterven ze een nog wredere dood.

Natuurlijk is het allemaal niet leuk voor die dieren en ik vind het zelf ook vervelend voor die dieren, maar het is zoals het is.

Bovendien zijn damherten helemaal niet territoriaal en hebben dus geen territorium, behalve dan een paar weken tijdens de bronst.

http://www.zoogdiervereniging.nl/node/478 stukje op de pagina over territorium en verblijfplaats.

Maar bedankt voor je reactie, die is altijd welkom.

Anoniem zei

Het voeren van de vossen is ontstaan door personeel van waternet en aannemers bij de schaftketen. Ze zijn er inmiddels aan gewend en kunnen ook nog hun eigen kostje bij elkaar scharrelen heb ik met eigen ogen gezien.
De huidige situatie bestaat al 5 jaar!

AWD-daytona zei

Hoi anoniem,

We weten er helaas alles van, maar aan alles wat een begin heeft kan ook nog een einde komen.

Groet,
Peter en Janny

Anoniem zei

Zeg maar Peter tegen anoniem. Ik denk zelf dat je de situatie niet zo eenvoudig kan terugdraaien....
Ik kom op de vossenplek inmiddels al een jaar en zie het nog steeds drukker worden. De vossen hebben inmiddels allemaal een naam.
Zelfs de boswachters komen met bezoekers langs met de auto om ze te laten fotograveren en ik zie ook regelmatig taxibusjes met gehabdicapten langskomen om de vossen te bekijken.
Het is de attractie van de AWD geworden en iedereen geniet ervan. De herten worden nu ook gevoerd door het publiek als ik door het hek loop bij de ingang zandvoortselaan staan ze je al op te wachten. Er zijn er al een paar die een wortel uit je hand eten. Ik moet er wel om lachen het is daar straks een grote kinderboerderij! En dan die tekst op het verbodsbordje bij de vossen. Vossen voeren natuurlijk niet!! Zet dan een duidelijk verbodsbord neer.

AWD-daytona zei

Helemaal mee eens Peter, een harde aanpak is wel gewenst zo langzamerhand.

Anoniem zei

Jaap GR
Voor ieder plan heb je voor en tegenstanders .Ook ik gooide een maand geleden een hondebrokje voor een vos .Verderop begon een dame tegen mij te schreeuwen niet voeren,die was duidelijk kwaad .Op dat zelfde moment passeerde mij een wandelaarster (een buurtbewoonster)dus geen fotogrraaf ,
Die zei heel rustig tegen mij ,niets van aan trekken hoor en pakte demonstratief een flinke zak brokken uit haar jaszak en strooide dat op de grond .Zo zie je maar weer altijd zijn er meerdere meningen .

Gr Jaap

AWD-daytona zei

Best Jaap,

Het voeren van wilde dieren in de natuur is verboden d.m.v. Artikel 7A lid 1 van de flora en Faunawet. Dat betekend dat het niet mag en er kan dus helemaal geen sprake zijn van iemand die de mening heeft dat het wel mag. En degene die zegt dat het niet mag heeft de wet aan zijn kant.

Anoniem zei

Daytona
,Helemaal mee eens de wet verbied voeren .Toch is er iets vreemds aan de hand met de volgens mij landelijke wet .Natuurorganisaties lokken ons massaal tegen steeds forsere betalingen naar wildobservatie plaatsen,b.v. de Veluwe met als enig doel geld generen .Dat wild komt echt niet bij de wildobservatiehut voor de aantrekkelijke beplanting want dat is binnen een week kaalgevreten .Nee als het publiek in de hut zit gaat de boswachter soms met een emmer maïs voor de hut voeren,zelf gezien met nog 40 andere mensen ,of doet dat een uur voor de excursie.Volgens mij kan het niet zo zijn dat de ene toezichthouder bij een wildobservatiehut gaat voeren terwijl zijn college in de AWD het publiek gaat bekeuren voor het voeren .Dan wordt er toch schijnbaar creatief met de wet omgegaan .
Gr Jaap

AWD-daytona zei

Hallo Jaap,

Buiten de AWD is het meestal staatsbosbeheer die de natuur beheerd. De boswachters in de AWD zijn geen directe collega's en vallen onder Waternet. Ik vind het ook van de zotte dat boswachters voer strooien bij observatiehutten en je kunt niet aan de ene kant bekeuren en aan de andere kant zelf voeren. Helaas heeft dit inderdaad weer met geld te maken, want excursies leveren geld op. En zo gaat alles naar de kl*ten. Een natuurgebied is geen dierentuin en zou dat ook niet moeten worden.

Unknown zei

Natuurlijk heb je helemaal gelijk. Natuur moet 'wild' blijven. Maar wat is wild? Zijn de dieren in de AWD wild?Zijn vogels in de tuin wild? Mag je die ook niet voeren? Ik laat de tamme vosjes graag aan mijn leerlingen zien. En ja, dat lukt beter met kattenbrokjes. In een ontmoeting van een kwartier verandert de vos voor mijn leerlingen van een onbekend, onbegrepen en misschien wel gevaarlijk dier in een dier om te bewonderen en te beschermen. Met zijn hele leefgebied eromheen. Daarom beschouw ik de tamme vosjes van de AWD als de ambassadeurs van hun soort en hun leefgebied. Ik pleit er dan ook voor om in deze situatie een oogje dicht te knijpen.

Louisette zei

Prachtige foto, greeting from Belgium

Anoniem zei

Ben het er ook mee eens. Voeren maakt wilde dieren afhankelijk van de mens. Toch werken zat zogenaamde natuurfotografen er aan mee, zelfs de meest bekende; kijk maar eens op de website van www.natuurfotoworkshop.nl. Hier bijvoorbeeld:
http://www.natuurfotoworkshop.nl/fotoworkshops/themaworkshop-vossenfotografie-2/
Daar staat gewoon in de tekst: De dieren op die plek zijn mensen gewend en ze nemen graag voedsel aan.
Die workshops zitten volgeboekt, tot 3 per maand. Waar zijn de boswacvhters/natuurmonumenten die toezicht moeten houden?

