vrijdag 13 mei 2011

Oh, Oh Den Haag

Door een storing op blogger zijn alle reacties verdwenen. Jammer maar niets aan te doen en hopen dat Blogger ze nog kan restoren.

Afgelopen week zijn we naar het landgoed Clingendael in Den Haag geweest en we bezochte daar de Japanse tuin. In onze wijk zijn de Haagse Ooievaars in flinke aantallen te vinden. In de avonduren landen soms 15 a 20 Ooievaars in de achtertuin. Ze worden daar gevoerd door één van de bewoners en we kunnen dan uitgebreid genieten van deze prachtige vogels. Een van deze vogels land regelmatig op een lantarenpaal aan de voorkant van ons blok en blijft daar soms een paar uur zitten. Een mooie gelegenheid om hem van dichtbij te kunnen fotograferen.

Landgoed ClingenDael en de Japanse tuin.

Reeds in de 16de eeuw werd er geschreven over een boerderij die in de clinge (duinvallei) stond waar zich nu Clingendael bevindt. In 1591 kocht Philips Doublet de landerijen. Philips Doublet III brak de boerderij af, bouwde er een landhuis en legde onder invloed van de Franse classicistische tuinarchitectuur een tuin in barokstijl aan met veel buxushagen en symmetrische patronen. Het huis werd een centrum van kunst en cultuur. Zijn vrouw Suzanna en zijn schoonvader Constantijn Huygens speelden daarbij een belangrijke rol.

In 1804 kwam het landgoed in handen van baron van Brienen. In 1839 werd aan Clingendael het naastgelegen landgoed Oosterbeek toegevoegd, slechts door een gracht gescheiden. Marguérite M. barones van Brienen, bijgenaamd Freule Daisy, Geboren in Den Haag in 1871en woonde er tot haar overlijden in 1939.

Het werd in de oorlog bewoond door rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart.

Na de oorlog kwamen baron en barones Michiels van Verduynen - Jochems er wonen. Voor de oorlog woonden ze op Landgoed Reigersbergen, dat in de oorlog werd verwoest. Uit het eerste huwelijk van de barones met Ernst Louis Leopold baron van Tuyll van Serooskerken (1875-1959) had ze een zoon Frederik Willem Walter, geboren op Landgoed Reigersbergen, die mee naar Clingendael verhuisde. Een jaar na het overlijden van baron Michiels werd het landgoed verkocht aan de Gemeente Den Haag. Tot haar overlijden in 1968 mochten de barones en haar zoon op Clingendael blijven wonen. Haar zoon ging daarna op Duindigt wonen, eigendom van de familie Jochems.

De Scholekster is hier ook te vinden.

Op het Landgoed staan veel verschillende soorten Rododendrons.


In vele verschillende kleuren.


Het barst hier ook van de ganzen zoals de Canadese gans.


De Reiger.
Het beroemdste deel van de tuin is ongetwijfeld de Japanse tuin, die slechts zes weken per jaar van 9:00 - 20:00 uur voor het publiek wordt geopend, omdat hij zo kwetsbaar is. Freule Daisy reisde veel en nam uit Japan lantaarns, een watervat en enkele bruggetjes mee om hier een Japanse tuin aan te leggen. Het is nu de grootste Japanse tuin in Nederland met een oppervlakte van 6800 m². Sinds 2001 is de tuin een rijksmonument.

Een rups met een mier op de rug.


Een broedende Meerkoet midden in de Japanse tuin.


In 2008 is het paviljoen opgeknapt. De schuifpanelen, de 'shojis', waren in de oorlog verloren gegaan en zijn nu in Japan bijgemaakt. Ook is het rieten dak opgeknapt en zijn de twee bruggetjes vervangen door de zgn. aardbrug of 'dobashi'. Tuinarchitect Saburō Sone is door de gemeente uitgenodigd om te snoeien.


In 2008 heeft men de Japanse tuin voor het eerste ook in de herfst een weekend opengesteld. Dit is zo goed bevallen dat in 2009 de tuin twee weken werd opengesteld, de week voor en van de herfstvakantie. Dit gebeurt de komende jaren ook. Er worden enkele Japanse kunstwerken tentoongesteld.


Een Nijlgans.
Zoals je kunt zien zijn er veel soorten vertegenwoordigd.


Het verenpak moet ook bijgehouden worden.


In het bos op het landgoed zijn nog een paar bunkers uit de tweede wereldoorlog te vinden.


Een Zwavelzwam.
De toegangsbrug tot de Japanse tuin.


Een Kauw die ons goed in de gaten houd. Zijn nest is vlakbij in deze boom.


