zondag 31 oktober 2010

Nacht van de Nacht wandeling.

Zaterdag 30 Oktober 2010 was het de Nationale Nacht van de Nacht en ook Waternet deed mee aan deze nationale actie. Wij stonden als eerste op de reservelijst en we kregen één dag van tevoren een belletje van Waternet dat er twee uitvallers waren en dat wij hun plaats mochten innemen. Die kans lieten we natuurlijk niet liggen.

Om 19:30 was het verzamelen geblazen op de parkeerplaats bij De Zilk. Het was pikdonker op de parkeerplaats, je kon bijna niet zien wie er allemaal mee gingen doen aan de wandeling :-)
In eerste instantie was er nogal wat verwarring omdat een aantal personen blijkbaar op de gok kwamen opdagen en er dus veel te veel mensen aanwezig waren. Onze gids Paul van der Stap moest even heel streng zijn en na een telefoontje van Waternet om de lijst met namen op te vragen werd duidelijk wie er wel en niet meekonden. Paul heeft dit wat ons betreft streng maar rechtvaardig opgelost, Chapeau!!

Paul organiseert overigens natuurtochten dus kijk even op zijn website http://www.natuurtochten.com/

De gelopen route.

De camera hebben we maar eens thuis gelaten, dat was niet zo'n slecht idee. Het was namelijk pikdonker in de AWD en de wandeling ging echt dwars door de wildernis.Het was af en toe een kunst om overeind te blijven :-) Maar het was zeker de moeite waard om een natuurwandeling onder zo'n sterrenhemel te maken, omdat het zo donker was zagen we tien keer zoveel sterren als dat we normaal in in de stad zien.
Gelukkig hadden we de GPS bij ons zodat we af en toe even konden kijken waar we precies uithingen.

Op een gegeven moment moesten we het water van het Oosterkanaal oversteken via het betonnen overloopje bij het Waternet pompstation. Hiervandaan ging de tocht verder naar het Zegveld en hoorde we hier en daar burlen en geweien tegen elkaar knallen in de duisternis. Ook waren de koeien aanwezig, die vroegen zich waarschijnlijk af wat die rare mensen aan het doen waren in het donker. :-)
Paul stopte verschillende keren onderweg om wat uitleg te geven om b.v. glimwormen te laten zien of wat zaken aan de sterrenhemel en dergelijke toe te lichten.

Vanaf het Zegveld vervolgen we de tocht richting Vogelenveld en via het Fransevlak naar de Haasvelderweg (bij het blauwe pijltje op de kaart hierboven) waar we rond 22:30 aankwamen. Op de Haasvelderweg stonden een aantal amateur astronomen met hun telescopen klaar en mochten we gebruik maken van de telescopen om b.v. Saturnus en andere hemellichamen te bekijken. Hieronder zie je één van de sterrenkijkers. De foto is met mijn mobieltje gemaakt dus de kwaliteit is wat minder :-) 
Paul zorgde daar ook voor wat Gluwein, koffie en thee terwijl iedereen op zijn beurt een kijkje nam en uitleg kreeg over het object wat door de telescoop te zien was. Helaas kan ik geen website vinden van de Sterrenwacht in De Zilk.Rond 23:00 vertrekken we richting huis om daar nog even na te genieten van wandeling voor het slapen gaan.
Dit soort wandelingen is echt een aanrader voor hen die de AWD ook eens in het donker willen bezoeken, maar je moet er wel heel snel bij zijn want zo'n wandeling is heel snel volgeboekt.

Iedereen bedankt voor de reactie op de vorige uploads!!
Groet,
Janny en Peter

8 opmerkingen:

Sarie zei

Leuk verslag van je nachtwandeling, lijkt mij echt een belevenis.
groetjes Greet

Miranda zei

Och, wat gaaf om te doen. Heel bijzonder volgens mij ... top!
Groetjes,Miranda

de schoonheid van de natuur zei

Hoi Peter en janny
het lijkt me'een Leuke ervaring
snachs,
groetjes Herman versteeg.

Incanto Images Fotografie zei

dit zal heel apart geweest zijn en een ervaring rijker.Leuk om je verslag te lezen.
Groetjes Von

ria B zei

Wat apart maar het lijkt mij eng,,,,ik ben zo nachtblind als de pest whahaha

Loes Belovics zei

Nou, dat lijkt mij zeker een hele bijzondere belevenis, als ik ooit de kans krijg wil ik dat ook wel eens meemaken, dus bedankt voor deze info! Ik ga ook nog even naar je aangegeven linkjes kijken.
groetjes
Loes

Unknown zei

Hoi Peter en Janny
Een geslaagde nachtwandeling..Ook wij hebben dat een keer gedaan..Maar er waren toen veel...heel veel kinderen bij..Het viel me toen eerlijk gezegt een beetje tegen. Maar we kwamen zo wel voor het eerst in het verboden gebied...(legaal)..
In ieder geval zeker een keer zelf ondervinden/meemaken om te oordelen.
Mooi verslag..Gr Henk

Nieske's fotosite zei

Is vast weer een heel aparte ervaring....
Pikdonker!! lijkt wel een soort van dropping...
kan me voorstellen dat jullie daar van genoten hebben

gr. Nieske