AWD-daytona zei

Bedankt voor je reactie.
Ik ben druk bezig om Waternet er van te overtuigen dat dit aangepakt moet worden. Het moet een keer lukken.

AWD-daytona zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

Vossen mogen niet gevoerd worden.
Waarom eigenlijk niet?
De argumenten die ik hierboven lees zijn:
- het is wettelijk verboden
- we willen in Nederland wild houden wat wild is want we hebben daar toch al zo weinig van
- de vossen worden afhankelijk van het voeren
- de vossen worden er dik van
- het doet de natuur geen goed

Het is wettelijk verboden, klopt. Maar blijf zelf nadenken zou ik zeggen, ofwel wat zijn nu eigenlijk de consequenties van het voeren, dààr gaat het om, niet of iets verboden is of niet. Befehl ist befehl, er blijken nog steeds mensen te zijn die dit principe huldigen en dus een voorstander zijn van bijvoorbeeld hoge bekeuringen.
Een eerdere schrijver gaf ook al aan dat Nederland te klein is voor echt wilde natuur. Klopt natuurlijk. Meer interactie dan "natuurlijk" en "wild" is nu eenmaal niet te vermijden in ons relatief kleine land.
Verder worden de vossen echt niet afhankelijk van dit voeren. Vossen hebben geen natuurlijke vijanden, zijn zeer vindingrijk en bovendien alleseters. Ook worden de vossen niet dik of zo. Ik heb in de AWD slechts vossen gezien met een normaal postuur.

Overigens zou er volgens mij maar één argument hout snijden. En dat is: Dierenwelzijn.
Hebben de vossen er last van? Nee. Lijden de vossen onder het voeren? Nee dus. Onvoorziene lange termijn effecten? Nee. Het doet de natuur geen goed? Een loze kreet.

Ik zou zeggen, maak zelf eerst eens werk van dierenwelzijn als je zelf een vleeseter bent met als leverancier de bioindustrie. In deze industrie worden dieren in Nederland in onvoorstelbare aantallen in een levenslang dieronwaardig bestaan gedwongen. Varkens en kippen vooral. Dus als je thuis lekker je karbonaatje of rookworst eet, draag je zelf bij aan regelrechte massale mishandeling van dieren.
Maar wel het hoogste woord over een paar vosjes die worden bijgevoerd. Mensen wat een hypocriete mentaliteit.
"U ziet de splinter in het oog van uw broeder, maar de balk in uw eigen oog ziet gij niet?"
De vegetariers, veganisten en biologisch vleeseters niet te na gesproken natuurlijk.Anoniem zei

Klinkklare onzin en waarschijnlijk het argument van iemand die de vossen voert.
Het is bij wet verboden en daarom zou je de vossen niet moeten voeren, simpel.
Het zijn wilde dieren en dat moeten ze ook blijven, want er wordt al genoeg 'gesleuteld' aan de natuur in dit land.
En dan die onzin over vlees eten.
Mensen eten al vlees sinds ze op aarde rondlopen, daar is niets mis mee en dat zal altijd zo blijven.
Waar wel iets mis mee is is de schaal van die industrie en de manier waarop ze dieren behandelen. En dat is om snel en zonder hoge kosten geld te verdienen, en dat moet worden aangepakt.

Anoniem zei

Bokito- achtige toestanden gisteren in de Waterleidingduinen, waar een grote groep hysterische 'natuurliefhebbers' een vos aan het voeren zijn, rollend over de grond of in kleermakerzit met een hondebrok lokkend om het beest te kunnen aaien. Die daar helemaal geen zin in heeft. Hij komt voor de brok en niet om contact te maken. Je zou bijna wensen dat hij een hap vingers neemt. Camera's met lenzen die bijna tot aan de grond rijken, om dit zogenaamd 'wilde' dier te fotograferen.
Levert trouwens geen mooi plaatje op, want de vos ziet er miezerig en ongezond uit. Die krijgt immers voedsel dat niet hoort bij het dieet van een wilde vos, die hoort te jagen.

Deze situatie is al jaren aan de gang. Ik ben telkens verbluft over zoveel domheid. Ik begrijp niet waarom de boswachters hier geen maatregelen nemen door die mensen te bekeuren en weg te sturen. Het is immers verboden. Daartoe zijn borden geplaatst.

Marianne zei

De situatie is daar inderdaad al jaren aan de gang, met medeweten van de boswachter overigens. Een paar keer per week komt er een gepensioneerde heer om ca 14.00 de vossen voeren, hij fluit ze, net als honden en verdwijnt dan van het pad om ze te voeren. Klampt iedereen aan om over "zijn" vossen te vertellen.
Inmiddels volstaat het om met een boterhamzakje te ritselen maar doe dat wel rond "etenstijd".
Ik ben met je eens dat dit onwenselijk is maar ik kan je geruststellen, miezerig zijn de vossen niet, ondanks het bijvoeren hebben ze allemaal een glanzende dikke vacht.

AWD-daytona zei

Ja, ik weet het, maar dat is het punt niet. Het punt is dat je dit soort dieren niet zou moeten voeren. Het zijn geen huisdieren.

Anoniem zei

Volgens mij wordt t voeren van vossen daar gewoon gedoogd, om t beheersbaar te houden. Of zoiets. Begrijp dat zelf niet zo. Heeft niets met liefde voor natuur te maken. Onbenullige plaatjesmakers.