Er lopen veel dieren rond op het landgoed, waaronder paarden, ezels, schapen, koeien en geiten. Ook is er een Imker actief en bij deze Imker kun je verschillende soorten verse honing kopen.
Vlakbij de uitgang zien we deze Specht. Zelfs in de grote stad is er genoeg te zien wat dat betreft.En dat was dan weer de wandeling op het landgoed Clingendael. De rit naar huis duurt ongeveer 5 minuten, dus soms hoef je niet zo ver weg om van de natuur te genieten.

Groet,
Peter en Janny

17 opmerkingen:

Miranda Bos zei

Hoi Peter en Janny,
Prachtige foto's en een mooi landgoed zo te zien. Mijn favoriete foto is toch wel die van de specht ... super!

Groetjes,Miranda

ceesvg zei

Is wel een heel mooi landgoed zo te zien met al die mooie foto,s.
En er zitten nog aardig wat dieren ook, en staan er allemaal mooi op.

Gr Cees

Ghita zei

Mooie seire, wij wandelen ook wel eens in Clingendael (NS wandeling Meyendel komt erlangs). Het is nu wel heel mooi met de bloeiende rodondendrons. Hm...dan zal de Horsten nu ook wel mooi zijn.

Gaaf die ooievaars zo dichtbij huis.
groetjes Ghita

de schoonheid van de natuur zei

Hoi Peter en Janny,
het is weer een mooie serie geworden en wat een mooi gebied.
groetjes Herman,

Loes Belovics zei

Heerlijk, zo'n mooie lokatie dicht bij huis.
Erg mooi die Japanse tuin, leuke variatie zo met al die ganzen.
De close ups van de ooievaars zijn ook gaaf!
groet
Loes

Loes Belovics zei

O ja, het hangt gelijk in mijn hoofd:

Oh oh Den Haag
Mooie stad achter de duinen...

Leuk!

Gonnie van de Schans zei

Hallo Janny en Peter,

Wat geweldig om de ooievaars zo goed te kunnen zien, dat je er zo dichtbij kunt komen. Daar kun je je heerlijk op uitleven met fotograferen. Een prachtig landgoed, heel sfeervol en fijn dat het ook zo dicht bij huis ligt.
Groeten Gonnie

Arjen zei

Mooie serie geworden.
De variatie van planten bloemen en dieren lijkt me een pracht gebied om in te wandelen.
Groet Arjen

Loes Belovics zei

Hoi Peter en Janny,

Inderdaad jammer van de verdwenen reacties, was ook echt vervelend die storing.
Ik reageer gewoon nóg een keer!
Leuk, al die verschillende ganzen, grappige beesten.
De Japanse tuin spreekt me erg aan, en de close ups van de ooievaars zijn gaaf.
Prachtig dat je zo'n mooie serie zo dicht bij huis kunt maken.
Groetjes

Loes


PS
Ik heb zelf de missende reacties dmv copy & paste vanuit de mail toegevoegd

natuurkieker Coby Koops zei

Leuk dat jullie een bezoekje brachten aan mijn weblog, ik hoop dat het is bevallen. Het maakte me nieuwsgierig naar jullie weblog.
Mooie en interessante serie hebben jullie hier gemaakt. En ja die Ooievaars in je achtertuin is ook leuk en jullie hebben er fijne foto's van gemaakt.
Ik kom vast nog wel eens weer bij jullie kijken.
Natuurkieker Coby

Sarie zei

Wat bijzonder, Ooievaars in je achtertuin!
Geweldige serie, ook van de Japanse tuin en Ganzen.
Prachtig!
Groetjes Greet

Unknown zei

de ooievaars zijn voor my toch wel de toppertjes van deze serie
netjes gedaan
gr,bart

Odette zei

Hoi Peter en Janny,
De foto's van de ooievaar vindt ik toch wel de mooiste van deze serie! Wat een mooi aangelegde tuin in dat park, erg fotogeniek.
Groetjes Odette

Aranka Janné - Photographer zei

Mooie serie van deze dag. Niet iedereen kan spreken over een ooievaar zo dicht bij huis! Mooie close ups. Mis hier en daar wel bij sommige foto's de kijkrichting. Groetjes, aranka

Unknown zei

Hoi Peter en Janny

Ik loop overal wat achter..Het is zo mooi om buiten te wezen...En de tuin moet ook opgeknapt worden.
De Ooievaar staat er geweldig op..Wat is die super mooi!!
De storing bij blogger was niet leuk..maar de schade was gelukkig beperkt. Ik had gisteren moeite om te reageren..hij pakte niet..
Maar ja..

Groetjes Henk

Anoniem zei

Beste Peter en Jenny,
Waar worden die ooievaars gevoed? Zou het graag aan de kinderen laten zien. Ben vorige week een ooievaar tegengekomen op het landgoed Oosterbeek. Af en toe hoor ik ze ook (snave-gekletter)

AWD-daytona zei

Hoi Anoniem,

Stuur me even een email, dan geef ik dat wel door.
Groet,
Peter en janny