zaterdag 17 juli 2021

Locatie oude boerderij Panneland

 

Het Panneland herbergt een complex van teelhoeken en hakhoutbosjes, hetgeen erop duidt dat hier ooit een boerenbedrijf is geweest. De naam Panneland is ontstaan door de ligging in twee duinpannen, het Voorste en het

Achterste Panneland. Hier tussendoor loopt de Pannelanderweg,die vroeger deel uitmaakte van de verbindingsweg tussen Vogelenzang en Zandvoort. Aan de zuidzijde van deze weg, vlak voor de klim naar het Nieuwkanaal, staat een rij oude iepen en linden. Deze bomen stonden vroeger pal naast de boerderij en in één linde is nog steeds de ijzeren ring te vinden waar de paarden aan vastgebonden werden. 

De eerste bewoner was Adrianus Hulsbosch met zijn vrouw Marijtje Heemskerk. Op 13 maart 1862 werd hun tweede zoon Piet geboren, die later trouwde met Geertje Langeveld. Na het overlijden van zijn vader in 1903 kwam

Piet terug in het Panneland, waar hij tot zijn dood in 1925 woonde. Zijn vrouw Geertje zette het bedrijfje voort. Na haar dood in 1938 bleef hun zoon Jan op de boerderij. Hij heeft er gewoond tot de boerderij in 1948 werd afgebroken.

 

Je kunt veel van de teelhoeken niet goed meer zien door de bomen en andere flora zoals je hieronder kunt zien. En de locatie van de vroegere boerderij is aangeduid met een rode cirkel. 

 

 

 

 

 

 

Maar als we de bomen en andere flora verwijderen, dan kunnen we de oude teelhoeken nog duidelijk in het landschap zien liggen.


 

 

 

 

 

 

 

 

Hier hebben we de oude boerderij nog even terug op zijn plek gezet. De bomen op de oude foto passen grotendeels nog op de bomen welke er nu nog staan.


 

 

En op de AWD kaart welke wij in de loop der jaren helemaal up to date hebben gebracht met alle namen van de verschillende gebieden, dellen, teelhoeken en andere plekken waar vroeger iets te vinden was.

En zo kunnen we nog steeds oude teelhoeken van onder de begroeiing vandaan halen, en ze weer zichtbaar maken in het landschap in de AWD.

Groet,

Peter en Janny


3 opmerkingen:

Ria B zei

Na jaren kom ik zo maar weer eens op jullie site !!
En lees dat jullie de kaarten up to date aan het maken zijn
Groetjes Ria B (Malou)

AWD-daytona zei

Hoi Ria,

Leuk dat je weer even kwam kijken. :-)
Mijn AWD kaart is zo goed als helemaal aangevuld met alle oude kaarten die er bestaan.
Een hoop werk, maar zo hoeven wij niet zoveel kaarten mee te slepen om bepaalde plekken te vinden.

Groet,
Janny En peter

Lucy zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.