maandag 29 april 2013

Rondje De Zilk

Het is zondag en we trekken er vandaag weer op uit. Het wordt een avondwandeling en rond 15:00 komen we aan op de parkeerplaats bij De Zilk. Het is knap druk, maar we komen er al snel achter dat de meeste wandelaars op de paden blijven en wat dieper in het gebied komen we bijna geen mensen meer tegen.
Het voordeel van een avondwandeling is dat de meeste mensen dan richting huis gaan om hun warme maaltijd te nuttigen. Wij hebben de warme maaltijd in de rugzak en nuttige die in het zonnetje ergens midden in het duin. :-)

De gelopen route.
  
We lopen meteen van het pad af via het Stenenbergje naar de Bosjes van de Stenenberg. Hier zie je mooi dat de natuur wakker begint te worden.
We volgen het Oosterkanaal richting het noorden langs het Kromme en het Ronde Del. Bij het Kromme zien komen we een aantal narcissen tegen. Deze narcissen zijn waarschijnlijk nog wat overblijfselen vanuit de tijd dat men in de AWD nog op kleine schaal bollen kweekte op het Schrama, het Narcissenkrocht en Balverskrocht. (krocht is een hol of spelonk)  En een kleine parelmoervlinder. (bedankt Ghita)Net voorbij het Ronde Del kijken we nog even of we sporen kunnen vinden van het Voormalig Melkpad, maar dat pad kun je alleen nog flauwtjes zien via Google Earth. Het Melkpad werd vroeger gebruikt om melk van de boerderij op het Vogelenveld naar De Zilk te vervoeren. Hier direct onder zijn we vlakbij de Amerikaanse bosjes.We vervolgen onze weg naar de brug over het Oosterkanaal aan de Oostweg. Bij De Perentuin schieten we nog een plaatje van het landschap en lopen lang het Convallariabos, 't vlak van het ouwe huis richting het Palmveld. Onderweg komen we nog een vink tegen.
Bij de Harmekuil (Harmelen = Hermelijn) lopen we zachtjes de heuvel op. Aan de andere kant is een diepe kuil vol met duindoorn en een mooie schuilplaats voor reeën. Boven aan de heuvel gekomen zien we niets, maar wij zijn wel gezien door een reeën paartje. Het vrouwtje staat ons tussen de duindoornstruiken te bekijken en het mannetje weet blijkbaar nog niet waarom hij ineens moet vluchten en kijkt om zich heen.Op het Palmveld komen we bij wat we zelf wel De Oase noemen. De grond is hier behoorlijk nat en het landschap staat vaak blank. Deze keer staat er niet zoveel water op het land, maar het is nog flink drassig hier. We zien hier nog een wilde vos lopen, maar doordat er een aantal takken in de weg zitten werkt de autofocus niet goed en zijn de drie foto's die ik nog kon maken helaas onscherp.
 
Op het Hazenlegers stoppen we even om het warme avondeten te nuttigen. Er staat Macaroni Carbonara op het menu dus dat is wel even lekker na zo'n eind wandelen. Terwijl we zitten te eten valt mijn oog op een echte wilde vos die ons zit te begluren.


Hij zit een meter of 50 bij ons vandaag bij een drinkplaats en zodra hij door heeft dat we hem ook hebben gezien, gaat hij er vandoor. Bij een heuvel kijkt hij nog één keer om en verdwijnt. 
Dat was even leuk om tijdens de maaltijd toch een wilde vos te kunnen fotograferen. :-) We vervolgen onze weg over de Dorrepan, Hoekbosjes, Dubbeledrift en de Berkenwal naar het Weitje van de blauwe paal. Dit weitje is bij wijze van experiment tot 1,5 meter diep afgegraven om de oppervlakte dichter naar het grondwater te brengen zodat Greppelrus, Moeras Droogbloem en Waterpunge een kans krijgen om hier te groeien. Normaal staat het weitje droog of staat er een kleine laag water op het weitje. Nu staat 90% van het weitje onderwater en zien we er een Canadese gans rondzwemmen.


Op een klein eilandje zie ik het vrouwtje van de Canadese gans plat op haar nest liggen om niet op te vallen.


Het is al laat en we gaan op weg naar de uitgang. Bij de Groene Kijkberg stuiten we op een spitser.


We lopen over het Fransevlak naar de Paardenkerkhofbrug en we zien en horen een nachtegaal. Ik kan er niet heel dichtbij komen, dus moet ik de volle 250mm inzoomen en later wat croppen om hem nog een beetje goed in beeld te krijgen.

Vlakbij de uitgang zien we nog een mooi stukje natuur.

En zo komt er weer een eind aan een mooie dag in de AWD en gaan we weer op weg naar huis.
Iedereen nog bedankt voor de leuke reacties op de vorige blog berichten.

Groet,
Peter en Janny.  

12 opmerkingen:

de schoonheid van de natuur zei

Hoi Peter
dit zijn weer mooie foto's uit de awd
die ree is wel erg mooi,
groetjes Herman,

Miepsan's Moments zei

Ik heb het rondje even met jullie mee gewandeld en mee genoten. Heerlijk als je van de paden af gaat en geen mens meer tegen komt hè? Mooie foto's en wat weten jullie enorm veel van dit gebied. Leuk! Groet Annemarie

Lindsjö taxar zei

Hi! Beautiful Pictures from your day. Lovely colours....

ZielonaMila zei

Beautiful photos:) Greetings

Ghita zei

Wat een mooie wandeling, en jullie hebben de kleine parelmoervlinder al gezien. Ik hoopte er vandaag op maar ik denk dat het toch te koud was, of te veel wind.
Prachtige landschappen, ik hoop binnenkort ook weer eens bij de Zilk te gaan wandelen want ik ben al een poosje niet in die hoek geweest.
gr.Ghita

Nieske's fotosite zei

Prima rondje...
lijkt mij een heerlijke wandeling en dan zoveel
tegenkomen onderweg, moet toch wel een heerlijk gevoel geven, mooie foto's hebben jullie ervan kunnen maken.

gr., Nieske

Helma zei

Dat was een hele mooie en lekker wandeling. De Zilk is e plek waar wij onze eerste kennismaking met dit prachtige gebied hadden.

Het hoosde van de regen (ik zal het nooit vergeten) en daarna toch nog een wandeling gemaakt. Leuk dat jullie de route erbij hebben gezet.
en wat gaaf die echte wilde vos! Ook de nachtegaal is een kadootje op zich. Heerlijk deze wandelingen :-)

Groetjes, Helma

ZielonaMila zei

Fantastic photographs, wonderful climates:) Greetings

Siddhartha Joshi zei

Really nice shots...

ZielonaMila zei

Interesting post, fantastic photos:) Greetings

Our photos zei

Mooie serie foto's!
Groetjes, RW & SK

Louisette zei

Mooie trek, fotos fauna, prachtige landscappen.
Groetje s uit Belgie